A tavasz ünnepe - Socfest

A tavasz ünnepe

Olvasási idő: 5 perc

A Budapesti Tavaszi Fesztivál 2015-ben április 10. és 26. között kínál generációk, műfajok és helyszínek tekintetében is nyitott, változatos programokat. Ez az eseménysorozat világviszonylatban is jelentősnek bizonyul, és megalapítása óta Magyarország legnagyobb kulturális fesztiváljának számít.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon idén is színes összművészeti kínálat várja az érdeklődőket: komoly- és kortárs muzsika, opera, jazz és könnyűzene, pop, világzene, tánc, színház és képzőművészeti program is része a kínálatnak. A fesztivál különlegességét fokozza, hogy a legjobb magyar előadók mellett igazi világsztárok lépnek majd fel, illetve a fesztivál tizenhét napja alatt számos világpremier, magyarországi bemutató, koprodukció és színházi előadás is lesz.

2015-ben több tucat helyszínen zajlanak majd az események: a Művészetek Palotája és az Operaház mellett a Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Bálna, a Vigadó, a Nemzeti Színház és a fővárosi teátrumok, múzeumok is kiemelt programhelyszínek lesznek. A továbbra is a Művészetek Palotája és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, valamint a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésében megvalósuló programsorozat Budapest meghatározó kulturális intézményeinek bevonásával folyamatosan szélesíti kínálatát.

Zsigmond Vilmos 1978-ban

Zsigmond Vilmos 1978-ban

A fesztivál keretén belül nyitja meg kapuit több kiállítás is, ezek közül igazi kuriózumnak tekinthető a Zsigmond Vilmos fotóművészetét bemutató tárlat. Az Oscar-díjjal (Harmadik típusú találkozások) és több rangos nemzetközi filmes- és életműdíjjal kitüntetett operatőr az ötvenes évek elején, még Magyarországon kezdett el komolyabban érdeklődni a fotóművészet iránt. Operatőri pályáját olyan filmek fémjelzik, mint A szarvasvadász, a Fekete Dália vagy a A folyó. A Ludwig Múzeumban április 10. és június 21. között látogatható, mintegy 150 fényképet felölelő tárlat bepillantást enged Zsigmond Vilmos operatőri világának műhelyébe. Képkompozíciói érzékenységről, empátiáról tanúskodnak, és – filmes beállításaihoz hasonlóan – költői vagy éppen részletezően realista látásmódjuk által egy félreismerhetetlen stílusú alkotót körvonalaznak. A kiállítás a fényképezés és az operatőri tevékenység összefüggéseinek felismerését filmrészletek felidézésével segíti.

A sokéves hagyományt követve 2015 tavaszán sem maradhat el a Magyar Jazz Ünnepe, amelynek központja ez alkalommal is a műfaj legpezsgőbb helyszíne, a Budapest Jazz Club (BJC). A fellépőket az előző évek hagyományához híven a legjobbak legjobbjai közül válogatja a Magyar Jazz Szövetség, ügyelve arra, hogy ne csak a műfaj törzsközönsége kapjon kedvet a háromnapos eseményhez. A fesztivál célja, hogy lehető legszélesebb keresztmetszetében mutassa be a műfaj jelenét és jövőjét: a fellépő formációk között a sztárok mellett helyet kapnak a fiatalabb, modern irányzatokból inspirációt merítő zenekarok is. A koncepció idén sem változik: az első napon a zenei intézmények hallgatóiból alakult formációk kapnak bemutatkozási lehetőséget. A rendezvény keretében adják át a Szabó Gábor-életműdíjat. A sorozatot a szintén hagyományos örömzene, a BJC Jam Session zárja.

Vladimir Ashkenazy

Vladimir Ashkenazy

Április 20-án a világ egyik leghíresebb zenekara, a Philharmonia Orchestra lép fel a Művészetek Palotájában. Az együttes 2015-ben Vladimir Ashkenazy vezényletével Közép- és Dél-Amerikában turnézik, valamint koncerteket ad egy sor európai nagyvárosban. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon, Julian Rachlin közreműködésével az egyik legnépszerűbb hegedűversenyt hallhatjuk a zenekartól. A világhírű, litván származású hegedű- és brácsaművész az utóbbi években rendszeresen vezényel is, 2014-ben a Royal Northern Sinfonia első vendégkarmesterének nevezték ki.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon több színházi előadást is megtekinthetünk. John Fowles A lepkegyűjtő című darabjának bemutatója április 11-én kerül sor a Centrál Színházban. Az 1963-ban megjelent sikerkönyvből éppen ötven éve készült egy nagysikerű filmfeldolgozás, amelyet bízvást tekinthetünk a pszichothriller műfaj klasszikusának. A regény egy kéthónapos, tragédiába torkolló, torz együttlét története. A férfi megpróbálja megnyerni a lány bizalmát, miközben a lány a menekülést tervezi. A lepkegyűjtő e két ember szellemi küzdelmének ragyogó, pszichológiai pontosságú ábrázolása, a szabadság iránti vágy, a rabság nehézségének, a férfi és nő párharcának, a szépnek és gonosznak árnyalt ábrázolása. A színházi adaptáció két főszereplője Bereczki Zoltán és Ágoston Katalin.

