II. Oktoberfest Budapest - Socfest

II. Oktoberfest Budapest

Olvasási idő: 3 perc

2014-ben második alkalommal kerül megrendezésre az Oktoberfest Budapest, október 9-től 12-ig a Városligeti Műjégpályán.

Honnan is ered az Oktoberfest?

Oktoberfest_MünchenLeginkább német barátainktól. A müncheni Oktoberfest a világ legnagyobb népünnepélye, először 1810. október 12-én rendezték meg. Lajos trónörökös herceg (a későbbi I. Lajos király) feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt, és München város egész lakossága hivatalos volt az ünnepségre. A müncheni városfal melletti réten nagyszabású lovasversenyt hirdettek az esküvő alkalmából, azóta hívják azt a mezőt Theresienwiesé („Terézia-mezőnek”). Mivel Lajos királyt nagyon érdekelte az antik Görögország, azt javasolta alattvalóinak, hogy az eseményt az antik olimpiai játékok mintájára rendezzék meg. A javaslatot izgatottan fogadták, így az első években az Oktoberfest túlnyomóan sportos jellegű volt. A bajor királyi udvar a lakosság legnagyobb örömére úgy döntött, hogy a lovasversenyt a következő évben is megismétlik. Később a lóversenypálya mellé mászókákat, tekepályákat, libikókákat telepítettek, és 1818-ban itt állították fel az első körhintát is.

WiesnbierA 19. század végére az Oktoberfest egyre inkább egy mai népünnepélyhez kezdett hasonlítani. 1880-tól engedélyezte a városvezetés a sör árusítását, a következő évben pedig kinyitott már az első sült csirkeárus is. Elektromos fény világította meg a több mint 400 bódét és sátrat. A sörfőzdéket nagy sörsátrakba helyezték át, hogy több ülőhelyet tudjanak biztosítani a látogatóknak, és termet a zenekaroknak. 1910-ben ünnepelte a fesztivál a 100. születésnapját, ebből az alkalomból 12 000 hektoliter sört mértek ki. Ma már évente több mint 6 millió embert vonz a fesztivál, akik közül egyre nagyobb számban található külföldi látogató, főleg olaszok, amerikaiak, japánok és ausztrálok. Erre az alkalomra a müncheni sörfőzdék különleges sört főznek (Wiesnbier), amely nagyobb alkoholtartalmú a szokásosnál.

Oktoberfest_mapBudapesten második alkalommal kerül megrendezésre az Oktoberfest – München, Párizs, New York és Sydney után. 4500m2-es fűtött sörsátorral, Paulaner Oktoberfest München sörsátorral, több színpaddal, retro együttesekkel, utcabállal, hangulatidéző sramli zenével, óriás kalandparkkal és az Álomautó Múzeum nagyszabású autó show-jával készülnek a rendezők. Hazánk kézműves sörfőzdéi és nemzetközi sörmanufaktúrái mellett megtalálható lesz a ‘Budapest Utca’, fővárosunk kedvelt szórakozóhelyeivel, pubjaival, street food éttermeivel. A ’Világkonyhában’ nemzetközi ételek mellett a látogatók megkóstolhatják az egzotikus országok söreit és sörből készült ételeit is. Továbbá a ’Kultúra Főutcáján’ ismét találkozhatnak hazánk népszerű színházaival, társulataival és kedvükre válogathatnak Budapest legnagyobb söröskorsó börzéjén.

Akik részt szeretnének venni Európa legnagyobb sörünnepén, azoknak nem kell egészen Münchenig utazniuk, hiszen most Budapesten is átélhetjük a legnagyobb sörfesztivál minden örömét. A több mint 200 éves ünnep összehozza az európai sörkedvelőket, és ezzel létrejön a világ legnagyobb sörfesztiválja – találkozzunk október 9. és 12. közt a Városligeti Műjégpályán! További információk a hivatalosan honlapon és a Facebook-on, jegyvásárlás pedig itt.

oktoberfest_bp