Találkozzunk a könyvtárban! - Socfest

Találkozzunk a könyvtárban!

Olvasási idő: < 1 perc

Október 13-20. között ismét megrendezésre kerül az Országos Könyvtári Napok programsorozat. 1374 intézményben lehet eleget tenni a rendezvény jelmondatának: “Találkozzunk a könyvtárban”! Tavaly már 3986 programon 151 ezer fő vett részt az ország 877 településének 987 intézményében zajló eseményén. Idén a több mint 5000 program nagyjából fele-fele arányban szól majd a gyerekeknek, illetve a felnőtteknek, idősebbeknek.

Az Országos Könyvtári Napok alatt a szervezők szeretnénk megmutatni, hogy ”milyen sokféle tanulási, tájékozódási, kulturális, szociális lehetőség rejlik a könyvtári találkozásokban.” Az akció egyik fő célkitűzése, a rendszeres könyvtárhasználók segítségével minél több olyan személy elérése, akik nem járnak gyakran könyvtárba. Változatos témakörökkel igyekeznek majd népszerűsíteni a könyvtárba járást: Élő emlékezet, múltunk értékei, Okoskönyvtár, Együtt az egészségünkért!, Olvas az ország!, Megosztott örömök.

A legtöbb program előadás vagy beszélgetés lesz, de országosan 1352 alkalommal nyílik lehetőség valamilyen játékban, vagy vetélkedőn is részt venni. Több mint 500 kiállítás is színesíti a programsorozat repertoárját, és természetesen koncertek is tarkítják a kínálatot. A kiállítások többsége fotókiállítás, illetve helytörténettel kapcsolatos bemutató, de a művészetek is beférkőznek erre a rövid időre a könyvtárakba. Október 19-én, a Könyves Vasárnap-on a könyvtárak rendkívüli nyitvatartással, rendhagyó programokkal, valamint sokféle meglepetéssel várnak mindenkit. Országosan 241 könyvtárba lehet majd ezúttal vasárnap is ellátogatni. Délelőtt a legtöbb helyen a kisgyerekes családokat örvendeztetik meg mondókákkal, mesékkel, gyerekdalokkal, érdekes játékokkal, a délutáni és az esti zenés, táncos programkínálat pedig főleg a felnőtteknek szól majd.

A könyvtáros eseménysorozat honlapján a rendezvények áradata közt dátum, helyszín és típus szerint egyaránt lehet keresni. Mindenkit csak biztatni tudunk arra, hogy szemezgessen a programok között, és látogasson el valamelyikre, amelyik számára szimpatikus, mert október 13-tól 20-ig élettel telnek majd meg hazánk könyvtárai.