Nincs olyan messze a következő Fishing... - Socfest

Nincs olyan messze a következő Fishing…

Olvasási idő: 2 perc

Ugyan még a forralt bor szezon is épphogy csak elkezdődött, a nyári fesztiválokra való készülődés folyamatos. Ez persze elsősorban a tervezési/szervezési folyamatot jelenti. A Fishing on Orfű 2015 sajtótájékoztatóján a pécsi Nappaliban Lovasi András beszélt nekünk a tervekről, az újdonságokról, és ízelítőt kaptunk az átdolgozott Kispál és a Borz számokból is.

A zenekar már másodjára szervez tematikus koncertet a fesztiválra, amire – a jelek szerint – már most nagy az érdeklődés, hiszen tavaly nyáron a Kispál Napra iszonyú hamar elfogytak a jegyek. Az együttes következő állomásában zeneileg kicsit összetettebb dalok szerepelnek, részben ezért, a próbákat már december közepén elkezdik. De nem is baj, hiszen a tagok közül nem mindenki zenél olyan aktívan manapság.

A többi előadóról még nem esett szó egyelőre. Az biztos, hogy külföldi előadót is terveznek meghívni a fesztiválra, bár még nagyban folynak az egyeztetések. Magyar fronton pedig elsősorban az amatőr, illetve kevésbé ismert zenekaroknak szeretnének teret biztosítani a már befutott bandák mellett. Egyelőre még nem tudunk nagyobb változásról, azonban bizonyos dolgok színvonalán tutira javítanak jövőre a szervezők. A világítást lampionokkal oldják meg, de azért hagynak persze romantikus, sötét zugokat is. A biztonságra fokozottan figyelnek majd, illetve az alapvetően jó higiénés körülményeket is felturbózzák. A fesztivál időpontja egy napos eltéréssel igazodik az előzőkhöz, így – a fiatalok bánatára – az érettségi időszakhoz is, vagyis június 17-20 között zajlik majd. Elővételes jegyeket év végéig lehet kedvezményesen beszerezni.

Abszolút újdonság a némileg Nagy-Szín-Pad!-szerű, magyar zenekarok korlátozott fesztiválos fellépése ihlette Nagyszoba-projekt, ami március közepétől indul. Amatőr zenekarok és exhibicionista arcok egy berendezett szobában adhatnak elő bármit, hogy Lovasit idézzem: “akár habparty is lehet”. A helyiségben elrendezett különböző, zajkeltő tárgyakkal (pl. sörösüveg) pedig szabadon lehet majd kreatívkodni. Az előadásokról felvétel készül, amit megvágnak és netes felületen elérhetővé tesznek. Valószínűleg pár húzónevet is meghívnak majd. Bővebb információkért érdemes a Fishing on Orfű elérhetőségeit lesni.

Utolsósorban, de nem mellékesen rendelhető, leginkább Kispál-fanok és gyűjtők számára vagy karácsonyi ajándék gyanánt egy díszdobozos csomag, amely tartalmaz egy DVD-t és 5 CD-t. A kezdeményezés, 2014-ben indult és a három éven át kiadott példányok (kb. 1500) a zenekar teljes életművét hivatottak bemutatni. 2016-ra is vannak ezzel kapcsolatos tervek, miszerint olyan számok is szerepelhetnek az albumon, amit még sosem tett közzé az együttes, de hallható lesz pár filmzene, valamint a 90-es évek újramasterelt slágerei is, jobb zenei minőségben.