Színházak éjszakája programmustra - Socfest

Színházak éjszakája programmustra

Olvasási idő: 3 perc

Ebben az évben a tavalyinál jóval később, május 4-én kerül sor a Színházak Éjszakájára. Az idén második alkalommal megrendezett eseményen 14 budapesti színház rendhagyó programjaiból válogathatunk. A szervezők a márciusi fagyoskodás mellett a tavalyi, szervezési bakikat is szeretnék elkerülni. A programok között kevés az újdonság, de a felhozatal így is izgalmas persze.

elsoDélután kettő és este hat között a gyerekeké a főszerep, számukra a Bábszínház és a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház ígérkezik a legérdekesebbnek. Előbbiben bábsimogató, díszleteket és maskarákat felvonultató labirintus várja a kicsiket. A nagyok héttől bábborzongató kísértetjárásnak lehetnek tanúi, valamint az ördögkugli és az egérfutóverseny mibenlétére is fény derül. A Kolibriben az apróságok színészekkel kalandozhatnak a meselabirintusban, lesz játékkavalkád bábokkal, és Vitéz László Automata. Több helyszínen a művészek meseolvasással, kézműves foglalkozással és rajzversennyel is készülnek.

harmadikSzinte mindenhol lesznek karszalaggal látogatható előadások, közönségtalálkozó és kulisszajárás, valamint a legtöbb helyen betekinthetünk a színfalak mögé.

A Kolibriben a nézőhorgászat során lelkes amatőröket fognak ki, akik a színészekkel imprózva tehetik próbára játéktudásukat. A jelmez-divatbemutató után a Mario és a varázsló című darab következik.

Először csatlakozik a rendezvényhez a Jurányi Közösségi és Produkciós Inkubátorház, méghozzá az egyik legszínesebb programfelhozatallal, főleg a kortárs kiválóságokra fókuszálva. A TÁP Színház Alvószínház felnőtteknek címmel szórakoztatja a nagyérdeműt, majd a Bélaműhely szokatlan, saját készítésű, lomokból, kacatokból és szemétből összetákolt hangszereken előadott koncertje következik. A Hoppart és a Szputnyik Átriumban játszott közös produkciója, a Kottavető után az Afterpartyra is itt kerül sor. Nap közben jelmezpróba és fotózás, jóga, zumba és kung-fu edzések, hennafestés és tánctanulás egészíti ki a kínálatot.

masodikA Szabad Tér SzínházbanSüsü sárkány simogatása, városmajori, múltidéző, történeti séta, James Bond dalok, tangoshow és egy kortárs Figaro-feldolgozás várható.

A Madáchban a Macskák és az Operaház fantomja jelmezeibe bújhatunk, lesz még Ki mit tud, és a Mary Poppins sztárjai táncoktatást tartanak.

A Centrálbanegy rendhagyó Beatles koncert után a Patkányfogó interaktív próbáján vehetünk részt, majd a Szezám utca bábjaival előadott Avenue Q című előadás vicces dalait is meghallgathatjuk.

A Katonában színházi situation comedy és a Kiss Eszter szeretőkről szóló Szabó Lőrinc-est után Fullajtár Andrea egy hajléktalan nőt idéz meg, végül Haumann Péter elmondja Szókratész védőbeszédét.

negyedAz Örkény alkalmi Presszója negyedórás videoblokkokban mutatja be a művészeket, majd a társulat Japánban tett fellépéséről (Jógyerekek képeskönyve) vetítenek videót.

A Radnótiban randevúzhatunk a színészekkel, Dr. Vámos Miklós testi és lelki bajainkra ad tanácsot, végül a Négy jelenet egy házasságból című előadást egy Vodku koncerttel vezethetjük le.

Az OperettszínházÖrdöngölő-csűrdöngölő táncházzal, vetélekedővel és musical-maratonnal készül.

A József Attilában zenés sakkparti és irodalomi szalon mellett közönségtalálkozón vehetünk részt A nagymama című darabban játszókkal, köztük a címszerepet alakító Halász Judittal. (Sajnos magára az előadásra nem érvényes a karszalag.)

Az Új Színházban a Farkas Ensemble és a társulat zenekarának jazzkoncertje után remélhetőleg megtudjuk, milyen a színház a csillagos ég alatt Harold Pintér értelmezésében. A honlap programajánlójából ez nem derül ki sajnos.

A megszokott közönségtalálkozó és kulisszajárás mellett kevesebb programmal készült a Víg és a Thália, előbbiben egy rendhagyó Csárdáskirálynő főpróbát, utóbbiban kabaré-felolvasóestet figyelhetünk meg.