A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe - Socfest

A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe

Olvasási idő: 7 perc

Idén szeptember 5 -7. között a Budai Várban a Szentháromság téren rendezik meg a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepét. A rendezvény házigazdái Lukács Bea és Nyakas Szilárd lesznek. Díszvendég: Kárpátalja és Munkács.

A Budai Vár titkai

Az idei Könyvünnepen egyedülálló lehetőséget kínálnak a látogatóknak. Együttműködő partnerek segítségével ingyenesen megtekinthető lesz az Országos Széchényi Könyvtár „Szent segítség” – Fegyverzajban sem hallgatnak a múzsák című kiállítása, amely csak szeptember 5-én és 6-án látogatható 10–18 óráig. A tárlat Babits Mihály alkotóműhelyéből ránk maradt gazdag hagyatékból kíván ízelítőt nyújtani a nagyközönség számára. Ugyancsak ingyenesen látogatható ezen a hétvégén a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri palotája, ahol szakavatott levéltárosok vezetett túrákon mutatják be az épületet. Megtekinthető A hátország a Nagy Háborúban címet viselő kiállítás is, amely a hivatalos és személyes iratok segítségével bepillantást nyújt a magyar katonák és az itthon maradottak sorsába. A kiállítást magán- és más gyűjteményekből származó tárgyakkal is kiegészítették. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum valamennyi kiállítása szintén ingyenesen látogatható. 50 százalékos kedvezményt biztosít a felnőtt, teljes árú belépőjegyeinek árából a Sziklakórház és a Dísz tér 17. alatt a volt Honvéd Főparancsnokság épületében megnyílt Zsolnay kiállítás.

Fiatal tehetségek bemutatkozása a Magyarság Házában

Szeptember 7-én, 16 órakor a Külhoni Magyarságért-díjas Derceni Gyöngyösbokréta Népi Együttes Kárpát-medencei magyar tánchagyományokból tart bemutatót. Utána a Derceni Középiskola diákjai adják elő műsorukat. Helyszín: 1014 Budapest, Szentháromság tér 6. A belépés díjtalan.

Mit rejt a frontkatona ládája?

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum az első világháború kitörésének körülményeit, az Osztrák–Magyar Monarchia haderejének állapotát szeretné megismertetni az érdeklődőkkel. „Élő bábu” segítségével mutatják be a gyalogság fegyverzetét, felszerelését, ruházatát és a frontkatona ládájának titkát a Könyvünnepen felállított pavilonban.

Részletes program:

2014. szeptember 5., péntek

16.00
ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ
A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepét az idei évben Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitja meg, köszöntőt mond dr. Nagy Gábor Tamás polgármester. Közreműködik: Szente Vajk színművész.

16.30–18.30
„HOGY A MAGYARSÁG NE VESSZEN EL NYOMTALANUL EZEN A VIDÉKEN”
Kárpátalja, ahol a magyar kisebbség él, mindvégig fontos szerepet játszott a magyar történelemben, illetve művelődéstörténetben. A török hódoltság időszakában – a Partium részeként – viszonylagos önállóságot élvezett, s ehhez a vidékhez kötődnek a kuruc kor és a Rákóczi család életének kiemelkedő eseményei is. Itt született később Munkácsy Mihály, a világszerte ismert festőművész, és Hollósy Simon, a nagybányai festőiskola híres képviselője. Az első világháborút követő békediktátumok gyökerestől felforgatták a vidék mindennapjait, több évszázados kötelékeket szaggattak szét. 1918–1991 között olyan sok rendszer és megszálló hatóság taposta ezt az „ibolyányi, ölelésnyi, töredék hazácská”-t, hogy méltán emlegetik azt a munkácsi polgárt, aki bár ki sem mozdult a lakásából, mégis legalább öt állam polgára volt. Kárpátalja kultúráját, zenéjét, dalait a munkácsi magyar iskola növendékei, a Rusznak zenekar és a Bravis kórus hozzák el Budavárra. Munkács városát Lengyel Zoltán polgármester és Popovics Béla Magyar Örökség díjas helytörténész mutatja be.

