Trevor Dunn az A38 Hajón - Socfest

Trevor Dunn az A38 Hajón

Olvasási idő: 2 perc

A kortárs kísérleti zenék egyik legismertebb alakja, Mike Patton és John Zorn nagy haverja, a Mr. Bungle, a Fantomas, a Tomahawk, a Melvins, a Secret Chiefs 3 és az Electric Masada állandó zenésze, a fáradhatatlan bőgős-basszusgitáros Trevor Dunn szólóestje az A38 Hajón! A két részből álló program második felében Dunn Pándi Balázzsal duózik.

Trevor Dunn az egyik legsúlyosabb alakja a modern, műfaji határokat nem ismerő experimentális zenének. Totális free-től sújtó rock ‘n’ rollig, jazzrocktól matekmetálig, reggae-től art popig, klezmertől thrashig és funkig ezerféle stílusban játszik a lehető leglazábban váltogatva és hágva át a kereteket és szokásokat. De hát mit is várhatunk attól az embertől, akinek főiskolás hobbi zenekarát úgy hívták, hogy Mr. Bungle, amit még Mike Pattonnal és Trey Spruance-szel alakított?161110_trevordunn01

A hamarosan ötvenéves, de máig mindig kölyökképű Dunn harmincéves pályafutásában ott sűrűsödik jóformán az egész modern amerikai kísérleti zene és jazz. Leginkább persze a Mr. Bungle-szerű, besorolhatatlan pop-metál-free produkciókban érzi magát, de vett fel közös lemezeket olyan gitáros zsenikkel, mint Marc Ribot és Nels Cline vagy Mary Halvorson (ez utóbbi állandó triójának a Convulsantnak is tagja). Különösen John Zorn értékei nagyra elképesztően nyitott, korlátokat nem ismerő gondolkodásmódját és játékát – legalább húsz lemezt vett fel Dunnal. Dunn csodálatos duót alakított Erik Friedlander csellistával, de gyakran kirándul a könnyedebb területekre is. Állandó zenésztársa a Cibo Mattós Yuka Hondának, és nem átall jól öltözötten beállni Sean Lennon psych-pop kísérő zenekarába.

Egyszóval az egyik legsokoldalúbb, leginvenciózusabb bőgős-basszusgitáros érkezik az A38 Hajóra, hogy szólóestet tartson, illetve hogy együtt zenéljen régi barátjával, Pándi Balázzsal, akinek meghívására most Budapestre érkezik.