Itt mi a csoda történik? - Socfest

Itt mi a csoda történik?

Olvasási idő: 2 perc

Pörgessük vissza, majd forgassuk át – régi hagyományok nyomába eredünk, miközben új értelmezések után kutatunk a Negyed7Negyed8 Fesztivál idei 2015 téli kiadásán. December 6-14. között ismét útra kelünk: tematikus városi séták, szociális akciók, kiállítások, zenei és vallási programok sokaságával fedezzük fel Budapest történelmi zsidónegyede és egyik legizgalmasabb szomszédsága: Józsefváros csodáit.

A Negyed7Negyed8 Fesztivál  téli kiadásban tágabb szomszédságunk ismert és rejtett tereit járjuk végig. Fesztiválunk fókuszába ezúttal a köz- és közösségi terek életét, illetve a Hanuka hagyományaihoz is szervesen kapcsolódó segítségnyújtást, önkéntességet, az adományozás csodáját helyezzük előtérbe.

Ahogy a hanukai hagyomány szerint a jeruzsálemi szentély felszabadításakor is csoda történt (az egy napra elegendő olaj nyolc napon át tartotta életben a menóra lángját), úgy ma is, itt, ebben a közegben is rátalálhatunk a csodákra, csodatevőkre. Felkutatásukhoz kilendülünk a megszokott ritmusunkból, végigsétálva tágabb szomszédságunkban, hogy megmutatgassuk, miként válhatott egy ürességtől kongó park multikulti zsibvásárrá, a hajléktalanszálló vasárnapi piknikké, a dohos pince nyüzsgő adománygyűjtő központtá.

A Negyed7Negyed8 idei partnerei – klubok, civil közösségek, szervezetek és alkotócsoportok – közreműködésével szeretnénk bemutatni, milyen csodák történnek a környezetünkben, hogyan telik meg egy üres tél élettel, hogyan változik a helyiek életében betöltött szerepe. Fesztiválunk történetében először, Hanuka 8 napja során partnereink bevonásával civil szervezeteknek fogunk adományokat gyűjteni. Fesztiválközpontunk idén is az Aurórában lesz, itt tartjuk az esti gyertyagyújtásokat és beszélgetéseket, illetve partnereink programjainak többségét.

Ahogy a hanukai csodajáték, a trenderli pörgettyű négy oldalán olvasható kezdőbetűk is utalnak rá: Nagy Csoda Történt Ott – az ókori Jeruzsálemben.

Hát itt? Itt mi a csoda történik?

Ezt szeretnénk közösen kideríteni, és ehhez számítunk útitársakra.

 

A fesztivál szervezője a Marom Budapest.

Támogatóink: American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), MAZS Alapítvány, Mazsihisz, Joods Humanitair Fonds.

Partnereink:  Auróra, Alternatíva Alapítvány, Bupap, Dinamó Budapest, Dor Hadas, Dzzs Bár, Flipsight Tours, Food Not Bombs Budapest, Gláser Jakab Alapítvány, Heti Betevő, Hintaló Iszoda, Hosszúlépés, Kisüzem, Lumen, Magyar Zsidó Múzeum, Massolit, MedSpot, Menedék Egyesület, Migration Aid, PilPul.net, Segítsünk Együtt a Menekülteknek, UCCU Alapítvány, Utcáról Lakásba Egyesület