Jön az első kávéházak éjszakája - Socfest

Jön az első kávéházak éjszakája

Olvasási idő: < 1 perc

Felolvasóestek, könyvbemutató, swing- és jazzkoncertek, valamint kávéházi túrák is lesznek a kávéházak éjszakáján, amelyet első alkalommal rendeznek meg május 18-án Budapest több kávézójában. 

A magyar irodalomhoz mindig is szervesen kapcsolódott a kávéházi kultúra, ezt a miliőt, kultuszt igyekszik megidézni ez a rendezvény és kortárs formában népszerűvé tenni – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a programról tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Fotó: Gerbeaud

Elég ha az érettségi tételekre gondolunk, amelyek között gyakran előfordulnak az irodalmi kávéházak témaköre. A magyar nyelvben először 1738-ban jelent meg a “káféház” kifejezés Mikes Kelemen tolmácsolásában. A virágkorukat az XIX. század és a XX. század eleje között élték.

Húsz ikonikus és újhullámos kávéház lesz a helyszíne a rendezvénynek, ahol május 18-án este hét és 23.30 között ingyenesen lehet részt venni kulturális programokon, például verses-zenés esteken, irodalmi vetélkedőkön, slam poetry és dumaszínházi programokon, koncerteken – fűzte hozzá.

A programok között szerepel például irodalmi stílusparódia Karinty-módon, a Gerbeaud-cukrászda sétája és kóstolója (a regisztráció itt nyílik majd meg, legyetek résen), de ha könnyedebb programot keresünk, Felméri Péter előadására is beülhetünk.

További részletek és az események teljes listája a Kávéházak Éjszakája 2018 Facebook oldalon és a kavehazakejszakaja.hu-n találhatóak meg.