Heidenfest - Socfest

Heidenfest

Olvasási idő: 2 perc

Minden, ami pagan-, viking- és folk metál. A Heidenfest koncertsorozat 2008 október 16-án indult útnak Németországból, néhány nevesebb zenekar társaságában ezen stílusokból. Hazánkban is többször járt már a rendezvény, 2008-ban a PeCsa-ban, 2010-ben és 2011-ben pedig a Club 202-ben.

Kevés olyan egy estés koncertsorozat van, ami felkarolja a pagan-, viking- és folk metál stílust. A Paganfest 2007 decemberétől dübörög, míg a Heidenfest 2008 októberétől varázsol egy egész estés metálkodást a közönségnek. Igazából a két fesztivál majdnem egy és ugyanaz: szülőhazájuk Németország, zenei stílusuk egyezik, kb. 1,5 hét alatt minden este másik városban turnéznak. Nekem volt szerencsém a 2010-es Heidenfest-re kijutnom, ahol fellépett a Twilight of the Gods, az Ensiferum, az Equilibrium, a Swashbuckle és a Heidevolk. Nagyon kellemes emlékeket idéz bennem az az este, hihetetlen hangulat uralta a közönséget, egy este erejéig mindenki ősi harcossá válhatott. Idén sajnos nem ejtik útba Magyarországot, hozzánk legközelebb eső helyszínük Bécs lesz október 25-én. A 2015-ös line-upban olyan nevekkel készültek, mint a Die Apokalyptischen Reiter, a Korpiklaani, a Varg, a Skyforger és a Winterstorm, extra fellépőként pedig a Finntroll és a Hämatom jönnek.

Die Apokalyptischen Reiter

1995-ben alakult német banda. Alapvetően metál zenekar, azon belül pedig stílusukban jelen van a black, death, trash, power és folk is. Eddigi pályafutásuk során kilenc stúdióalbumot adtak ki, számtalan fesztiválon léptek fel és több száz koncert van mögöttük.

Korpiklaani

Finn barátaink 1993 óta zenélnek, többször jártak már hazánkban. Folk/trash metálban mozognak, különlegességük, hogy anyanyelvükön kívül angolul és sámi nyelven énekelnek. A Korpiklaani repertoárja a hegedű és gitár segítségével előadott, a finn termékenység-istenhez szóló daloktól a tipikus troll-metal stílusú Wooden Pints-ig terjed. Megjelenésük tradicionális bőr és szőrme ruházat, az énekes mikrofonja pedig egy hatalmas agancs.

Varg

Vörös-fekete harci festés borítja őket tetőtől-talpig (mint a Turisas-nál), szintén német zenekar, 2005-ben alakultak. A zenekar anti-fasiszta és anti-rasszista, és zenéjükben tagadják a politikai ideológiákat. Stílusban főként pagan és viking metált játszanak.

Finntroll – Az őrült troll finnek rendszeres látogatói hazánknak, utoljára 2015. március 15-én léptek fel a Club 202-ben. A zenekarról ebben a cikkben olvashattok bővebben.

Hämatom – A német, maszkos banda 2004-ben alakult, zenéjük attól érdekes, hogy keverik a trash metált a groove metállal, így egy nagyon szórakoztató, kissé darálós muzsikát kapunk.

Skyforger – Folk, heavy és black metál zenekar Lettországból, akik 1995 óta tépik a húrokat.

Winterstorm – Német power, epic, folk és viking metál egyvelegét küldik az arcunkba 2008 óta.

poster2015