"Idén megőrülsz!" - Socfest

“Idén megőrülsz!”

Olvasási idő: 3 perc

Hogy miért is? A tavalyi nézőcsúcs után idén megduplázzák a nagyszínpadot, és kétszer annyi nagy zenekart zúdítanak ránk. Míg az egyikről a keményebb zenék követei szórják a riffeket, addig a másikon a lazább muzsikák külföldi és hazai sztárjai táncoltatnak, de a kisebb helyszíneket is érdemes lesz útba ejteni. A “téli álom” után a FEZEN is belekezd a névsorolvasásba, és habár ezúttal a szigorúbb zenék híveinek kedveznek, már most érdemes készülni, mert hamarosan az alter-pop vonal kedvelőinek is mondanak néhány nevet.

Tavaly én alaposan kitomboltam magam a Powerwolf-ra Rockmaraton-on, most újra lehetőség nyílik rá, hiszen az idei FEZEN-en is fellépnek. A német power metál zenekar 2003 óta csapatja, jellegzetességük, hogy mind zeneileg, mind szövegileg elég sötét témákat karolnak fel. A zenekart alapító gitáros, Matthew Greywolf így nyilatkozott, mikor albumuk a német eladási lista élén nyitott:

Azért készítünk lemezeket, mert jó zenét akarunk csinálni, és nem azért, hogy kib…ott rekordokat döntögessünk – A FEZEN-re pedig azért jönnek, hogy egy kib…ott jó koncertet adjanak.

Within TemptationA zenekart Sharon den Adel (énekesnő) és Robert Westerholt (gitáros) alapította, már rögtön első albumuk kiadása után az underground zenei élet meghatározó formációjává váltak. A szimfonikus metál/rock holland elitalakulata jövőre már a 20. születésnapját ünnepli, így Székesfehérvárra is biztosan ünnepi hangulatban érkezik a csapat.

Többször is bizonyította a FEZEN közönség, hogy a skandináv bandák igazán közel állnak a szívükhöz, így természetesen idén sem maradnak el az északi zenekarok.

Ha fogjuk a finnek polkáját, a humppát és egy adag viking mondát, majd mindezt leöntjük sötétre hangolt metallal megkapjuk a Finntroll-t. Persze itt semmit nem kell megfejteni, pont ez a lényege a finn csapat polka-metaljának; amint megszólal az első hang, maguktól nyílnak az üvegek, pörög a haj és indul a láb.

Többször emlegettem már én is nektek, mekkora kedvencem a Finntroll, nos a a fesztivál zárónapján, augusztus 6-án érkezik a FEZEN-re.

finntroll_lowDurva, groove-os, és jól érzed magad tőle – így jellemezte egy interjúban Dez Fafara a DevilDriver-t. Hiába telt el az interjú óta jó pár év, az alapító énekes szerint a most érkező új album is ezen az ösvényen halad: “tele lesz gyilkos riffekkel és masszív refrénekkek, a groove-ok meg csak úgy jönnek egymás után.” Májusban érkezik a Trust No One címre keresztelt új anyag, az amerikai DevilDriver pedig a fesztivál első napján, augusztus 3-án érkezik Székesfehérvárra.

DevilDriverA magyar rock leghíresebb triója, a Tankcsapda is visszatér a FEZEN-re. A debreceni rockhősök augusztus 5-én fogják bebizonyítani, hogy több mint 25 év folyamatos rock and roll után még mindig urai a helyzetnek.

fezen_2016

Érdemes minél előbb beszerezni a bérleteket is, hiszen a korábbi évekhez hasonlóan idén is igaz a szlogen: korábban olcsóbb. Február 15-ig 11.990 forintért lehet a Tiétek a négynapos bérlet ezen a linken.