Újabb neveket jelentett be a Bánkitó Fesztivál! - Socfest

Újabb neveket jelentett be a Bánkitó Fesztivál!

Olvasási idő: 4 perc

Magyarország legnagyobb kisfesztiválján idén is az alternatív zenei szcéna legjobb zenekarai és dj-i bolygatják meg a tó állóvizét  július 11. és 15. között. A Bánkitó eddig bejelentett fellépői mellé jön többek közt a kanadai alt-rock legfontosabb zenekara, a SUUNS, a legendás Ghostly kiadóhoz szerződött japán-amerikai Shigeto és a Bánkitó rezidens Fran Palermo is. Emellett már az is biztos, hogy a Bernáth Peti és Mesterházy által kurált Déli Színpadon a Zságer-Genser duó atmoszférikus live-actjére, a Changing Grey-re is topoghatunk majd.

2018-ban is a Bánki-tó köré gyűlnek Magyarország és a világ legjobb alternatív zenekarai és dj-i, hogy szerdától vasárnap reggelig egy hullámhosszon mozogjon a bánki kemping népe. Július 11. és 15. között színpadokat állítanak stégen, tisztáson és az erdő két szélén, felgyulladnak a faházak fényei és végre kiugorhatnak téli álmukból a sátrak. Március 20-ig pedig még elővételes jeggyel, kedvezményesen csekkolhatsz be az ország legnagyobb kisfesztiváljára!

Bánkitó 2015

Gótikus avant-rock, alt-elektro, queer

A SUUNS zenekart a Pitchfork legutoljára a free jazz, no wave, IDM és német motorik műfajokban képzett filozófus-zenészek gótikus avant-rock zenekaraként írta le, ami akár lehet is egy alkalmazható jelző a kismillió másik mellett. A nehezen beskatulyázható kanadai banda most megjelent, harmadik nagylemeze persze nem csak jelzőket, hanem sok dicséretet és az albumaik közül az eddigi legmagasabb pontszámot is megkapta a zenei oldaltól, ami azért sem csoda, mert a felvételeket most is Grammy-díjas producer, John Congleton felügyelte. Az SXSW, a Primavera és a KEXP Live után pedig végre Magyarországon is játszhatnak kicsit a srácok, a Bánkitó Északi Színpadán.

Amerikából érkezik a japán felmenőkkel is rendelkező Shigeto, akinek ezerarcú elektronikus zenéje legalább annyira kevésbé behatárolható mint a Suuns rockja. Shigeto számain jól érezhető az egykori jazz zenész impro-központú gondolkodása, keverve egy kis hop-hoppal, IDM-mel, ambienttel és sok-sok dobbal. Munkásságát a Pitchfork is dicsérte már, a KEXP-n is játszott már szólóban, és bár a Boiler Room szettjeiben csak a pultot pötyögi, a fellépéseire keverője mellett a dobszerelése is el szokta kísérni.   

Cindy Lee (énekes, gitáros, drag queen) nem más, mint Patrick Flegel, a kultikus kanadai zenekar, a Women volt frontembere. Mint a Suuns és Shigeto, a Women albumait is nagyon dicsérte a Pitchfork, egyik számukat a kétezres évek legjobbikának választotta az oldal és ők is megjárták az SXSW-t és a Primaverát. 2015-ben, a banda feloszlása után Flegel Cindy Lee néven hozott ki egy csodálatos, szívszorító lemezt, ami egy tiszta, szűzi világot teremt meg, tele rengeteg zajjal, no wave és pszichedelikus vibrálással. A fesztivál talán legkülönlegesebb produkciója az Auróra színpadon kap majd helyet, hogy az énekesnő minél közelebb kerülhessen a közönséghez.

Ugyancsak különlegességekkel érkezik az orosz-német SADO OPERA, akik az egyik leghírhedtebb berlini nightclub, a Wilde Renata rezidensei. Az eredetileg Oroszországból szalajtott queer banda leginkább őrült színpadi performanszairól híres, amihez egyszer még az amerikai talkshow félisten Conan O’Brien is csatlakozott TV műsorában egy szegmens erejéig. Bár már sok slágeren túlvannak, első lemezük, a Stray idén márciusban jelenik majd meg, aztán pedig ők a Bánkitón.  

