7 túlélési tanács fesztiválozóknak - Socfest

7 túlélési tanács fesztiválozóknak

Olvasási idő: 3 perc

Közeledik a bikini, a lángos, a sörvedelés és a fergeteges balatonparti éjszakák ideje, ezzel együtt pedig egy újabb, emlékezetes fesztiválszezonba csöppenünk bele. De mint mindenhez, ehhez sem árt némi tapasztalat és felkészültség! Íme, néhány tipp kezdőknek és haladóknak, kempingezőknek és hazamenőknek: mire érdemes ügyelnünk, ha fesztiválozásra adjuk a fejünket, és hogyan ne veszítsük el azt a befejezésre.

  1. Alapszabály: A legeslegfontosabb szabály, hogy NE HAGYD OTTHON a fesztiválbérletedet! Ha nincs, hivatalos úton az utolsó pillanatokban is próbálkozz beszerezni egyet, esetleg vásárold meg azoknak az ismerősöknek jegyét, akikben bízol. Semmiképp ne hagyatkozz a helyszínen történő bérlet/jegyvásárlásra! Legutoljára se gondolj arra az eshetőségre, hogy kétes személyektől szerzel belépőt, akik a fesztiválbejáratoktól pár méterre hitegetnek, hogy „eredeti balaton szánd bérlet eladó, harmincér viheted”. Ráadásul mindezt úgy, hogy egy kötegnyi áll a zsebükben, ami elég érdekesen hat, ha köztudottan hetekkel ezelőtt az utolsó bérletből is kifogyott a fesztivál. Persze nem ítélkezünk, lehet hónapokkal ezelőtt, hivatalos jegyirodában vásároltak fel egy tucat bérletet. De értitek.

2. A túlélőkészlet: Az alapfelszerelés természetesen a mobiltelefon, a pénz és néhány fontosabb irat (abban az esetben, ha túlságosan kiütjük magunkat, azonosítani tudják megfáradt arckifejezésünket). Lányok számára a kézfertőtlenítő kötelező! A fejfájás-csillapító szerintem mindenki számára ajánlott, sőt minden egyéb panaszra is megfelel egy Aspirin abban a pár napban. A fesztelen fesztiválozók bátran tegyenek a zsebük mélyébe néhány csomag óvszert. A kempingezés során szemeteszsákból és műanyag szatyorból sosem elég!  Eső esetén hatalmas segítség, ha nem szeretnénk Noé bárkáját varázsolni sátrunkból.  

3. Fesztiválfelszerelés: Felesleges a legdivatosabb, legdrágább ruháidat vinned fesztiválozni, ha azokat utána is használnád. A tömegben akármennyire vigyázol, bármikor a nyakadba boríthatnak egy sört (vagy bármi mást) sőt, mázlista vagy, ha cigarettacsikk nyomok nélkül a testeden távozol a helyszínről. Érdemes több tartalékfelsőt vinni, lehetőleg vékony, lenge anyagból készülteket, hogy segítsünk magunkon az égető hőségben. A fürdőruha kö-te-le-ző! Ha dúl a forróság, felkapjuk, és máris hűthetjük magunkat bármelyik vizesblokknál. A pulóver szintén fontos kellék, mert a hűvösebb hajnalokon, fáradtan könnyen megfázhatunk egy rövidgatya-trikó változatban. A pulóvered a derekadra kötöd, és kész. A lábbelit illetően a papucs eszedbe se jusson – a zuhanyzáson kívül -, ha ép lábujjakkal szeretnél hazatérni! A legjobb a könnyen szellőző, de vastag talpú lábbeli, mert a földön bármikor beleléphetünk néhány törött sörösüvegbe. Egy fullcap nemcsak divatos kiegészítő lehet öltözetünkhöz, de napközben segíthet megelőzni a napszúrást. Egy pöpec övtáskába pedig minden belefér. Lányok előnyben!  

4. Kemping: A legjobb hely mindig a domb teteje! Eső esetén főleg, de ezenkívül belátható a zuhanyzó, hogy tudjuk, mikor érdemes mennünk, és könnyen csekkolhatjuk, merre sátoroznak a legszimpatikusabb fesztiválarcok számunkra. Figyelj a rögzítésre! Egy szelesebb időjárás könnyen lábra keltheti a könnyelműen rögzített sátrakat. Sose hagyj értéket a sátorban! A ruháidtól remélhetőleg nem szabadítanak meg, a telefonod és a pénzed pedig úgyis a zsebedben lapul. Egyéb veszendő vagyonra nincs is szükség egy fesztiválon.  

5. Harapnivalók: Ha te az a fajta vagy, aki nincs megtömve százezrekkel, egy fesztiválozáshoz érdemes az apróságokra odafigyelned. Pár napig kibírod háromfogásos ételek nélkül. A legolcsóbb, ha a fesztivál területén kívül felkeresel egy boltszerűséget, és a hagyományos szalámis szendvicsnél maradsz, főleg délután – mielőtt kezdődik egy újabb hosszú éjszaka -, akkor tankolod tele magad energiával. De ha kényeztetnéd magad, bárhol szembefuthatsz egy-egy pékséggel, vagy olcsóbb pizza és gyros árusítóval. Ha a tömény alkohol kedvelője vagy, ahhoz is külső boltokban juss hozzá, és fogyaszd egészséggel a fesztiválterület közelében, mivel bent a sör a legolcsóbb alkohol. Minden egyéb majdnem egy ezres felett kezdődik.  

6. Pénzspórolás: Tervezd meg előre, mennyit szeretnél költeni egy nap, és csak annyit vigyél magaddal, hiszen ha az összes pénzed egyszerre feltöltöd az első nap a fesztiválkártyádra, meglepően hamar köddé válhat. Ha tudod, hogy szeretnél majd beszerezni egy fesztiválpólót, sapkát vagy bármiféle „szuvenírt”, arra főleg külön tegyél félre. Nehogy a végén válaszút elé kerülj, hogy az alkohol/étel/ hazaút vagy a fesztiválpóló között kelljen döntened. Ha már megemlítettük, a hazaútra is érdemes némi pénzt félretenni.  

7. Élvezd: Ne stresszelj, ne a mobilodon lógj végig, ne parázz! Lazulj, és élvezd! Szerezz élményeket, barátokat, haverokat, emlékeket! Ne izguld túl a dolgokat, ha esik az eső vagy kifogytál valamiből, esetleg magadra hagytak a haverok! Légy kreatív és találd fel magad, hiszen többezer fantasztikus fesztiválarc vesz körül. A mobilod tökéletes helyen van a zsebedben. Ne a becsekkolás legyen a legfontosabb, és fényképekkel megörökíteni sem muszáj minden percet, hiszen ez a több tucat sajtós munkatárs feladata. Ez a pár nap rólad, a barátaidról, az élményekről és a felejthetetlen szórakozásról szól. Tartsd mindig szem előtt!

Remélem, szolgáltam néhány hasznos tanáccsal, és körömrágva várod az idei fesztiválszezont. Hidd el, felejthetetlen élmény lesz!