Klasszikus stoner rock - Socfest

Klasszikus stoner rock

Olvasási idő: 2 perc

A stoner egyik legnagyobb klasszikusa március 31-én, két év után újra Budapesten! A Monster Magnet ezúttal nem új lemezt mutat be, hanem több mint negyedszázados karrierjének talán legjobb korszakát, az A&M kiadónál megjelentetett négy lemezét idézi fel. Hatalmas slágerzúzda az A38 Hajón!

Az 1989-ben alakult Monster Magnet a jellegzetesen amerikai stoner rock egyik legnagyobb klasszikusa. Az analógmániás, képregényrajongó Dave Wyndorf vezette zenekar rengeteg tagcserén ment át, látott kemény hullámvölgyeket és elképesztő sikereket, de az tény, hogy a mai napig a műfaj talán legautentikusabb képviselője. A zenekar jelenlegi tagjai: Dave Wyndorf (ének, gitár), Phil Caivano (gitár), Garrett Sweeny (gitár), Jim Baglino (basszusgitár), Bob Pantella (dob).

MG_0105A szikár, masszív stoner riff-zúzdát elszállós pszichedéliával ötvöző zenekar a kilencvenes évek eljén berobbanó grunge-hullám hátán jutott magasra (első nagy turnéjára még a Soundgarden-nel együtt indult). A kilencvenes években komoly népszerűséget szerzett együttes jó pár eltalált klippel forgott az MTV-n, dalai feltűntek a Matrix-ban, tévésorozatokban (egy évtizeddel később a Kemény motorosokban pedig már emblematikus szerepe volt a Monster Magnet számoknak). Az 1998-as Powertrip hatalmas sikerét mégsem tudta megismételni az együttes, és szinte 2010-es évekig kellett várni az igazi visszatérésre.

A két évvel ezelőtti Lost Patrol turnéja után a Monster Magnet egyfajta karrier-áttekintő koncertsorozatot tervez. Két és fél ilyen évtized után ez persze mindennek számít, csak nosztalgiázásnak nem. Biztosak lehetünk benne, hogy Dave Wyndorf és zenekara úgy adja majd elő négy legsikeresebb, kilencvenes évek-beli lemezét, mintha csak ma írta volna őket.

Előzenekaruk a Mátyás Attila Band lesz. A ’86 és ’91 között ténykedő F.O. a hazai dark kitüntetett bandája volt. Annak ellenére, hogy mindössze egyetlen elszállós, éjsötét korongjuk jelent meg, és mindössze egy árva videoklippel próbálkoztak, a banda mégis nemzedéki mihez-tartási pontnak számított. Tömény underground. A változó idők változást hoztak. Mátyás Attila mocskos rockot próbált a Sex Action-nel és a csajozós, szakadt imidzs éppoly jól állt neki, mint a szplín nagyköveti posztja. Később már az Agnus Dei énekes/gitárosi állásában találjuk, majd 2001-től önálló előadóként, Mátyás Attila Band nevű zenekarával lép fel. Modern, energikus, elszállt rock ez, egyedi dallamvilággal és mély szövegekkel. Lüktet, lehúz, vagy épp altat és befed. A banda 2003-ban hozta ki debütjét (Föld és az Ég), majd 2007-ben követte el újabb, Mélyen című korongját, mely kereskedelmi forgalomba nem került. Az Újra kezded című legújabb album pedig tavaly nyár óta forog.