Az anime mint szubkultúra - Socfest

Az anime mint szubkultúra

Olvasási idő: 2 perc

Az animés szubkultúra a “kockakultúra” szerves része. 12-13 éves koromban ismerkedtem meg az animék világával, akkor még nem hittem volna, hogy nem gyerekeknek szóló rajzfilmet nézek, erre 16 évesen jöttem rá, mivel még mindig néztem. Észrevettem, hogy ha nem gyerekként nézi az ember nagyon fontos tanulságokat vonhatunk le belőlük. Minden anime alapvető tanulsága, hogy bárhogy is nézel ki, bármilyen is vagy mindig megtalálod a helyed a világban. A legtöbb anime hős egyedül indul útjára, majd szép lassan csatlakoznak hozzá olyan barátok, akik képesek az életüket is feláldozni érte. Most tedd a kezed a szívedre hogyha te nem vágysz titkon erre!

 

Dragon-Ball4
Az animés közösséget az átlag megítélésben, két vád éri. Az első az hogy gyerekesek, de miért lennének azok, hiszen csak egy másik kultúrára vágynak, amit magukénak érezhetnek. A másodig pedig az, hogy nincs életük. Az én véleményem szerint, attól hogy valaki valamit szeret nem feltétlenül kötelezi el magát maximálisan mellette. Ha szereti az animét, ugyanúgy szerethet aktívan részt venni a társasági életben. Egyébiránt az animés közösség is nagyon sok rendezvényt szervez, ahol még az is jól érezheti magát, aki nem mozog otthonosan ebben a világban.
Amikor először vettem részt Anime-conon, nem hittem volna hogy ennyire jól fogom magam érezni. Nem úgy kell elképzelni, hogy sok ember ül és animéket néz. Nagyon sokféle rendezvény van, videojáték bemutatók, versenyek, anime bemutatók, cosplay bemutatók.
A cosplay keretein belül a résztvevők beöltöznek a kedvenc animés, vagy sorozatbeli karakterüknek, ha belevalóbbak, akkor akár elő is adnak egy jelenetet.

nycc-comic-con-cosplay-justice-league-batman-robin

Ha szereted ezt a kultúrát, ha nem, szerintem akkor is jól fogod magad érezni, a lényeg, hogy ne menj be előítéletekkel.  Mindenki kedves és közvetlen, és mindenki végtelenül toleráns ezeken a rendezvényeken, nincs nézetkülönbség a résztvevők között, pedig sok réteg képviselteti magát.
Szerintem egy próbát mindenképp megér betekinteni ebbe a közösségbe, ha élményeket keresel, még ha nem is értesz egyet velük, akkor is be fognak fogadni legalább arra az egy alkalomra amíg ott vagy.