Pszichológiai műhelyek az MPT nyílt napján - Socfest

Pszichológiai műhelyek az MPT nyílt napján

Olvasási idő: 3 perc

A pszichológia iránt érdeklődők nem hagyhatják ki november 5-én a Magyar Pszichológiai Társaság nyílt napját, amelynek témája a korunkban olyan nagyon aktuális kérdés: a biztonság keresése. Mérő László, Sárvári György, Síklaki István és Takács Ildikó előadásai segítenek megtalálni ezt a hőn áhított kincset. A műhelyekben emellett lehetőség nyílik olyan technikákat kipróbálni, irányzatokat megismerni, mint például az etikus befolyásolás, a sorskönyv-elemzés vagy az álmok tudatalatti üzenetének megfejtése.

summerA nyílt nap célja, hogy a pszichológia iránt érdeklődő laikusoknak bemutassák azokat a szakembereket, csoportokat, terápiás módszereket, amelyek jelenleg hazánkban elérhetőek – tudtuk meg Gábor Edina főszervezőtől. A programok emiatt egyszerre kívánnak informatívak és szórakoztatóak lenni. Az önismereti munka megoldást nyújt életünk számos problémájára a párkapcsolat, a karrier, a családdal való viszony és az élet sok egyéb részén, elsőre azonban nehéz eldönteni, hogy a mára – szerencsére rengeteg – rendelkezésre álló módszer közül melyiket is válasszuk. Ebben is segíthet az esemény. Hasonló nyílt napra már második alkalommal kerül sor a karon. Az első sikerén felbuzdulva idén még több pszichológus vállalkozott arra, hogy workshop-ot vezessen.

A program a műhelyekkel indul 13:30-kor, egyszerre több is zajlik egy idősávban, így érdemes előre tájékozódni és dönteni, hogy mely interaktív csoport(ok)ban szeretnénk részt venni. A négy plenáris előadásra pedig 17:00 és 20:00 között kerül sor. Alább a műhelyek rövid összefoglalója olvasható, de hamarosan egy, a plenáris előadásokat bemutató ajánlóval is jelentkezünk.

 13:30 – 15:00:

– A Magyar Pszichoanalitikus Egyesület mutatkozik be, a téma az álmok elemzése, amely már Sigmund Freud szerint is a tudatalatti megismerésének királyi útja.

– Ezzel egy időben megismerhetjük az Országos Gerincgyógyászati Központ Pszichoterápiás Osztályát, amelynek különlegessége, hogy a gerincfájdalmakkal, vagy egyéb problémával érkező pácienseket pszichológusok, pszichiáterek és mentálhigiénés szakemberek is vizsgálják.

– A mesediagnosztikai és terápiás módszer esetében a páciens három, instrukciók alapján megírt saját mese segítségével dolgozza fel problémáit a párkapcsolat vagy a családban betöltött szerepe területén.

15:15 – 16:45:

Mit hozunk magunkkal születésünkkor és mi lesz belőle? Vannak csecsemők, akik szinte mindig sírnak, keveset alszanak, míg mások bújósak, és sokat mosolyognak. Vajon e jellemzőink megmaradnak a későbbiekben is? Hogyan különbözünk egymástól?

– Hogyan tehetjük élőbbé kapcsolatainkat az erőszakmentes kommunikáció segítségével? A workshopon résztvevők betekintést kaphatnak az EMT elméleti alapjaiba, majd konkrét konfliktus kezelési technikákat is megismerhetnek.

pszichologia3_0

– Kapcsolatban a testtel, avagy a testtel a kapcsolatban – Nagy Krisztina pszichodinamikus mozgás-és táncterápiás műhelyének résztvevői megfigyelhetik, hogy milyen módon jelenik meg és hogyan módosul önérzékelésük akkor, ha egyedül, partnerrel vagy partnerekkel mozognak együtt. Táncos előképzettség vagy jó mozgáskoordináció egyáltalán nem szükséges, laza váltóruha (zokni, póló, nadrág) viszont igen.

– Etikus befolyásolási technikák – Hogyan keltsek jó benyomást? Hogyan érjem el, hogy a másik megtegye, amit szeretnék, ráadásul mindezt etikusan, neki nem ártva, a „jó ügy” érdekében? A résztvevők a fenti kérdésekre konkrét megoldással szolgáló technikákat sajátíthatnak el a munka során.

pszichologia13:30 – 16:45:

– Érzelmek akkor ott és most itt – köreink és karikáink felfedezése. A Magyar Tranzakcióanalitikus Egyesület műhelye (2 x 90 perc)

Eric Berne Emberi játszmák és Sorskönyv című művei a magyar olvasóközönség körében is ismertek. Eszerint döntéseinket a gyerekkorban elsajátított, tudattalan játszmáink és szintén tudattalanul „előre megírt” sorskönyvünk határozza meg. A résztvevők egy meditációs gyakorlat és az azt követő beszélgetés keretében többet tudhatnak meg magáról az elméletről, a család, az iskola, a munkahely, a barátok, a nemi és etnikai csoportok, a nemzet, a hagyományaink, a megélt traumák és a kultúra sorskönyvének ránk gyakorolt hatásairól. Mit tehet a pszichológia, s mi magunk, a belénk égetett negatív minták felszámolásáért?

A műhelyt (további 90 percben) az ott megélt élményeknek és tapasztalatoknak a szakértői csapat által történő, tranzakcióanalitikus szempontú, nyilvános vitája és értékelése követi.

17:00-tól négy plenáris előadás hallható. Róluk részletesebben következő cikkünkben számolunk be:

17.00-17.45: Takács Ildikó: Majd holnap! És ma?
17.45-18.15: Sárvári György: Kvantum ugrás – Kilépés a sémák közül

18.30- 19.15: Mérő László: A kockázatvállalás pszichológiája
19.15- 20.00: Síklaki István: Viszolygás a bizonytalantól

Regisztrációs díj: 7500 Ft. További információk a Facebook esemény alatt, valamint a Jegymesteren.