Hidden Orchestra az A38-on - Socfest

Hidden Orchestra az A38-on

Olvasási idő: 2 perc

A Hidden Orchestra október 6-án, szombaton, európai turnéja egyik állomásaként lépett fel az A38 hajón.

Az edinburghi, rendkívüli elektro-akusztikus dzsesszzenekar, organikus hangmintákkal, filmszerű, érzelemdús, ütősökben gazdag hangzásvilágot hozott el Magyarországra. Zenéjük igen sokrétegű, teljesen el is veszhetünk benne, mégis egy egységes, földöntúli, csodálatos egészet alkot. Talán felesleges próbálkozás is volna otthoni hangrendszereken, az interneten elérhető anyagaikat hallgatva megpróbálni képet alkotni erről a koncertről. A hangzásélmény egyedülálló a hajón, ami annak köszönhető, hogy más szórakozóhelyek épületeivel szemben, hatalmas fém doboz vesz körül minket, amely maga is hangszerként viselkedik, felerősíti a mély basszusvonalakat, amikből szombaton sem volt hiány. Az emberek csontjáig hatoltak.

A zenekar két dobosa hol karakteresebb, hol távolba vesző, drum’n’bass jellegű alapokat diktált, amit egy elektromos hegedűn játszó lány ellensúlyozott. A zenekarral turnézik egy trombitás is, aki – ahogy a zenekar frontembere Joe Acheson fogalmazott – szokatlan, ám gyönyörű hangok különleges láncolatát tudja kicsikarni a hangszeréből. Rajta kívül még egy ember a zenekar tagja. Ő az elektronikus-organikus hangokért felelős. Ezek a nature ambienttől kezdve (az erdő rezzenései, szélsuhogás, állatok, eső), az isztambuli imára hívás énekén át a masszív basszusokig széles skálát képeznek.

A koncertterem – szerencsére még nem zavaróan – tömve volt fiatalokkal és idősebbekkel is. A zenekar kisebb-nagyobb füstbe burkolózott, ám nem volt lényeges, hogy látszanak-e, mivel zenéjük a lélekhez szólt. Ha az ember becsukta a szemét, úgy érezte igazán, ahogy repíti a zene. Hol a föld hatalmas erői dübörögtek körülötte, hol madarakkal szállt éppen az égen.

A Hidden Orchestra második lemeze október 1-én jelent meg Archipelago címmel, ebből itt hallhattok egy kis ízelítőt.

Ha kedvet kaptatok, még elérhetitek őket turnéjuk valamelyik következő állomásán, Athénban, Moszkvában, Varsóban, Párizsban vagy Amszterdamban, de az is lehet, hogy jövőre újra ellátogatnak hozzánk.