Óbuda napja - május 3-5. - Socfest

Óbuda napja – május 3-5.

Olvasási idő: 3 perc

Május 3.-a és 5.-e között rendezik meg az Óbudát ünneplő ingyenes rendezvénysorozatot. A Fő tér, a Kobuci, az Esernyős számtalan koncerttel és kulturális eseménnyel várja a látogatókat, de Csillaghegyre és Békásmegyerre is érdemes kilátogatni. 

Koncert

Pénteken a Fő téren a Kutya vacsorája kezd héttől, őket követi 20:30-tól az Ivan & the Parazol. Szombaton már négykor érdemes kinézni a Blahalouisiana-ra, hattól a Budapest Voices szórakoztatja a nagyérdeműt, és csak fél kilencig kell kibírni a Kiscsillag koncertig. Aki nem tud választani a Fő tér színpada és a Kobuci kert között, az nagy bajban lesz, mert utóbbiban öttől a Petruska zenél, 19:30-tól pedig jön a Nana Vortex. Aki inkább Békásmegyert célozná be szombaton, azt 17:30-tól a Budapest Ragtime Band szórakoztatja. A Csillaghegyieknek és az odalátogatóknak háromtól a Turbo Méhek zenél, este nyolctól pedig a Charlie Band.

Művészet

A művészet iránt érdeklődők sem fognak unatkozni Óbudán. Pénteken a Templom utcai Szent József házban nyílik grafikai válogatás a T-Art alapítvány gyűjteményéből. Szombaton a Kórház utcában nyílik szabadtéri kiállítás a középkori Óbuda történelméről. Csillaghegyen a Közösségi Ház tűzzománc és kerámia tanfolyam résztvevőinek munkáit nézhetjük meg. A Kassák Múzeum csütörtökön és pénteken hosszabbított nyitvatartással és különleges tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket. 3-án öttől Kassák avantgárd lapszerkesztői fogásait ismerhetjük meg, pénteken pedig Albert Ádám Minden a mienk! című időszakos tárlatán vizsgálhatjuk a politikai dizájn és a hatalmi reprezentáció ma is aktuális kérdéseit. Szombaton a 32 éves Térszínház nyitja meg a kapuit a nagyközönség előtt, színházbejárással, interaktív játékokkal, kiállítással és filmvetítéssel emlékeznek az Óbudán eltöltött sikeres évekre.

Forrás: https://obudanapja.hu

Történelem

Az Óbudai Múzeum szabadtéri sétákra invitálja a látogatókat. Szombaton tíztől a lakótelep történetét ismerhetjük meg, kettőtől a középkori várost próbáljuk meg rekonstruálni rejtőzködő templomok, kolostorok után kutatva. Családi felfedező hátizsákot is bérelhetnek szülők és gyerekek. A hátizsák egy izgalmas városfelfedező túra kellékeit tartalmazza, amelynek segítségével kicsik és nagyok játékosan ismerhetik meg a kerület történetét. A Kiscelli Múzeumban pénteken négytől az Osztrák-Magyar Monarchia idejében élt nagypolgári fényűzést, illetve a dzsentrik és a cselédség életmódját képzelhetjük magunk elé egy irodalmi tárlatvezetés keretein belül. Az Aquincum múzeum Stop Shop címmel, a római kori boltok és műhelyek világát tárja elénk. Megnyitó csütörtökön öttől, tárlatvezetés szombaton kettőtől. A Goldberger Textilipari Gyűjtemény egész szombaton ingyenesen tekinthető meg, az Óbudai Platán Könyvtárban pedig az óbudai villamosok “magánéletét” megjelenítő fotókiállítás vár minket.

Gasztronómia és minden más

Forrás: https://obudanapja.hu

Az Esernyős szobroknál felállított Borudvarban kizárólag hazai minőségi borászok kínálják nedűiket. A Gasztrosétányon a minőségi bor-, sör- és pálinkafelhozatal mellet hazai és nemzetközi finomságokat, street food-okat kóstolhatunk. Lesz még kézműves vásár, a Színház-automatánál öt perc alatt szerezhetünk színészdiplomát, vagy kocsikázhatunk egy fess fiákeren. Nyitva lesz a Gázlámpa Kioszk, vagyis Budapest legkisebb szabadtéri kávézója menő világospörkölésű kávékülönlegességekkel, olasz fagylalttal, paleo-vegán jégkrémekkel. Ha mindemellett megéheznénk, számos étterem kínál kedvezményt. Békásmegyeren az Óbudai Egyetem óriás társasjátéka a kvízkérdések rajongóit várja, de lesz még Békáson rendőrségi kutyás bemutató, katasztrófavédelmi bemutató és számos családi program. Csillaghegyen a Freak Fusion Cabaret a múltszázadi vándorcirkuszosok misztikus világát jeleníti meg. Csillaghegyen kipróbálhatunk számos régen feledésbe merült kézműves foglalkozást, néhány hagyományőrző népi játékot, lesznek zsonglőrök, gólyalábasok és mutatványosok is. Az Óbudai Egyetem itt többek között izgalmas robotbemutatóval készül.

Egyetek, igyatok, bulizzatok és játsszatok jókat, fotózzatok sokat, és mondjátok el nekünk, milyen volt! A programfüzet ezen a linken tölthető le. További információt a honlapon találtok. Köszönjük, Óbuda!