18.00
SZENTMISE ÉS JÓTÉKONYSÁGI KONCERT A MÁTYÁS TEMPLOMBAN
A Mátyás-templomban Majnek Antal munkácsi püspök celebrál szentmisét az I. világháború áldozatainak emlékére. A szentmisét követően, 19.00 órától a templomban a munkácsi Bravis ukrán kamarakórus ad jótékonysági koncertet, műsorukon egyházzenei művek szerepelnek.

218.30
ISMERNEK TÉGED
Mezey Katalin József Attila-díjas költő, író nyolcadik prózakötete az elmúlt bő egy évtized elbeszéléseit, kisregényeit gyűjti egybe. A kötet minden írásának mélyén megtalálhatók a 20. század nagy történelmi és társadalmi kataklizmáinak be nem hegedt sebei. A történetek többnyire fiatal hősei hol humorral, iróniával, a megváltoztathatatlan tudatába való beletörődéssel, hol kétségbeeséssel tekintenek a sorsukat alakító erőkre.

20.00
CSEMER BOGGIE KONCERTJE
Csemer Boglárka, BOGGIE, fiatal dalszerző és énekesnő kisgyermek korától az éneklés és a zene megszállottja. Komolyzenei tanulmányai után a Kőbányai Jazz Stúdió ének szakán tanult. 2013-ban jelent meg első, háromnyelvű albuma, amely előkelő helyet ért el a Mahasz eladási listáján és az amerikai Billboard magazin jazz album listáján is. Állandó zongoristája és szerzőtársa, Sebestyén Áron, akivel egyik első közös szerzeményüket, a Japánkert című dalt a Magyar Jazzszövetség különdíjjal jutalmazta. Boggie fellépett már a Budapest Music Centerben, a párizsi Jazz Sur Seine fesztiválon, Frankfurtban, Amszterdamban és Bécsben is. Dalait most a budavári közönség is élvezheti.

 

2014. szeptember 6., szombat

10.00
CSIZMÁS KANDÚR
A szegény legény egyetlen tulajdona egy macska. De nem ám akármilyen macska az! Az agyafúrt kandúr kalandjait az Ákom- Bákom Bábcsoport hozza el a gyerekeknek.

11.00
A NAGY MESEMONDÓ MESÉI
A magyar irodalom Nagy Mesemondója, Benedek Elek, akinek meséiből a Kerekerdő Óvoda óvodásai mesélnek majd. Előadásuk nem csupán a legkisebbek számára nyújt felejthetetlen élményeket.

13.00
DALLAMOK KÁRPÁTALJÁRÓL
A munkácsi Rusznak zenekar kárpátaljai népi dalokat, magyar népdalokat és kárpátaljai szerzők műveit adja elő. A zenekar vezetője Nestor Malchitsky.

13.30
KAGYLÓKÜRT
A Kagylókürt folyóirat egy különleges keleti hangszerről kapta a nevét, amely a szellem győzelmét szimbolizálja az anyag felett. A folyóiratot Rácz Géza főszerkesztő mutatja be.

14.00
TITÁNTORKÚ SÁMSON
Dobai Bálint 1983-ban született, 2004 óta publikálja verseit. Sikerét jól mutatja, verseit beválogatták Az Év Versei 2010 és a Szép Versek 2011 kötetekbe. A Könyvünnepen az Orpheusz Kiadó gondozásában megjelent Titántorkú Sámson című kötetét mutatja be a szerző.

14.30
DALLAMOK KÁRPÁTALJÁRÓL
A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola növendékeiből alakult leányegyüttes
kárpátaljai népdalcsokrot ad elő Kovács Valéria vezetésével .

15.00
BELSŐ TÜKÖR
Mit mutat a belső tükör? Oláh János József Attila-díjas magyar költő, író legújabb művéről beszélgetünk a szerzővel.

15.30
A FRANCIA ASSZONY
Ferdinandy György legújabb könyve, amely a Magyar Napló kiadásában jelent meg, egy nagy szerelem története. Szereplői: egy magyar férfi és egy francia nő. A helyszín Gallia és a trópus, Párizs és a Szigetek. Az eredmény egy hosszú életen át íródott, fájdalmasan őszinte szöveg.

