A fesztiválok története - Socfest

A fesztiválok története

Olvasási idő: 3 perc

Melyek voltak az első fesztiválok? Honnan ered maga a szó és hogyan nyerte el ma ismert formáját ? Üljünk be egy gyors töri órára és ismerjük meg ennek a szórakozási formának a történetét!

Ókor

A fesztiválok az ókorban a vallásos élet részei voltak. Az aztékok, a görögök és a rómaiak is tartottak fesztiválokat isteneik tiszteletére. Ezek első sorban sportversenyekből, szertartásokból és művészeti versenyekből álltak. Példaként említhetjük Dionüszosznak, a bor istenének ünnepét, amit március végétől április elejéig tartottak meg. A programban szerepelt kecskeáldozás, szatírnak öltözés, borivás, drámaverseny, valamint tánc és ének az isten tiszteletének kifejezésére. Kicsit más, mint egy Sziget Fesztivál, vagy VOLT , de akkoriban ez volt a menő.

A fesztiváltörténelem egy ősi pontja.

Nagyszínpad! Nagyszínpad! – Dionüszosz színháza (Kép forrása: Sailko – Wikimedia Commons)

Ha konkrétan a zenei fesztiválok ősét keressük, akkor a Püthói Játékokat érdemes megismernünk, melyet Apollón tiszteletére tartottak meg az i.e. VI. századtól kezdve négy évente az ókori görögök. Eleinte csak zenei és költészeti versenyekből állt, de később ezeket sportversenyek követték. A játékokat az alábbi képen látható Delphoi Stadionban rendezték meg azaz, ha úgy vesszük ez volt az első zenei fesztiválhelyszín Európában.

A zenei fesztiválok bölcsője, a Delphoi Stadion.

Kép forrása: Ronny Siegel – http://www.ploync.de/reisen/5099-orakel-von-delphi.html

A Római Birodalomban nagyon sűrű volt a fesztiválnaptár, rengeteg ünneppel rendelkeztek. Az egyik fesztiváljukat az Equirria-t, február 27. és március 14. között tartották meg. Ezen az alkalmon lovas versenyekkel tisztelegtek Mars, a háború istene előtt.

Az ókori róma egyik történelmi fesztiválján lovas versenyeket tartottak.

Középkor

A vallás a középkorban is jelentős szerepet töltött be a fesztiválokban. Itt találkozhattunk a szó egyik elődjével a „festival dai” kifejezéssel. Ebben a középkorban használt kifejezéseket összegyűjtő szótárban láthatjuk a szó különböző formáit és jelentéseit. Eredetileg a vallásos ünnepeket, szent napokat jelölte.

A

Kép forrása: Middle English Dictionary

A „feast” szót viszont már a modern szótárakban is megtaláljuk: ünnepet és lakomát jelent. A vallási szerep mellé, helyére az evés lépett. Mind ismerjük a meséket, amiben a király lakomákat tartott és egy hatalmas asztalnál több fogásos menüvel várta vendégeket. Hasonlóan cseng a kelta „féis” szó is. Egy kulturális eseményre utal, amin volt zene, tánc, történetmesélés és színház, de említhetnénk a spanyol „fiesta” kifejezést is és már kezd összeállni a kép. A fogalom eredetileg vallási szempontból fontos napok, majd különböző kulturális és közösségi események neve lett.

A fesztiváltörténelem része a középkori lakoma, a feast.

Woodstock

Sorolhatnánk még a történelem során felbukkanó, már konkrét zenei fesztiválnak nevezhető eseményeket, mint például az angol Three Choir Festival, amit már 1729 óta tartanak meg, de térjünk a lényegre: Woodstock.

A Woodstock a modern zenei fesztiválok alapja.

1969. augusztus 15-18. között a fesztiválnak kijelölt 2.4 négyzetkilométeres területen 500 ezer ember jelent meg a várt 32 ezer helyett. Nem volt káosz és rendbontás, viszont ott a sár,a  zene és a tudatmódosító szerek keverőedényében megszületett egy életstílus, amit azóta is igyekeznek valamilyen formában felidézni.

Ez igaz a Sziget Fesztiválra is, amely eleinte egyértelműen utalt a Woodstock-i életérzésre még az arculatában is. 1994-ben, a fesztivál jubileumán „Eurowoodstock” címmel indult el a második Sziget. Ha erről érdekelnek részletek, a Sziget Fesztivál teljes arculatát kielemeztük ebben a cikkben.