MinimuM - koncert az éhező gyerekekért - Socfest

MinimuM – koncert az éhező gyerekekért

Olvasási idő: 2 perc

Közel 100 neves előadóművész közös koncerttel áll szeptember 26-án a Papp László Sportaréna színpadára, hogy felhívja a figyelmet a hazai gyermekéhezés megszüntetésének fontosságára.

A 12 órán át tartó eseményen több mint száz előadóművész lép fel, köztük a 30y, az Anna & the Barbies, Balázs Fecó, Bródy János, a Budapest Bár, Fábián Juli, Jónás Vera, a KFT, a Kistehén, Dés László, a Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude, Oláh Gergő, a Quimby, Vásáry André és Zorán. Délelőtti programok – a Budapest Bábszínház szervezésében – a kisebb gyerekeknek szólnak, a kora délutáni a nagyobbaknak, az este pedig már inkább a felnőtteké. Délután két órakor hangzik el a Minimum hivatalos dala, Bornai Tibor Háttal a napnak című szerzeménye, melyet tizenegy művész énekelt fel.

A koncerthez kapcsolódó civil kampányt a látvány- és díszlettervező Horgas Péter indította el, amikor egy tanulmányból szembesült azzal, hogy ma Magyarországon legalább 40 ezer gyerek nap mint nap nem jut minőségi ételhez, és több mint százezer fiatal rendszeresen éhezik. A Minimum-csapata nem gyűjt pénzt, hanem átfogó választ keres a problémára. Szakmai beszélgetéseket és workshopokat szerveztek, összehívták a gyermekétkeztetéssel foglalkozó civil szervezeteket, hogy együtt dolgozzanak ki egy javaslatot a törvénymódosítás háttereként.

Minimum est a Kaptárban / Fotó: Papp Dóra

Kerekasztal-beszélgetés a Kaptárban / Fotó: Papp Dóra

A jegyeket jelképes 1000 forintért lehet megvásárolni, ami egy kétgyermekes család napi minimum étkezési költségének felel meg. A koncert további célja, hogy felejthetetlen órákat kapjanak a mélyszegénységben élő gyerekek is, ezért 2000 olyan fiatalt hívnak meg, akik még sosem jártak Budapesten. Ezt a kezdeményezést bárki támogathatja, amennyiben egy online vásárolt jegy kódját elküldi az info@nemzetiminimum.hu email címre. A szervezők minden kiadást és bevételt nyilvánossá tesznek, az elmaradhatatlan költségek után a megmaradt összeg egy krízisalapba kerül, amely a gyermekétkeztetéssel foglalkozó alapítványokat támogatja majd.

A tervek szerint szeptember 26. hivatalosan is a Nemzeti Minimum Napja lesz.