16.00
BUDAVÁRI TÓTH ÁRPÁD MŰFORDÍTÓI DÍJ ÁTADÁSA
Az idei évben is sor kerül a Budavári Önkormányzat által alapítottTóth Árpád Műfordítói Díj ünnepélyes átadására. Lorand Gaspar, azaz Gáspár Lóránd 1925-ben Marosvásárhelyen született francia költő, ma már nyugdíjas sebészprofesszor. A háború után került Párizsba, ahol elvégezte az orvosi egyetemet. Ezután a jeruzsálemi, a betlehemi, majd a tuniszi francia kórházban dolgozott sebészként. Magyarul anyanyelvi szinten beszél, de irodalmi munkássága teljes egészében francia nyelvű. Franciaországban sorra nyerte el a legrangosabb költészeti díjakat. Műfordítóként is jelentős teljesítményt mondhat magáénak, a francia nagyközönség általa ismerte meg és értette meg Pilinszkyt. E teljesítményt ismeri el a Budavári Önkormányzat a Tóth Árpád Műfordítói Díjjal.

16.30
EGY MAGYAR FRANCIA KÖLTŐ
Lorand Gaspar verseiből és műfordításaiból Dóczi Péter és Varga Kata színművészek adnak elő francia és magyar nyelven. Előadásukban hallhatjuk mások mellett Pilinszky verseit – Lorand Gaspar fordításában.

17.00
BARANGOLÁSOK KÁRPÁTALJÁN
Popovics Béla helytörténész kalauzolásával megismerkedhetnek Kárpátalja négy vármegyényi területének gazdag történelmével, kultúrájával és természeti értékeivel.

Szaloki_Agi-0217.30
A LITEA KÖNYVSZALON ÚJDONSÁGAI
A Litea Könyvszalon sikerkönyveit és meglepetéseit Bakó Annamária, a könyvünnep egyik ötletgazdája mutatja be a közönségnek.

18.00
ÜNNEPI MÁRAI SZALON A BUDAI VÁRBAN
„Tapasztalom, hogy minden író annyit veszít írói és erkölcsi súlyából, amennyi az általa kiszorított politikai szerepkör súlya.” Márai Sándor, 1945. A 25 éve elhunyt Márai Sándorra emlékezik az ünnepi Márai Szalon. Márai műveit és szellemiségét Lovas Rozi színművész, Balikó Tamás színművész, rendező, Mécs Károly Kossuthdíjas színművész és Szabó Sándor gitárművész idézik meg. Az ünnepi Márai Szalon házigazdája természetesen Szigethy Gábor író, rendező.

20.00
KÖRFORGÁS – SZALÓKI ÁGI KONCERTJE
A Körforgás zenei anyagát énekelt versek alkotják, mások mellett József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás és Garaczi László költeményei. A dalok a magyar és világzenei hagyományok mellett a jazz és a könnyűzene világából is merítenek és a szerelemről, a születésről, a családról és az elmúlásról szólnak hozzánk. A Budai Várban tartott koncertre Szalóki Ági meglepetéssel is készül…

2014. szeptember 7., vasárnap

10.00
KISKAKAS MEG A TÖRÖK CSÁSZÁR, AVAGY A TÖRÖK KIŰZETÉSE
A gyémánt félkrajcárral kezdődött minden, amit egy szegény ember kakaskája talált egy szemétdombon. De a kapzsi török császár elvette tőle. Kakasunk próbálkozott, de nem sikerült. Bedobták a kútba, majd a tüzes katlanba, aztán a darazsak közé. Végül a darazsak segítségével övé lett a török összes kincse. De mi köze a kiskakasnak a török kiűzetéséhez? A Gabalyda Színház előadásából kiderül!

11.00
EGY ÜTŐS ÓRA
Kováts Kriszta és Perger István Guszty műsorában a gyerekek különböző ütőhangszerekkel ismerkedhetnek meg és rögtön be is szállhatnak a közös zenélésbe, miközben énekelnek és táncolnak.

