Családi programok a Margó Irodalmi Fesztiválon - Socfest

Családi programok a Margó Irodalmi Fesztiválon

Olvasási idő: 4 perc

Jövő szerdától, június 7-11-ig lesz idén a nyári Margó Irodalmi Fesztivál a Petőfi Irodalmi Múzeumban, rendhagyó szerzői estekkel, koncertekkel és felolvasásokkal. A hétvége mindkét napján délelőtt gyerekprogramokkal várják a családokat: meséléssel, kreatív foglalkozásokkal, játékokkal, sőt gyerekjógával. A rendezvény összes programja ingyenes.

Jövő szerdán kezdődik a nyári Margó: a június 7-11. között a Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezendő ingyenes fesztiválon a családokat is várják a gyerekkönyvekhez kapcsolódó programokkal, így a hétvégén mindkét nap GyerekMargóval indul: szombaton 10-kor a Jóga-Móka rendszer megalkotója, Csíki Mariann tart gyerekjógát, amihez az oktató új könyvét kiadó Bookline az óra után hazavihető pólókat és matracokat is biztosít. A mozgás mellett 13 óráig a Pagony kiadó mesefiguráival, például Boribonnal és Szofival lesznek kreatív foglalkozások, közben pedig futóverseny, célbadobás, egyéb játékok és mesélés is szórakoztatja a kicsiket a helyszínt adó PIM-ben. Fél 4-től a népszerű ifjúsági könyvek szerzőjével, Wéber Anikóval találkozhatnak a kicsit idősebbek és a szülők: az iskolai osztályok feszültségeiről beszélget a szerzővel Ferenczy Dávid pszichológus és Sulyok Blanka magyartanár.

Vasárnap 10-től a népszerű mesefiguráról, Dr. Seussról lesz beszélgetés, amiből kiderül, milyen a zöld sonkás tojás, majd kézműves foglalkozáson alkothatják meg a gyerekek saját kedvenceiket. 11 órától Menyhért Anna Rubinbogyózselé című könyve kapcsán lesz interaktív vetélkedő, közös kotyvasztás és felolvasás az írónővel, akinek a könyve a kisiskolásoknak szól, akik szeretik a varázslatot, nem félnek az erdőben, hisznek az emberi jóságban és mernek belemerítkezni egy fantáziavilágba, ahol jó és rossz dolgok is lehetnek egyszerre. Nem sokkal dél előtt kezdődik az Imádom a nyarat! című, a legjobb 25 gyerekkönyv közé választott kötet programja, játékos feladatokkal és rajzolással. Délután fél 5-től a kamaszokat várják, hogy megtapasztalják, a költészet kortárs is lehet, találkozás és beszélgetés többek között Sirokai Mátyással, Szabó T. Annával és Závada Péterrel. A Szívlapát címet viselő költőtalálkozó után Kemény Zsófi regénye kapcsán beszélget a színpadon Szentesi Évával, az Ivan & The Parazol két tagjának közreműködésével, majd 19 órától már teljesen felnőtt a program: Tóth Krisztina legújabb tárcakötetét, a negyven, a mai Magyarországon játszódó történetet tartalmazó Párducpompát mutatja be, majd a Margó a pécsi 30Y rendhagyó kocsmakoncertjével zárja az irodalmi fesztivált.

A  teljes programot böngészni, illetve június 1-jétől a korlátozott befogadóképességű programokra regisztrálni a margofeszt.hu oldalon lehet.

Szombati programok

10:00 Bookline bemutatja: Családi jóga Csíki Mariann-nal

Sok szeretettel várjuk a gyerekeket egy hatalmas közös gyermekjógázásra június 10-én 10.00 órától, ahol az érzelmek útján fogunk haladni. A jógához a gyerekpólókat és a matracokat a Bookline biztosítja, amiket meg is tarthatnak jógázás után a gyerekek.

A jóga után Mariann dedikálja könyvét!

Csíki Mariann: Jóga a boldog gyerekkorért – 108 gyakorlat az érzelmek útján (Bookline Könyvek, 2017)

10:00 – 13:00: Pagony kreatív – vitézek, bajnokok, lufik és kuflik

Egész délelőtt rajzolhatsz, vághatsz, színezhetsz, ragaszthatsz a Pagony mesefiguráival

11:00 Zalán Tibor: Háry, a rettentő magyar vitéz – Hannus Zoltán színész mesél

11:30 Marék Veronika: Boribon, a bajnok – mese, rajzolás, futóverseny, célba dobás  

12:00 Harcos Bálint: Szofi lufija – Szofi-mesék és lufis játékok

12:30 Dániel András: A kuflik és a mohamanyi – mohamanyimentés és kufliugrálás varázslással

A játékokat, versenyeket, varázslásokat moderálja: Stiglincz Milán
Akik mesélnek: Marék Veronika, Harcos Bálint, Dániel András

Facebook esemény 

15:30 Wéber Anikó: El fogsz tűnni

A szerzővel Győri Hanna beszélget, közreműködik: Ferenczy Dávid, pszichológus és Sulyok Blanka, magyartanár.

Wéber Anikó fjúsági könyvei kemény témákat feszegetnek, iskolai környezetben: kiközösítés, basáskodás, osztályon belüli terror. Miért pécéznek ki egyeseket az osztályban? Mit tehet a szülő? Mit tehet a tanár? Wéber Anikó mesél és kérdéseket tesz fel, amelyekre nem könnyű választ adni. Olyan kérdéseket, amelyekre nincsenek egyértelmű válaszok. És közben azt adja, ami talán a legfontosabb: lehetőséget, hogy beszéljünk a problémákról otthon, a családban, a kamaszok egymás között, a tanárokkal az iskolában. Hogy egyről a kettőre jussunk, hogy senki ne legyen az osztály vesztese és hogy senki se tűnjön el.

Vasárnapi programok

10:00  Dr. Seuss: Kell egy kedvenc

A gyerekirodalom egyik legnépszerűbb alakjáról, Dr. Seussról és közkedvelt, végre magyarul is olvasható műveiről Fiala Borcsa a köteteket fordító Szabó T. Annával beszélget. Kiderül, milyen a zöld sonkás tojás. A beszélgetés után kézműves foglalkozáson alkothatják meg az érdeklődők saját kedvenceiket.

Közreműködik Hoppál Mihály, gitár

11:00 Menyhért Anna: Rubinbogyózselé

A könyv azoknak a kisiskolásoknak szól, akik szeretik a varázslatot, nem félnek az erdőben, hisznek az emberi jóságban és mernek belemerítkezni egy fantáziavilágba, ahol lehetnek jó és rossz dolgok is egyszerre. Interaktív vetélkedő, közös kotyvasztás és felolvasás Menyhért Annával.

11:45 Baár Tünde: Imádom a nyarat!

Buda és Vince kalandjainak az első kötetét a legjobb 25 gyerekkönyv közé választották. A fiúk története egy nyári táborban folytatódik. Teljesítsd a játékos feladatokat és tanulj rajzolni Bakos Barbarától!