Április 21-én, a Művészetek Palotájában lép fel nyolc év után újra Magyarországon Sinéad O’Connor. Az ír énekesnő húszévesen állt elő első lemezével, az 1987-es “The Lion and the Cobra” albummal, ami a korszak egyik legerősebb bemutatkozása volt, ráadásul a vadóc, kopasz énekesnő – aki a felvételek alatt épp első gyermekét várta – saját maga producereként rögzítette zsigerien zseniális dalait. Az alternatív rocktól a szelídebb hangzások felé mozduló I Do Not Want What I Haven’t Got sokmilliós eladásaival, illetve a Nothing Compares 2 U című Prince-szerzemény slágerlista-vezető feldolgozása már igazi világsztárrá tette, bár ő nem akart igazodni a popbiznisz szabályrendszeréhez. A társadalmi, vallási és emberjogi kérdésekben elkötelezett és szókimondó énekesnő az elmúlt évtizedekben számtalan zenei stílusban próbálta ki magát a reggea-től az ír folkig, de mindig törekedett arra – erre utal utolsó lemeze, a 2014 augusztusában megjelent “I’m Not Bossy, I’m the Boss” című album is -, hogy önmaga legyen.

Varró Dani

Varró Dani

A Literárium 2012 januárja óta havonta jelentkező kortárs irodalmi estjei nagy sikerű előadások sorával igazolják, hogy az irodalom a Művészetek Palotájában is végleg otthonra talált. Április 11-én a közönség által lelkesen fogadott, leginkább kedvelt íróvendégeket idézik fel az elmúlt három év legemlékezetesebb pillanatait. Elsőként az első évad tavaszának fellépői, Karafiáth Orsolya, Térey János, Varró Dániel, Háy János, Garaczi László és Grecsó Krisztián köszöntik fergeteges gálaesttel a költészet napját, sok váratlan fordulattal, meglepetésvendégekkel, az eredetileg is közreműködő két csodálatos páros, Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, illetve Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint kíséretével. Aki ott volt az estjeiken, minden bizonnyal most is eljön majd, aki pedig nem, annak itt a talán soha vissza nem térő alkalom, hogy a kortárs irodalom színe-javát egy színpadon látva-hallva egy pörgős, élvezetes zenés irodalmi est részese legyen.

A magyar költészet napja alkalmából mi is kivehetjük a részünket. A Szelfizz verssel! program keretében bárki elmondhatja kedvenc versét a Szabó Ervin Téren, amit egy kamera is rögzít. Az akció végére – remélhetőleg – egy nagyon hosszú videofelvétel készül, mely felér egy rendhagyó irodalmi közvélemény-kutatással. Mint a megelőző években, a Budapesti Tavaszi Fesztivál idén is törekszik arra, hogy a város köztereit meghódítsa a kultúrának és közelebb vigye a rendezvényt az utca emberéhez.

Street Art Project Performances

Street Art Project Performances

Ehhez híven számtalan szabadtéri-, és ingyenes program várja az érdeklődőket. A fesztivál ideje alatt Budapest különböző közterületein lép fel a téradaptív, azaz a hely jellegéhez illeszkedő, a hely szellemétől inspirált új táncprodukcióikat bemutató Street Art Project Performances. A fiatalokból álló társulat célja, hogy visszaadják a művészet élményét az utca emberének bárhol, bármikor.Ezen kívűl érdemes megemlíteni a Fesztiválnyitó Promenádot, ahol három helyszínről – Fővám tér, Városháza park, Szent István tér – közel hatszáz hivatásos és amatőr táncos, énekes, zenész indul el a városban, hogy nagy zajt csapva bejelentse a tavasz kezdetét. Az Andrássy úton haladva egy-egy állomás-helyszínen, a Liszt Ferenc téren és a Kodály köröndön további produkciók várják a felvonulókat. A Hősök terére érve egy összművészeti, nagy produkció zárja a Promenádot, amelyben akár a közönség is részt vehet.

Emellett a fesztivál színházi, irodalmi és zenés produkciókat gyűjtött egy csokorba a rendezvénysorozat első vasárnapjára. Az egésznapos, ingyenes programon interaktív előadással készül többek között a Momentán Junior társulata, de Harcsa Veronika zenés műhelye is kiváló családi szórakozást ígér. A családi nap programját a Fele Királyság koncertje zárja. A négy tehetséges, Zeneakadémiát végzett zenész a gyerekek számára jól ismert mesék főcímdalain keresztül mutatja be, milyen elemekből áll egy zenemű, mi a különbség a klasszikus és az elektromos hangszerek között, illetve milyen is az, amikor két mese főcímdala egyszerre hangzik el. A zenés és színházi előadások mellett kézműves és további interaktív programok várják a gyerekeket.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében rengeteg program közül választhatunk, érdemes megnézni a részletesebb programfüzetet a fesztivál hivatalos honlapján!