Három ország fellépői a Vajdaságban - Socfest

Három ország fellépői a Vajdaságban

Olvasási idő: 6 perc

A Malom Fesztivál nem csak színes off-programokban bővelkedik, de zenei felhozatalában is három ország zenekarait gyűjti össze. A oromi malom tövében felállított színpadra szerb és magyar bandák mellett horvát fellépő is érkezik. Nézzétek meg kikre érdemes ellátogatni augusztus 20-22-e között.

Nulladik nap

lucydreamin-webLucy Dreamin (RS/HU)

Két gitáros jó barát, otthoni örömjammelés, a szeged-kanizsai pankszcéna egyik meghatározó dobosa. A formáció még tucatnyi próbát sem tudhat a háta mögött, így játékuk mentes a kötöttségektől, és bővelkedik az improvizáció és spontaneitás adta örömökben. A megszokott gitár – basszus – dob triumvirátus helyett két basszusgitárral ringatják a közönséget az éber álmodás állapotába…

Teachers (RS)

Műfaját tekintve improvizatív pszichedelikus pszichofunky zenét játszanak. A tagok gyakorta cserélgetik egymás közt hangszereiket, ahogyan a mikrofon is szájról szájra jár. Hol magyarul, hol szerbül vagy angolul, hol pedig halandzsa nyelven törnek felszínre a lélek mélybugyraiból azok a vegytiszta érzések, amelyek leginkább a hangulatiságukban ragadhatók meg, mintsem  értelmükben.

Testet ölt (RS)

A Testet Ölt név kettős jelentésű. Egyrészt egy két szóból álló ige, mely a létrejövést, anyagi entitássá válást, megtörténést jelöli; másrészt pedig egy két szóból álló szintagma, mely az előző szöges ellentétje, azaz egy test meggyilkolása múlt időben. Az együttes neve egyszerre utal a születésre és halálra, a kezdetre és a végre, fényre és sötétségre, jóra és gonoszra, az „egy egész” gondolatára reflektálva.

Fingerbang (RS)

2003-ban alakult óbecsei blues-rock zenekar. A mai napig aktívan zenél ebben a felállásban különböző vajdasági klubokban és fesztiválokon. A tavalyi év során eljutottak a Nisville Jazz Festival-ra is. Mániákusan szeretnek hülyéskedni, nem figyelembe venni egy-egy szám zenei felépítését, valamint szemtelenül és vérlázító módon kizárólag saját örömükre zenélni. Legyen zene, sör, barátok, nők és minden rendben van. Ez a Fingerbang receptje!

Lábos Electric Orhestra (RS) 

Sokan vitatják a produkció zenei értékét, de még őket is kárpótolni tudja a banda túltengő hülyesége, amit a színpadra lépve sem képesek a tagok magukról levetkezni. Ez egy show, akként is kell kezelni, egyetlen pillanata sincs előre megtervezve. Felfogásunk szerint a közönség is a zenekar része, nélkülük nincs zene, nincs buli. Vajdaságból származó vándorzenészek és szabadúszó bohócok elfajult, őrült egyvelege.

Smokey Monday Crew (HU)

A Smokey Monday formációt Suhov és Wowbagger alkotja, akik 2009-től működnek együtt. A leginkább Szegedhez köthető dj/promoter páros a helyi hip-hop színtér egyik fő közreműködője, de az említett zenei irány mellett tetten érhető szettjeikben a dub, a funk, a jazz hangzás is – akár egész estét átívelően. Számos szegedi szórakozóhelyen rezidensek voltak. Ők jegyzik a sok veretős pillanatot megélt „Funk Iskola” partysorozatot is.

A Smokey Monday Crew zárja majd az esti bulikat minden nap.

Első nap

The Bronsons (RS)

A zenekart a tagok középiskolásként alapították, a tagság azóta is változatlan. A kezdeti feldolgozásokat elhagyva ma már csak saját dalokkal állnak színpadra. Zenéjük legegyszerűbben grunge-os, alternatív rock zeneként jellemezhető. De ha őket kérdezzük, a válasz csak ennyi: Sex-YuRock.

minimal Bogart (HU)

A minimál Bogart zenekar 2007 óta játszik pszichedelikus, improvizatív rock zenét. A mostanában divatossá váló stoner ill. blues vonalat meglovagolva a tavalyi évben bejutottak az A38 Hajó által rendezett Talentométer tehetségkutató elődöntőjébe, amit VOLT Fesztiválos fellépés, és M2 TV-felvétel követetett.

