Éljen május elseje! - Programajánló a munka ünnepére - Socfest

Éljen május elseje! – Programajánló a munka ünnepére

Olvasási idő: 2 perc

Május elseje, a munka ünnepe, munkaszüneti nap. Sőt, mivel hétfőre esik, egy háromnapos hétvége utolsó napja is egyben. A tavasz utolsó hónapja országszerte családi és kulturális rendezvényekkel, minifesztiválokkal kezdődik. Mi a budapestiek közül válogattunk.

A munka ünnepének története az 1800-as évek elejéig vezethető vissza. A ma már természetes – vagy olykor soknak tűnő – nyolc órás munkarend bevezetéséért küzdők érdeme. A dátum kiválasztásában egy tragikus végű chicagoi tüntetés “segített” a század végefelé. Az ottani áldozatokra emlékezve és a nyolc órás munkarend bevezetéséért még mindig tüntetve alakult ki ez az ünnep, amit korábban a munkások ünnepének hívtak. Az első május elsejei megemlékezés pedig 1890-ben volt világszerte. Persze azóta kicsit átalakult az ünnep, hiszen most már inkább a szórakozáson van a hangsúly.

Lássuk, mi mindent lehet csinálni a városban, nyilván a teljesség igénye nélkül:

Városligeti Majális

Idén újra, már 3. alkalommal vár Mindenkit a Városligeti Majális! A vásári forgatag, a gasztronómia széles tárháza és a vidámpark mellett 3 napon keresztül színpadi produkciók várják az érdeklődőket. Többek között fellép Tompeti és Barátai, a Buborék együttes, Caramel, Gáspár Laci, a Happy Gang, Nótár Mary és még sokan mások! További részleteket itt: www.budapestfeszt.hu és itt: https://www.facebook.com/budapestfeszt/ találhattok!

A Nagy Futam

Formula–1-es versenygépek, rali- és túraautók, versenymotorok és versenykamionok Budapest szívében. Ez a Nagy Futam, amelyet hagyományosan minden évben május 1-jén tartanak meg – immár ötödik alkalommal –, s amely jó alkalom arra, hogy a nézők testközelből megismerhessék az autó-motorsport világát. Idén is tiszteletüket teszik nálunk aktív F1-es pilóták (Daniel Ricciardo és Valtteri Bottas) – ők emelik majd az esemény fényét, amelyet ezúttal is Budapest belvárosában tartanak meg, igaz, az előző évekhez képest új útvonalon.

VIP jegyek és információk: http://www.gpticketshop.hu/A_Nagy_Futam.html

Tabán Fesztivál

A Tabán a Gellért-hegy és a Várhegy közötti dombos terület nagy történelmi múlttal dicsekedhet, emellett a nagy tágas park az 1970-es évektől kezdve a hazai könnyűzenei élet egyik meghatározó helyszíne lett. A minden évben megtartott Május 1-i koncertek hagyománnyá váltak, az évek folyamán fellépett itt a „nagy generáció” összes képviselője. Fellépnek:  és a  és  és  .

Kocsmajális és Korai Öröm a Düerben

Az idei évben negyedik alkalommal rendezik meg a város legőrültebb alapítványi bálját a 35.000 négyzetméteres, ősfákkal borított Dürer Piknik Parkban. Ezúttal a Budapest Bike Maffia Sweet Home projektjét támogatják, akik egy nehéz helyzetben lévő, többgyermekes család önkormányzati szükséglakását újítják fel az így befolyt összegből. (http://bbm.hu/projektek/sweet-home/)

A Korai Öröm progresszív, törzsi etno-trance zenéje felismerhető bárhol is járjanak. Egy sor etnikum és galaxis hangjait ötvözi, ami leírhatatlanul gazdag, de minden bizonnyal emészthető élményt ad a hallgatóknak.

A rendezvény ingyenes, eső esetén a nagyteremben lesz!

Programok mindenhol

Természetesen ez a néhány esemény csak a töredéke annak, ami ezen a napon vár ránk, tehát érdemes nekiindulni a városnak, még akár céltalanul is. Az időjáráselőrejelzés is csalogató jóslatot tesz, mert ugyan a május elsejei strandnyitáshoz még hűvös lesz, de legalább az eső nem fog esni.

Jó szórakozást kívánunk mindenkinek!