Sülünk az EFOTT-on - Socfest

Sülünk az EFOTT-on

Olvasási idő: 3 perc

A cím a péntek esti Animal Cannibals után jött csak szabadon, és átadja mindazt, amit az idei EFOTT-on napközben át lehetett élni. A fesztivál hétvégéjét a hőség uralta, de estére bekapcsolódtak a fellépők is. Egy zenei fesztiválon nem is lehetne másképp.

_DSC1032Csak keveseknek adatott meg az árnyékos sátorhely, ami miatt reggel 7-8 környékén kezd ébredni a fesztivál. Az ébresztőbe 9-kor bekapcsolódik a Baross FM is, így  muszáj felkelni. A reggeli kávé után a fesztiválozók többsége a strandon keres menedéket, de sokan sportolnak és a Civil tér látogatottsága is ilyenkor a legmagasabb. A jó sajtós pedig megpróbál cikket írni az előző napi eseményekről, de olyan meleg volt már délelőtt is, hogy a számítógépünk és a fényképezőnk is rakoncátlankodni kezdett.

Péntek délelőtt mi is elvesztünk a Civil tér forgatagában. Jobbnál jobb ajándékokért folyt a versengés, vagy a kérdőívek kitöltése. A legkelendőbb ajándékok a sapkák, a napszemüvegek és a legyezők voltak, amikért még a telefonjukat is képesek voltak hosszas percekig rázni a játékosok. Az egyik kedvenc feladatunk a Motiváció Műhely csapata által kifejlesztett társasjáték. Itt játékosan ismerhettük meg a hátrányos helyzetű gyerekek lehetőségeit a mai köznevelési rendszerben. Sajnos nem voltunk túl szerencsések, mind a ketten kiestünk már az általános iskola elején.
Az estéhez a bemelegítést – vagy épp az ebédhez a muzsikát -, Indigó Pista szolgáltatta.

_DSC1074Péntek volt talán a leghúzósabb napja a fesztiválnak, hisz aznap “sült el a külföldi nagyágyú”, Dub FX. Ráadásképp még egy gyors Rooftop koncertet is adott a Petőfi Rádió konténerének tetején, ami kis késés miatt megcsúsztatta a nagyszínpad programját – és a rádióét is -, de annál jobb ráhangolódást nyújtott az esti koncertre. A nagyszínpadon a hip-hopé és a dubé volt a főszerep, amit Majka és Curtis nyitott, a Halott Pénz folytatott és az a Punnany Massif zárta, akik mostantól elmondhatják magukról, hogy Dub FX volt az előzenekara. Közben sikerült belehallgatni az Animal Cannibals show-jába, illetve a Dorothy-s lányok zúzásába. Az estét ismét a Kalinka Stage-nél zártuk egy jó Supernem koncerttel.

Sikerült elérni, hogy a 40. EFOTT szülinapot végig 40 fokban ünnepeljük. – viccelődtek koncertjükön a fesztivál házigazdái, az Animal Cannibals.

A fesztiválozás törvénykönyvének a második szabálya, hogy ismerkedj meg új emberekkel. Mi a tehetségkutató egyik helyezetjének, a Silver Soul zenekarnak az énekesével beszélgettünk. Ígéretes bandának tűnnek, biztos hallunk még róluk.

Szombaton ismét arra keltünk, hogy eluralkodott a sátorban a hőség, így egy gyors frissítő úszás után elindultunk a lovaskocsis borkóstolóra. Szerencsénk volt, hogy még időben regisztráltunk, mert nagyon népszerű ez a program. A pákozdi Lics Pincészet borait és a családi vállalkozás történetét ismerhettük meg, majd vidáman, borozgatva visszakocsiztunk a fesztiválra. A túra után konstatáltuk, hogy a hőség legyőzte az informatikát is, így mi is jobbnak láttuk a strand meglátogatását.

_DSC1803Ami a fellépőket illeti, szombaton ünnepeltük a fesztivál születésnapját. Nyolc mai zenekar állt össze egy-egy régi fellépővel. A mai mainstream bandák néhány szám után a rangidős fellépővel közösen adták elő egy saját dalát. Így haladtunk előre az EFOTT által megélt 40 év legjobb slágereinek sorában, többek között felcsendült a Júlia nem akar a földön járni, a Szomorú szamuráj vagy a kimondottan EFOTT-ra készült Velence nyáron sokkal szabadabb Animal Cannibals átirat.  A minikoncertek közben DJ játszotta le az adott évtized legnépszerűbb slágereit, miközben a Debreceni Egyetem hallgatói által készített kisfilmeken mosolyoghattunk. Érdekes volt hallgatni, ahogy a DJ produkcióját túlénekelte a közönség, akik szinte minden számot ismertek, de Buda Marci átkötésein és interjúin is egy emberként nevetett a fesztivál. Baráti és családias volt a hangulat, annak ellenére, hogy több tízezren hallgattuk a koncertsorozatot.

Az estét és a fesztivált számunkra a Heaven Street Seven velencei búcsúkoncertje zárta. Nem is tudom, hogy fogunk élni nélkülük. Olyan igazi HS7-es élmény volt.

Az elmúlt néhány napban rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak. Újra együtt voltunk csak szabadon.