14.00
HAMVAS BÉLA ÉLETMŰVE
Az államcenzúra idején Hamvas művei gépiratban terjedtek, ezekbe a másolatokba (a legjobb szándékú továbbadás mellett is) számos hiba került. A Medio Kiadó gondozásában megjelenő sorozat a művek eredeti, hiteles változatát állítja helyre. Az életműsorozatról Palkovics Tibor, Szakács Gábor és Bekő Borbála, a kiadó munkatársai és szerkesztői beszélgetnek.

14.30
ÍRÓK ÉS ALKOTÓK A NAGY HÁBORÚRÓL
Gyóni Géza, Balázs Béla, Szép Ernő, Sík Sándor, és Tersánszky Józsi Jenő fronton töltött napjait, ott készült írásait, Molnár Ferenc és Móricz Zsigmond „szépíró-haditudósításait” ismerhetjük meg az I. világháború centenáriumára megjelent kiadványból, amelyet Réger Ádám szerkesztő ajánl az olvasóknak.

15.30
CZAKÓ GÁBOR ÚJ KÖTETEI
A Kossuth-díjas író két új kötetét is elhozza a Budai Várba. A Hitemről című hitkönyvecske önvallomás: fölbukkannak hajdani, néven nevezett barátok, szellemi társak és persze a család. A másik kötet, Az országút szélén a világ egyetlen, immár 17. éve létező tvesszéjének, a Duna tévés Beavatás írott szövegeinek újabb kicsi kötete.

16.00
KATONADALOK – A SZÉLKIÁLTÓ EGYÜTTES KONCERTJE
„Mire lehullanak a falevelek, hazajönnek a katonák…” – ígérte II. Vilmos német császár. Ma már tudjuk, hogy a Nagy Háborúból sokan sohasem tértek haza: a történelmi Magyarország területéről 3,4 millióan vettek részt az első világháborúban. Több, mint félmillióan meghaltak, 833 ezren fogságba estek és másfél millióan megsebesültek. Nekünk az egykori katonák, valamikori dédapáink dalai maradtak meg, amelyek a katonaélet minden állomását megéneklik, a sorozástól a berukkoláson át a hadba vonulásig – szomorú-férfiasan, katartikusan.

17.00
SZENTEK ÉS VÉRTANÚK AZ I. VILÁGHÁBORÚ IDEJÉN
Az I. világháborúban résztvevő magyar és európai vértanúkat és szenteket mutatja be az Etalon Kiadó összeállítása.

18.00
BEMUTATKOZIK A BÁNFFY SZALON
„Nincs más haza, csak az anyanyelv” – írta naplójába Márai Sándor. Akár ez is lehetne a mottója a Bánffy György Kulturális Szalonnak, amelyet 2012-ben művészek, kulturális szervezők, újságírók alapítottak. A Szalon célja, hogy lakhelytől és anyagi helyzettől függetlenül mindenki számára biztosítson kulturális programokat, ahol letisztult gondolatok, míves magyar nyelv, a szó legjobb értelmében vett emelkedett hangulat várja az irodalom kedvelőit. A Könyvünnepre az I. világháború centenáriumához kötődő műsorral készülnek.

dresch-quartet-vendeg-kovacs-ferenc-474-279-4562420.00
DRESCH QUARTET KONCERTJE
A gépipari tanulmányokat folytató Dresch Mihály tizenhét éves volt, amikor Johnny Griffin hatására a jazz felé fordult. A konzervatórium jazz tanszakának elvégzése után a magyarországi mainstream jazz élvonalához kötődött, s noha azóta megteremtette önálló világát, a „hagyományos” jazztől sem távolodott el végérvényesen. 1984-ben alakította meg első saját zenekarát, a Dresch Quartet-et, amely szinte valamennyi nemzetközi jazz fesztiválon fellépett már. A Könyvünnep zárókoncertjén a budavári közönséget varázsolják el.

 

A kedvezményre jogosító karszalagok a Szentháromság téren a Kiadók Pavilonjaiban érhetőek el.