Prezentációkészítés gyorsan és látványosan - Socfest

Prezentációkészítés gyorsan és látványosan

Olvasási idő: 2 perc

A tökéletes prezentáció titka nem a több napos kutatás vagy a sok információval teletömött diasor. Egy egyszeri, pár perces előadás nem adhat át mindent, inkább arra kell törekednünk, hogy felkeltsük a közönség érdeklődését, megválaszoljunk pár kérdést, amit kitűztünk magunk elé, és tudjunk egyszerű következtetéseket levonni az elmondottak után.

Program kiválasztása

Először is meg kell találnunk a megfelelő programot. A Prezi a könnyű, de látványos bemutatók készítésére alkalmas. Kitűnően érzékeltethetjük az összefüggéseket több dia között. A Power Point a megszokott és jól ismert program főleg a nagyobb és komolyabb előadásokhoz. Megemlíteném a Power Point testvérét a Swayt, ami valahol az előbbiek között áll és leveszi a design tervezés terhét a vállunkról.

Források kutatása

A felhasználható anyagok keresésére nem bűn a Wikipédiát használni. Már ha legörgetünk a források részhez és inkább mi magunk ellenőrizzük és dolgozzuk fel, amit a szócikkhez használtak. Plusz pontot ér, ha egy könyvet is viszünk az előadásra és használunk fel a dián. Elég egy bekezdést felolvasni és egy sorát a diára tenni, de a könyvvel a kezünkben nagyon hivatalosnak látszunk és növeljük az előadás hitelességét. Ez azért fontos, mert már megszokott a netről összemásolni a bemutatót, de ha csak egy kis részt is könyvből idézünk azt az illúziót kelti (vagy bizonyítja), hogy komoly kutatást végeztünk. Ha a könyvet körbe tudjuk adni és van benne kép is, vagy valami más az előadáshoz kapcsolódó tárgyat viszünk magunkkal, biztos a siker. Ha ezt nem is vetjük be a matarka.hu mindenképp megér egy pillantást. Az oldalon folyóiratokra lehet rákeresni, és ha szerencsénk van a témánkban képekkel kiegészített teljes cikkeket, interjúkat is találunk , ami annyit jelent, hogy nekünk már csak be kell illeszteni ezeket a saját előadásunkba. A források között pedig nagyon jól mutatnak a folyóiratok.

Képek használata

http://www.vwmin.org/sharepoint-concurrency-inc.html

http://www.vwmin.org/sharepoint-concurrency-inc.html

Ne felejtsünk el videót keresni a témánkban! Ez nagyon fontos ugyanis egy felvétel pár percen keresztül képekkel és beszéddel foglalja le a közönséget, tele van információval és nagyon látványos. Minden dián legyen kép is, sőt előbb töröljünk ki szöveget vagy tegyük át új diára, minthogy egy jó képtől keljen elbúcsúznunk. Egy kép 1000 szóval is felérhet, a szöveg viszont csak pár sor, azt el tudjuk mondani szóban is.

Kevesebb néha több

Már szinte közhely, de mégis mindennapos hiba a túl hosszú és kisbetűvel írt szöveg a dián. A legjobb ha a beszédre koncentrálunk az előadás előkészítésénél, azaz a bemutató közben használt jegyzeteinkre írjuk ki először a megtalált szövegeket, és onnan csak a dátumokat, neveket, számokat, helyszíneket és más tényadatokat írunk ki. Ezzel szinte biztos elkerülhetjük a zsúfoltságot. Nyugodtan dobáljuk szét az előadást sok kis diára, ne akarjunk mindent összepréselni egyre. Ettől úgy fogja érezni a közönség, hogy nagyon gyorsan haladunk, hiszen gyakran lapozunk.

A lényeg, hogy nem hosszú, több napos kutatástól lesz feltétlenül jó a bemutató. Úgy is el lehet rontani, ha már napok óta dolgozunk rajta, mert nem tartottunk egy próbát, és élvezhetetlen az előadás, akár egy egész lexikont is bepréselhetünk a diasorba, de ha csak adatokkal terhelt felolvasást végzünk értékelhetetlen lesz a munkánk.