Végül, de nem utolsósorban, a külföldi zenekarok sorát Franciaország legaktuálisabb cold-wave/synth-wave zenekara, a Rendez-Vous zárja, akik első demójuk megjelenése után rögtön Párizs legmenőbb klubjait töltötték csurig fellépéseikkel mielőtt célba vették volna a Bánkitót. A tagok közeli barátságban vannak az M83 Anthony Gonzalezével, ami még érthetőbbé teszi a szintetizátorok tökéletes beépítését a zenéjükbe. A Rendez-Vous hangzásvilága meglehetősen agresszív és sötét, mégis táncolható, így mindenkit el fog kapni, aki péntek éjjel az Északi Színpadnál dühöngene egy őszintét.

Nagyöregek és újonnan érkezők

A magyar zenék frontján is van még újat mutatnia a Bánkitónak. Idén, mint minden évben, újra érkezik a Fran Palermo, és a Henri Gonzales vezette világzenei indie rock zenekar száz, hogy idén is hatalmas bulit csap majd a közönségnek. Ugyancsak visszatérőként lép majd fel a fesztiválon a Bohemian Betyars, a speed-folk-freak-punk zenekar azonban idén a szabolcsi roma népzene királyaival, a Parno Graszttal közösen húzzák majd a talpalávalót, amíg le nem szakad a sátor.

Először érkezik a Bánkitóra a szombathelyi Elefánt zenekar, akik a Kispál-Quimby vonal gondolatiságát követve írják a számaikat, zeneileg viszont hol gipsy-punk, hol pszichedélia, hol elektronikus műfajokból derengő elemek bukkannak fel náluk.  A Lev Tolsztoj regényhőséről elnevezett indie-folk Platon Karataev is újonc még a Bánkitón, bár a tavalyi after bulin már felléptek, a nemzetközi Spotify-toplistákat pedig már akkor bejárták.  Végül, de nem utolsósorban sok év után visszatér a Bánkitóra a The Qualitons. A banda újonnan garázsrock felé hajló funk-rock-beat zenéje előtt nem csak a Red Hot Chili Peppers tagjai hajtottak fejet, de a texasi SXSW fesztivál is meghívta őket egy koncertre idén.

A Bánkitón eddig is kiemelt hangsúlyt kaptak a fiatal zenekarok, de idén az NKA Hangfoglaló Programjával közösen biztosítanak nagyobb láthatóságot néhányuknak. A poszt-Mulató Aztékok-Csíkszereda-Győr raptengelyen alakult EPKM, a melankólikus folk-blues fiúduó Papaver Cousins, az egyre nagyobb sikereket elérő, fúziós és jazz elemeket ropogós technóval vegyítő Freakin’ Disco és a poszt-rock szupergroup SONYA mind a Hangfoglaló Program induló zenekarokat támogató pályázatának segítségével lépnek majd fel a Bánkitón.

Déli Színpad és az Északi melletti

Az is biztosra vehető már, hogy a Déli Színpad Bánkot jelentő deszkáin ott pörgeti majd lemezeit a Zságer-Genser duó atmoszférikus live-actje, a Changing Grey, az első magyar Boiler Room-ot is összehozó Route 8 (Lobster Theremin) és Coloboma is, ugyancsak live actekkel. A szervezők hamarosan jelentkeznek a helyszín további fellépőivel is, amint elküldik nekikk azokat szervezői, a hazai elektronikus színtér fiatal doyenjei, Bernáth Peti és Mesterházy Attila.

Mindemellett pedig idén is külön helyszínnel készül a Tilos Rádió, ahol a már híres-hírhedtté vált Robur buszos bulik mellett a tilosos dj-k gyökereikhez visszatérve folyamatos élő rádióadást is tolnak majd a fesztivál alatt FMXXX gnzrdshw néven, hogy mindenki belehallgathasson a Bánkitó történéseibe. Plusz jön a Csaknekedkislány, a Felső Tízezer, a Panel Surfers, a  Ricsárdgír, a Puma Danger, a Bozo és még sokan mások. A további zenekarokért csekkoljátok a Bánkitó Fesztivál hivatalos oldalát!