Visszatér a 30Y! - Socfest

Visszatér a 30Y!

Olvasási idő: 2 perc

A pécsi 30Y rövid szünet után tért vissza a koncertezéshez 2014 második felében. Ebben az évben három EP-t is kiadtak, amiket “összefűzve” új nagylemezt mutattak be idén novemberben. A zenekar idei utolsó, budapesti koncertjét december 29-én adja az A38 Hajón, ahol vendégük a The Immigrants lesz.

30YA 30Y egy 2000-ben alakult rockzenekar, tagjai: Beck Zoltán (gitár, ének), Sárközy Zoltán (billentyűsök), Varga Ádám (basszusgitár), Beck László (dob). Beck Zoltánt énekesi pályája mellett a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának romológia szakán egyetemi adjunktus. Zenéjükre a Nirvana és a Red Hot Chili Peppers mellett egyértelműen nagy hatással volt a Rage Against the Machine, a Pearl Jam, a Muse, a Radiohead és a Blur, de kalandozó hangzásvilágukban felfedezhető a Queens of the Stone Age-től kezdve a U2-n és a Depeche Mode-on át a Cardigans-ig szinte minden kísérletező hajlamú, ezredforduló környéki zenekar lenyomata. Ők maguk a 30Y sarokpontjának az 1990-es évek amerikai zenekarainak életérzését tartják. Pályájuk korai szakaszában jelentős szakmai támogatást kaptak a szintén pécsi Kispál és a Borztól. Az elmúlt tizennégy évben megjelent hat hivatalos nagylemezük, tucatnyi, online terjesztett, független hanganyaguk és videoklipjük. 2012-ben három díjat is bezsebeltek: MTV EMA Worldwide Act, Artisjus díj – Beck Zoli az év könnyűzenei szövegírója és Zöld Pardon Szakmai díj: Legjobb billentyűs – Sárközi Zoltán.

2014-ben egy rövid pihenő után tért vissza a magyarországi klub- és fesztiváléletbe a banda. A folyamatos koncertezés mellett megjelent három EP-jük, amiket összefogva nagylemezként ajándékoztak a közönségnek, egyfajta köszönetképpen. A teljes lemez anyagát év végéig Székesfehérvár, Kapuvár, Törökszentmiklós, Nagykanizsa, Miskolc és Kecskemét városában mutatják be, és az idei turnét Budapesten, az A38 Hajón és Pécsen, az Estben zárják, hogy aztán új évet kezdjenek: 2015-ben, 15 évesen.

The ImmigrantsAz indie rock műfajában kalandozó The Immigrants 2011-ben alakult Pécsett. A háromtagú formáció tagjai: Badric Adorio (ének, basszusgitár), Sápi Szabolcs (gitár), Károlyfi Balázs (dob). A trió egy tévés tehetségkutatóban tűnt fel még 2012 tavaszán. Ősszel már a 30Y előzenekaraként lépett fel az országos turné több helyszínén. Ezután studiómunkálatok következtek és 2013 januárjában megjelent az együttes első nagylemeze, Best Of címmel. A banda azóta sem tétlenkedik: megjelent első profi videoklipjük, Smiles Around Midnight címmel, majd Bálint-napi sokként a Titties-hez forgattak videót. Koncertjeik során a Fish!, a Halott Pénz és a Carbovaris mellett is felléptek már.

Jegyek elővételben megvásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón. Szerezz magadnak egy szép hétfőt, és ne feledd: “Egy zenekar akkor van, ha dalai vannak.”