Hubstation feat. andyvazul (HU/GER)

Ratkóczi Huba a budapesti underground zenei életben ismert figura. Legfrissebb kezdeményezése a “HUBSTATION“, mely egy egyszemélyes produkció, alkalmanként különböző vendégekkel kiegészülve. A jelenleg Berlinben praktizáló szájharmónika virtuózzal Andyvazullal már jópár éve igyekeznek elvarázsolni a hallgatóságot. Az alapvetően blues gyökerű, erősen improvizatív jellegű, pszihedelikus muzsikát, speciális hangszerek (santur-t (perzsa ütős-húros hangszert), vagy violafon-t (fejlesztés alatt álló, kísérleti vonós hangszer)). teszik még különlegesebbé.

AKKEZDET PHIAI (HU)

Akkezdet Phiai a magyarországi underground hiphop színtér egyik legkimagaslóbb szereplője. És még ennyi, me’ mé’ ne?

…Mert a rapkatona nem Vass István, nem hogy Petri,
de a Szolnoki szólt, hogy van ez a slam poetry,
és hát lehet káromkodni, úgyhogy shit, fuck, bitch,
éljen a Nyugat, éljen Babits!..

Threesome (RS)

Uroš Milkić fizikai egyenleteket old meg gitárján, ugrál és crowdszörföl, Petar Živić matekozik bassszusgitárján és a fekete lyukak gravitációs erejének tengerekre kifejtett hatását vizsgálja körös-körül, Jovana Petrović pedig a tenger hullámain úgy dobol, mint az állat – egy cápa. Belgrádiak. És ők fogják visszahozni a rock ‘n’ rollba fektetett reményed. Azt, amiről már azt hitted, hogy elveszett. A surf rock Nirvanája, fantasztikus b-kategóriás horror filmzenék írói. Szóljatok Quentinnek, a Tarantinonak!

Vlasta Popić (HR)

A varaždini (Horvátország) Vlasta Popić punk-noise-pop együttes visszatérő vendége Magyarkanizsának, Magyarkanizsa községnek. Fellépéseik elhozzák azokat a szép időket, amikor a zene garázsokban íródott, kazettára vételeztek, a piszkos hangzás volt az etalon, az utcákon, folyópartokon többet gitároztak és a rendszert zenében kritizálták. Koncertjeik kirobbanak az energiától és láb nem marad egy helyben.

Chrono feat. Bobby Shepherd (RS)

Szalai Zoltán szabadkai születésű újgenerációs dj/producer. Első éveiben Progressive House zenékkel gyüjtötte maga köré a rajongókat, majd később a hirtelen feltörő Deep, Tech House stilusban találta meg önmagát. 2007 eleje óta a Progressive Passion tagja ként áll a pult mögött. Bobby Shepherd, hegedűművésszel kiegészülve varázslatos hangulat várható. Ami egyszer hegedűn megteremtetett, az jön át az elektronikus zene deep house szféráiba.

Faktor X (RS/HU)

Főképpen kiváló stúdiókiadványairól ismert, de e mellett aktívan is fellép, mint DJ. Rengeteg klubban és fesztiválon fellépett, mint például Európa egyik legmenőbb buliján, az Exit fesztiválon (méghozzá eddig 3 alkalommal). Aktívan részt vesz az EDM zenei színtér fejlesztésében már több, mint egy évtizede bulik szervezésével és heti rádióműsorával.

Második nap

Ethnokor (RS)

Az Ethnokor együttes meghatározó és irányadó zenei formáció volt a kilencvenes években úgy a szerbiai, mint a szűkebb régió zenei életének palettáján. Néhány éves kihagyás után újra játszanak. Zenéjükben úgy elevenedik meg egy közös zenei nyelv és forma, hogy közben mindannyian megtartják saját zenei és szellemi hagyományaikat. Kortárs népzene ez: a múltban gyökerező de a mában élő. Az együttes tagjai aktív színházi emberek, jazz zenészek – a közép európai és keleti népzene követői.

Artan Lili (RS)

A belgrádi noise-pop műfajt művelő Artan Lili együttes 2013-ban jött létre. A sajtó és a zenei ínyencek figyelmét már első kislemezes dalukkal, a Džonival felhívták. Nem sokkal az első jelentkezés után  Zoja Borovčanin közreműködésével elkészül a Srce dal megfilmesítése. Az együttes nemrég jelentette meg a A šta bi bilo da sam ja odustala od svoga sna dalát s nemsokára jelenik meg videoklipestül a Moja pesma dal. A zenekar töretlenül építi karrierjét, a balkáni alternatív fesztiválok állandó fellépői közé tartoznak.

