Ha Hanuka, akkor Negyed7Negyed8 Fesztivál - Socfest

Ha Hanuka, akkor Negyed7Negyed8 Fesztivál

Olvasási idő: 2 perc

A Negyed7Negyed8 Fesztivál december 16-24. között, a Hanuka 8 napján keresztül tart, és jelenleg egy kerülettel odébb mozdult (eddig Negyed6Negyed7 címen futott). Az új fesztiválközpont az Auróra. De miért nevezték át a hat év alatt sokak számára ismertté – és reményeink szerint elismerté – vált fesztivált? Hogy jön ide a 8?

A fesztivál legfőbb kérdése, hogyan viszonyulnak egymáshoz a hasonló történelemmel, mégis nagyon eltérő jelenkori történetekkel bíró városrészek. Mennyire lehet összekötni egymáshoz – vagy mennyiben távolodik el egymástól a 2014-re Kelet-Közép Európa első számú bulinegyedévé és ezzel egy időben kulturálisan egyszínűvé vált 6. és 7. kerület, valamint a jóval kevésbé kommercializálódott 8. – amelyben sétálva sokszor az az érzésünk támad, hogy kulturális sokszínűségében és a területén akupunktúra-szerűen megjelenő szociális-kulturális beavatkozásoknak köszönhetően eredetibb és izgalmasabb a “nagytestvérénél”. Miért láthatóak jobban az egyik negyedben ugyanazok a társadalmi problémák, mint a másikban? Miért kínál a másik arra több megoldást, mint az egyik?

“Barátkozunk, találgatunk, kísérletezünk, újabb és újabb területeket szeretnénk bevonni, ám a VII. kerületet sem hagyjuk sorsára. Az az ötletünk támadt, hogy a két kerületet ikerhelyek létrehozásával kötjük össze. Idén a Fekete Kutya, a Gólya, a Massolit, a Csiga és az Auróra vállalkoztak programcserére.” – mondják a szervezők.

PROGRAMOK:

▶ December 18.
VIII. kerületi helytörténeti séta | Gláser Jakab Emlékalapítvány
– OZMO & Cyborg Templar @ Auróra

▶ December 19.
– BUPAP – Séta a lányok nyomában
Zenés szombatfogadás borral, kaláccsal és finomságokkal – special guest: David Lazar rabbi
– Hagesher koncert @ Auróra
– Love Alliance @ Auróra

▶ December 20.
– KÍSÉRLETI SÉTA
– Winter Plant Market a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltatóban
– Főzőverseny és borkóstoló – Gasztro Day & Night az Aurórában
– Freakin’ Disco koncert @ Auróra

▶ December 21.
– Séta a Salgótarjáni utcai temetőben
– Hagyomány és ellenállás: Zsidó hagyomány és társadalmi progresszió

▶ December 23.
– Nigun Trió @ Auróra

Facebook oldal: https://www.facebook.com/negyed7negyed8/
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/737469543005150/