B.my.Lake 2014: minden várakozást felülmúlt - Socfest

B.my.Lake 2014: minden várakozást felülmúlt

Olvasási idő: 2 perc

Augusztus 22-én reggel 6 órakor hallgatott el Balatonvilágoson a B.my.Lake Fesztivál, amelyet idén második alkalommal mutatott be a VOLT Produkció és a Deadcode Produkció a Nagyon Balaton programsorozat keretein belül. A Club Aliga Üdülőközpont területén szervezett fesztiválon közel 40.000 elektronikus zenéért rajongó fiatal vett részt.

Miután év elején a hollandiai Groningenben a B.my.Lake nyerte az “Európa Legjobb Új Fesztiváljának” járó díjat a legnívósabb megmérettetésen (European Festival Awards), és ezzel felkerült a nemzetközi fesztiváltérképre, óriási érdeklődés övezte már az előkészületi munkákat is. A szervezők (VOLT Produkció & Deadcode Produkció) fokozatosan tették közzé az idei évi programot, amely egyértelműsítette, hogy 2014-ben még erősebb line uppal rukkolnak elő, és jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a vizuális megjelenésre, dekorációra, színpadtechnikára, gasztro-élvezetekre.

Az idén négy naposra bővült B.my.Lake Fesztivál 7 színpadon, több mint 130 DJ-vel várta a techno, tech-house, minimal, electro, dnb, dubstep szerelmeseit 96 órában – megállás nélkül –, és úgy tűnik, hogy minden hozzá fűzött “elvárásnak” eleget tett. Az elektronikus zenei fesztivál közel 40.000 látogatót vonzott Balatonvilágosra, egyötödük külföldről érkezett a rendezvénynek otthont adó Club Aliga Üdülőközpont területére. Nemcsak a műfajok legnagyobbjait vonultatta fel egy profi csapat jól szervezett munkájának köszönhetően, de bebizonyította, hogy Magyarországon igenis van létjogosultsága az ‘underground’ zenei fesztiválnak, egy olyan űrt tölt be, amelyre rég áhítozott már minden e-zene megszállott.

“Napok óta százával kapjuk a köszönőleveleket és az egyöntetűen pozitív visszajelzéseket a közösségi oldalainkra, és nagy örömmel konstatáljuk, hogy a közönségben a B.my.Lake mint ‘a nyár legjobb 4 napja’ maradt meg. Jó érzéssel tölt el olyan sorokat olvasni, miszerint: aki idén ott volt, az biztosra ígéri magát a jövő évben is” – mondta el Fülöp Zoltán főszervező, a VOLT Produkció vezetője.

“A legfontosabb eredmény, hogy a B.my.Lake második évében rászolgált arra, hogy Európa legjobb fesztiváljai között tartsák számon, és nem kérdés, hogy ez egy sikersorozat kezdete” – mondta el Kiss Ákos, a Deadcode Produkció vezetője.

De nem ám indult zökkenőmentesen a fesztivál! Egy nappal a kapunyitás előtt Danny Tenaglia fülgyulladásra hivatkozva lemondta egész estés fellépését, komoly feladat elé állítva ezzel a szervezőket. Egy hasonló népszerűségű DJ szerződtetése az utolsó utáni pillanatban nem egyszerű kihívás. A szervezők azonban kevesebb mint 24 óra alatt a világ egyik legelismertebb DJ-jét állították a B.my.Lake nagyszínpadára: magángéppel érkezett augusztus 18-án Balatonvilágosra Sasha. Így nem csalódtak azok sem, akik bizalmat szavaztak a nulladik napnak, és beváltották jegyüket, ugyanis Sasha az utóbbi évek legjobb (itthon játszott) szettjét produkálta a B-Stage-n.

Augusztus 19-től minden program az előre meghirdetett időben került megrendezésre – egyedül DJ W!LD gépe késett pár órát, de végül ő is fellépett Levon Vincent után a “my Stage”-n. Sem az eső, sem a szél nem riasztotta el a B.my.Lake közönségét – 4 napon át jobbnál jobb szettekre telt meg fesztiválterület, Balatonvilágos történelmi múltú, vadregényes, zegzugos partszakaszán. Mindenki megtalálta a hozzá legközelebb álló zenei műfajt, aktív-és passzív kikapcsolódási lehetőséget.

“A B.my.Lake nem csupán a zene ünnepe, hanem a Balaton ünnepe is. Büszkék vagyunk arra, hogy Európa számos országából látogattak el idén a fesztiválra, és hogy a ‘magyar tenger’ egyre nagyobb médianyilvánosságot kap.” – mondta el Lobenwein Norbert, a VOLT Produkció másik vezetője, a Nagyon Balaton programsorozat alapítója.

A legjobbakat kiragadni lehetetlen. Minden előadó a maximumot hozta, így bátran állíthatjuk, hogy maga a B.my.Lake Fesztivál a 96 órás szettjével (azaz a 130 DJ-vel, akik egymásnak adogatták a helyet a pultban) volt a nyár elektronikus zenei “mekkája”.