JazzaJ: figyelem & szabadság - Socfest

JazzaJ: figyelem & szabadság

Olvasási idő: < 1 perc

A JazzaJ 2011-ben indult koncertsorozat, mely a magyar improvizatív zenei szcénát fogja össze. Célja összekötni és közös platformon bemutatni a free jazz, zaj-, kísérletező folk- és komolyzenészeket, akik sokszor egymástól elszigetelve alkotnak. A JazzaJ nem stílus szerint válogat, hanem attitűd, gondolkodásmód alapján. A „jazz” a zabolátlan, kreatív életerő, ami folyton megújítja saját formáját, míg a „zaj” a legkülönfélébb hangok iránti nyitottságot jelzi. A közönség: alkotótárs.

Hisszük, hogy figyelem és szabadság kreatív viszonyát megértve és átélve egyre több emberhez jut el ez a zene, mely a legőszintébb művészi kommunikációra ad lehetőséget – itt és most.

A közel kétszáz megvalósult koncert és workshop számos virágzó együttműködést indított el. Az európai improvizatív zenei közösségben is egyre elismertebb koncertsorozaton olyan alkotók szerepeltek, mint Eddie Prévost, Seijiro Murayama, Clayton Thomas, Michel Doneda. A szervezők célja, hogy nagyobb figyelmet kapjon a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, sokszínű és inspiráló budapesti szcéna, külföldön és itthon egyaránt.

A JazzaJ Extra cím azokra az alkalmakra utal, melyek nem a rendszeres szerdai napokon vannak.

A sorozat fő támogatói és befogadói 2014-ig a Mika Tivadar Mulató és az A38 hajó voltak, 2015-től pedig új helyszínen, az Auróra közösségi terében folytatódik. További helyszínek: MüSzi, Lumen Kávézó.

Interjúk Rubik Ernő Zoltánnal és Papp Zoltánnal, a JazzaJ alapítóival az A38 blogján és a jazzma.hu-n.