100 éves a magyar animáció, ünnepelj a KAFF-on! - Socfest

100 éves a magyar animáció, ünnepelj a KAFF-on!

Olvasási idő: 4 perc

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, melynek sajtótájékoztatóját a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották. Az eseményen jelen volt Mikulás Ferenc fesztiváligazgató, Orosz Anna Ida programfelelős, Dr. Kollarik Tamás médiatanácstag, Dr. Csabai Lili fesztiválvezető és Nemcsák Mátyás képviselő.

A program ismertetése előtt Mikulás Ferenc köszönetet mondott az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Nemzeti Filmalapnak, a Magyar Művészeti Akadémiának, a Nemzeti Hírközlő hatóság közbenjárásának, a Mercedes Benznek, valamint a Református és az Evangélikus egyháznak, hogy támogatják a fesztivál működését.

IMG_20150610_104635

Újdonságként hat, hogy most először változtatták meg a fesztivál szabályzatát, ami azt jelenti, hogy mostantól a külföldön élő magyarok is nevezhettek animációs filmmel. Ennek köszönhetően az alábbi országokból is érkeztek pályaművek. (Erdély, Lengyelország, Anglia, Észtország, Szerbia és Ausztrália). Másik különlegessége a fesztiválnak, hogy két témából is tartanak konferenciát. Az egyik téma szakmai eredetű lesz, és arra próbál választ találni, hogy a magyar animátorok, a magyar animációk mit tettek hozzá a világ animációs kultúrájához. A beszélgetésen részt vesz egy olasz rendező filmtörténész, egy francia filmtörténész és Matolcsi György. Mindemellett a másik konferencia témája, hogy hogyan tudunk hozzájárulni a kistelepülések mozgóképkultúrájához. Ennek a programnak a szervezésében sokat segített az Informatika és könyvtárhálózat. A filmvetítéseken kívül kiállításokat is tartanak, ahol többek között a nagyérdemű megtekintheti a 100 éves magyar animáció kiállításának a záró ünnepségét is, mely jelenleg a Pesti Vigadóban van kiállítva. További kiállításként láthatók a 30 éves Kecskeméti Animációs Filmfesztivál tárgyi emlékei is.

IMG_20150610_104042

A fesztiválon összesen 78 filmet láthat a közönség. Ebből, 18 rövidfilm, 13 diákfilm, 17 TV-sorozat epizód, 10 videó és 20 egyéb alkalmazott animációs film lesz bemutatva, melyeket egy 3 tagú szakmai előzsűri választott ki.: Rofusz Kinga könyvillusztrátor, Bacsó Zoltán animációsfilm-operatőr és Szalay Péter rendező. Az előválogatás során kiderült, hogy rég volt ennyire erős és minőségi a magyar animációs film. A fesztivál során egy nemzetközi zsűri fogja bírálni a beérkezett alkotásokat. Tagjai között szerepel Kriskó János televíziós szerkesztő, Szoboszlay Péter animációsfilm-rendező, Süveges Gergő televíziós szerkesztő, Paul Bush angol animációsfilm-rendező és Yamaura Koji japán Oscar – jelölt animációsfilm-rendező. Idén 9. alkalommal rendezik meg az Európai filmprogramot, melyen 7 egész estés és 9 TV-és rövidfilmet mutatnak be. A legtöbb film Franciaországból érkezett. Ezen kívül lesz még észt és cseh animációs film is. Van köztük 3 magyar alkotás, egy egész estés film és két rövidfilm. A zsűri arra törekedett, hogy olyan filmeket válasszanak ki, amelyek nem jutnak el a mainstream moziforgalmazásba. Az előzsűri tagjai Muhi András filmproducer, Patrovits Tamás filmrendező és Daniel Sulic a Zágrábi Animafest Nemzetközi Animációs Filmfesztivál művészeti vezetője. A fesztiválon résztvevő zsűri tagjai Olivier Cotte animációsfilm-történész, Alejandro R Gonzalez egyetemi tanár, Hirsch Tibor filmkritikus és esztéta, Dr. Muhi Klára filmesztéta, valamint Zalán Vince egyetemi tanár, filmkritikus.

A két versenyprogramon kívül negyedszerre rendezik meg a Szabad Animációs Filmkészítők Találkozóját, a SZAFT-ot. Erre a programra összesen 53 film érkezett. Ez egy külön helyszínen, a Kecskeméti Tudományos Technika Házában kerül megrendezésre. Idén harmadszor sikerült megvalósítani, hogy ne csak Kecskemét belvárosába, hanem a kistérségekben is láthassák a legfrissebb animációs filmek. A filmvetítéseken kívül sokféle koncert közül lehet válogatni, például lesz Csík zenekar is. Az ezévi fesztivál különlegessége, hogy 30 éves a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, és ebből az alkalomból plakátversenyt hirdettek a diákok között. Az elkészült műveket Kecskeméten, az Otthon moziban állítják ki. Végezetül, lesz még könyvbemutató is. Macskássy Gyula életművéről született egy album, amihez most készül egy DVD melléklet a háború előtti színes reklámfilmjeiről.

IMG_20150610_105252 Az Animációs Filmfesztivál mellett megrendezésre kerül a 8. Bor- és Pálinkaünnep. A fesztivál június 24-én kezdődik, de Kecskemét Főterén már 23-án elindulnak a programok. Több koncert mellett, ekkor tartják a 3. Kecskeméti Tehetségkutató verseny döntőjét is. A fesztivál ideje alatt koncertekkel és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket. A korábbi fesztiválokhoz képest 3 újítást vezetnek be. Ebből kettő a biztonságos hazautat biztosítja majd, egy busz és egy taxitársasággal kötött kölcsönös megállapodás révén. A másik nagy újítás nem más, mint egy telekommunikációs céggel kötött megállapodás révén ingyen wifi üzemel a fesztivál idején.

Mint már fentebb említettem, a fesztivál idén lesz 30 éves. 1985 óta a Kecskeméti Önkormányzat folyamatosan anyagilag is támogatja a fesztivált. A programsorozat jót tesz Kecskemétnek, hiszen az ideérkező külföldi vendégek továbbviszik a város jó hírnevét, és ezáltal „felkerülnek Európa térképére”. Ha már az európai dimenziónál járunk, akkor meg kell említeni, hogy Kecskemét megpályázta az Európa Ifjúsági Fővárosa címet, ahol már az első ötös döntőbe bejutottak. A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál fiatalokat is megmozgat, és mindenképpen méltán hozzájárul ahhoz, hogy Kecskemét 2018-ban elnyerhesse ezt a címet.

A Médiatanács is kiemelten fontosnak tartja a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, ezért kétszer másfél millió forintos pénzdíjat ajánl fel a legjobb animációs rövidfilm és a legjobb animációs TV-sorozat nyertesének. Ezenkívül további támogatásokat is nyújt a fesztivál részére. Például a Magyar Média Mecenatúra program eddig több mint 5 milliárd forint értékben közel 600 film vagy hasonló alkotás elkészülését támogatta, melyek között szerepeltek magyar animációs filmek is. Idén, 10 olyan animációs film kerül vetítésre, amelyet a Média Mecenatúra támogatott.

Reméljük, hogy az itt leírt programajánlók kedvcsinálónak hatnak és sokakat ösztönöznek arra, hogy meglátogassák a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált.