Az elhízás népbetegség?! - Socfest

Az elhízás népbetegség?!

Olvasási idő: < 1 perc

A Pszinapszis – Budapesti Pszichológia Napok idén április 5-7. között 23. alkalommal nyitja meg kapuit a pszichológia iránt érdeklődőknek és szakmabelieknek. Több, mint 70 előadás és 150 előadó vár az odalátogatókra.

Többek között a gasztropszichológiában és gasztroszociológiában hiánypótló Dr.habil. Forgács Attila pszichológus. Gyakori témája a z obezitás, avagy a kóros elhízás, amely mára valódi népbetegséggé nőtte ki magát, sőt a WHO a 10 leggyakoribb betegségként tartja számon.

Április 6-án, szombaton az Elhízás népbetegség c. előadásában ezt a témát járja körül a József Attila Művelődési Házban 19.30-tól.

Miről lesz szó?

Még sohasem volt ilyen kövér az emberiség, mint ma. Amennyiben a tendenciák folytatódnak, holnap még kövérebb lesz, még 50 év, és mindenki rémesen el fog hízni! Miért
eszik-iszik akkor is az ember, ha éppen le szeretne fogyni, és sem nem éhes, sem nem szomjas? Az élelmiszerek bőséges elérhetősége, valamint a mozgásszegény, kényelmi életmód vezetett a világméretű elhízáshoz. Ráadásul az életmódbéli változás találkozott az öröklött túlevés hajlamával. Az állandó éhínségben edződött Moho sapiens túlélését segítette, ha az egyedek sok kalóriát voltak képesek tartalékolni, amikor éppen volt mit enni. Az előadó a tömeges elhízás és a kényszeres fogyásvágy evolúciós és társadalomlélektani okait járja körül. Felhívja a figyelmet a média – evésre vonatkozó – double bind üzeneteire, valamint azokra az információtechnikákra melyekkel tartósan és tömegesen lehetne csökkenteni az elhízást.

Az előadás a Pszinapszis keretén belül lesz hallható. A felnőtt napijegy 10.000 Ft, a diák-és nyugdíjas 7000 Ft.