Múzeumok Éjszakája 2014 - Socfest

Múzeumok Éjszakája 2014

Olvasási idő: 2 perc

Június 21-én, szombaton újra megrendezésre kerül a Múzeumok Éjszakája; fővárosunkban már tizenkettedik, vidéki városainkban pedig tizedik alkalommal. A Szent Iván éjhez igazodó kulturális rendezvény több mint 300 múzeumával és kiállítóhelyével várja látogatóit este 6 és hajnali 2 óra között. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága nem csak a múzeumok szerelmeseire gondolt, hiszen rengeteg koncert, kézműves foglalkozás, divatbemutató és gyárlátogatás is felkerült a programlistára.
A Budapesti Fesztiválzenekar lépcsőzenéje nyitja meg ismét a Múzeumok Éjszakáját szombat este 18 órakor a Szépművészeti Múzeum előtt, majd onnantól kezdve a látogatók azonnal belevethetik magukat a múzeumok tárlataiba. Idén – a tavalyi hatalmas siker és részvétel után, amin közel négyszázezer ember volt jelen– Debrecen, Kecskemét, Szolnok, Kaposvár, Pécs, Hatvan, Gyöngyös, Sopron, valamint Sárospatak és Sátoraljaújhely úgynevezett ‘kiemelt helyszínként’ kapcsolódott be a programsorozatba. A régióban megrendezendő programok népszerűsítésében szakmai partnerként a Magyar Turizmus Zrt. is együttműködik a vidéki kiállítóhelyekkel: a Múzeumok Éjszakájára eső hosszú hétvégére a szálláshelyek kedvezményes csomagajánlatokkal várják a kulturális programok iránt érdeklődő, az ország többi részéből érkező turistákat.

9084-muzeumok-ejszakaja-2011 (1)

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a látogatókat arra ösztönzi, hogy nézzenek meg minnél több kisvárost, ismeretlen vidéket és intézményt, vagy vegyenek részt túraprogramokon. Vonatozzanak például Herman Ottó nyomában Lillafüred fényei között, vagy Litera-túrázzanak a csillagok alatt Török Zsófia és Kazinczy Ferenc társaságában. Ha a sporttól sem riadnak vissza, fussanak múzeumtól múzeumig Szolnokon. Kaposváron még a sétálóutca üzletei is múzeumokká alakulnak a látogatók kedvéért, Kecskemét pedig a hungarikumok városa lesz ezen az éjszakán. Szombathely igazi Szent Iván éji pompába bújik szombat este, de napközben is számos nyárköszöntő rendezvény kerül megrendezésre.

Ezen az éjszakán kiemelt figyelmben részesül a 100 éves Danubius Hotel Astoria és a Danubius Hotel Gellért, amelyek a Nyitott Szállodák Éjszakája névvel léptek be programok közé. Este héttől retró buszjárat vehető igénybe az Astoria és a Gellért Hotel között, majd Szimfónikus koncert örvendezteti meg a komolyzene kedvelőit. Az Álomautó múzeumban elmehetünk egy körre kedvenc, különleges autóinkkal, vagy megborzonghatunk a budavári labirintusban, esetleg pálinkát kóstolhatunk a Csehovszky kiállítóházban.

Rengeteg gyermekprogram várja a kisebbeket is, kreatív foglalkozások, játszóterek, időszaki kiállítások és versenyek mellett számtalan művészeti intézmény mutatja be programjait a kicsikre szabva – például a Magyar Írószövetség irodalmi játszóházzal, az Eötvös Loránd Tudományegyetem pedig különleges fizikai kísérletekkel várja a családosokat.

Mindenképpen érdemes benézni egy-egy múzeumba vagy intézménybe, hiszen nem mindennapi programok és helyszínek várják a látogatókat! “Egyéjszakás kaland – hogy minél több kulturális élmény szülessen!