Budapest Transzfer - az irodalom és gasztronómia találkozása - Socfest

Budapest Transzfer – az irodalom és gasztronómia találkozása

Olvasási idő: 2 perc

A gasztroforradalmat élő Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) nemzetközi irodalmi és társművészeti fesztiváljának fókuszául egy, a hasunkhoz közel álló témát választottak a szervezők, jelesül a gasztronómia és az irodalom kapcsolódási pontjait keresik. Izgalmas előadássorozat vár az érdeklődőkre október 15-18 között.

Az evés az egyik legalapvetőbb emberi tevékenység, a létfenntartáshoz elengedhetetlen, alapvető, mivel a társadalmi léttől, kultúrától elválaszthatatlan és az étkezés körüli szokások saját személyes, családi, kulturális, etnikai identitásunk meghatározásában, megélésében is fontos igazodási pontok.

A történetmesélő/író ember számára is a kezdetektől fontos az étel. Nem csupán inspiráció, a cselekmény alakításának eszköze, de jellemábrázolásra, a szereplők bemutatására, társadalmi viszonyok, értékrendek, országok, tájak kultúrájának bemutatására is gyakran használt eszköz.

289

Lakodalmi ebéd, Homokmégy, Bács-Kiskun megye – Fotó: Langer Klára

Szinte már közhely Krúdy novelláit, Móriczot, Mikszáthot vagy akár Rejtő Nagy Levinjét emlegetni, gazdag, érdekes és vizsgálatra érdemes a hazai gasztroirodalom és annak története. A közelmúltra és mai szerzőinkre tekintve is bőségesen találunk alapanyagot a fesztivál programjaihoz; Petri György halála előtt szakácskönyvén dolgozott, Csukás István eltűnt, majd megkerült 20 kilójáról (Tandori 40-ről) versel és kortárs írók, költők szintén gyakran választják a gasztronómiát témaként, sőt jeleskednek maguk is e tevékenységben.

Messzebbre (földrajzilag) tekintve szintén bőségesen találunk alapanyagot. Hemingwaytől Joyce-ig, a Canterbury meséktől Tony Morrisonig teszik újra és újra teljessé, érzékletesebbé az ételekről, étkezésekről szóló részek a történetet, vonják be még inkább az olvasót, adnak új, gazdag jelentésrétegeket a szépirodalmi alkotásoknak.

Az idei Budapest Transzferre a gasztronómia iránt szenvedélyesen érdeklődő, a gasztronómiát írásaikba témaként választó, vagy tudósként a témával foglalkozó szerzők jelennek meg és nyitják ki ezzel (természetesen a lehetőségekhez mérten) a világ gasztroirodalmi atlaszát, külön hangsúlyt helyezve a kelet-közép-európai térségre.

Szó lesz gasztroirodalomról, irodalmi szakácskönyvekről, előkerül a tudomány, a nyelvészet és a pszichológia is. Kocsmatúra során lehetőség lesz ellátogatni kedvenc szerzőink törzshelyeire, illetve verskoncertet szerveznek gyerekeknek.

„Mondd el, mit eszel és megmondom, ki vagy” – mondta az világhírű gasztronómus, a gasztronómiai esszé atyja, Jean Anthelme Brillat-Savarin 1825-ben. Tényleg ilyen erősen meghatároz minket, írókat, olvasókat az, ami a tányérunkra kerül? Erre és számos hasonló kérdésre keressük a választ az idei fesztiválon.

A részletes programok külön eventként szerepelnek, de itt egy csokorba gyűjtve áttekinthetitek.