Brasnyó Antal & Csoóri Sándor (RS/HU)

Dresch Mihály Vonós Quartettjében játszanak együtt. A zenéről való gondolkodásukról hamar kiderült, hogy hasonlóan képzelik el a népzenét vagy egyáltalán a zenét. A hangszerük, a kontra elsősorban kísérőhangszerként használatos, főleg a népzenékben. A hangszer rejtett adottságainak keresése, színei ösztönzőleg hatnak a két zenészre. Igyekeznek feszegetni a berögözött határokat, keresik a hangszerek összhangját, próbálnak zúgatni. Egy kezdeti, de annál elszántabb duó formáció. Hiszik, hogy kontrázni jó!

 

Bohemian Betyars (HU)

A Bohemian Betyars 2009 hajnalán alakult, mikor egy bor és pálinka-delíriumban eltöltött este árokban ébredős másnapján, Miskolc fattyai kitalálták, hogy együtt fognak zenélni. A cél mindenki számára egyértelmű volt: minél messzebb terjesszék a sírva vigadás életérzését. Az önmagukat speed-folk freak-punknak nevező együttes zenéje egy új, izgalmas keverékké állt össze: a zúzós punkot, pattogó skát, sodró pszichedéliát vagy éppen a melodikus témáikat megfűszerezték magyar, balkáni és cigány dallamokkal. Egy valódi energiabomba zenekar, az elmúlt évek alatt már majd ezerszer megtáncoltatta a közönséget a Balti‐tengertől az Atlanti óceánig.

UpRize (RS)

A zenekar a kezdeti szárnypróbálgatások után 2015 elején nyerte el végleges formáját. Játszottak utcákon, folyóparton, születésnapokon, fesztiválokon, klubokban, gázszállító hajón, esküvőn – egyszóval mindenhol, ahol hangszert ragadhattak a kezükbe és lehetőségük adódott. Maguk mögött hagyva az egykori Give Peace a Chance nevet, immár hat stabil lélek jelenlétével UpRize-ként járják az élet kifürkészhetetlen útjait. A reggae hangzásvilágát igyekeznek minél egyedibbé alakítani, a belülről jövő energiák segítségével, a groove és a funk elemek felé evezve.

Gutting Revue (HU)

A Gutting Revue 2012 nyarán alakult Budapesten, hangszeres felállása és hangzása a ’90-es évek swing revival zenekarait idézi, melyhez erős rockzenei töltet, valamint Aberrált atya groteszk szövegvilága társul. 2013-ban adták ki bemutatkozó kislemezüket “Első menü” címmel, melyből a “Kurvák vére” és “Nem élhetek muzsikaszó nélkül” című szerzemények videoklipes formát is öltöttek, majd 2014-ben készítették el újabb öt számos anyagukat “Egy rongy a szíved helyén” címmel. Önmagukat műfajilag hardcore swing zenekarként határozzák meg.

Umreti Fit (YU)

Az Umreti fit egy magyarországi yu-wave / post-punk zenekar szerb szövegekkel és hozzáállással. Yu Wave = ugrálj, ordíts, táncolj, le a földre, neki a falnak, rock’n’roll, őrülj meg, halj meg fitten

Panda Trio (HU)

A Tilos Rádió berkei közül kiszabadult Dj Panda sűrűn hallott név a pesti éjszakában, bár zenéje nevével ellentétben nem egyszerű, fekete-fehér: elszabadult és felszabadult, okos asszociációkra épülő szettjei, amiben merész váltásokkal ugrál stílusok és korszakok között hamar legendássá tették, még azok számára is, akik korábban nem tudták volna elképzelni, hogy egy dj szettben ugyanúgy megfordulhat egy Rammstein riff, mint egy kilencvenes évekbeli hiphop közhely, miközben valami britpop épp együtt ropja egy ősrégi szvinggel. Ezt a házibuli hangulatot saját bootlegekkel, élőben összetákolt mashupokkal fejeli meg.

A fesztiválra a háromnapos bérlet 600 dínár, amely nagyjából 1500 forint. Ennyi pénzért még AKKEZDETPHIAI-ra se kapnátok jegyet, nem hogy egy három napos fesztiválra. A nulladik napra 150 dínárért, a fő napokra pedig 350-ért juthattok napi jegyekhez. Cserébe remek hangulat és környezet vár benneteket Ormon.