Kolorádó - Hétvége, ami nekünk tetszene - Socfest

Kolorádó – Hétvége, ami nekünk tetszene

Olvasási idő: 2 perc

Amikor elkezdtük nézni a tavalyi Kolorádó programot, az a régi nagy fesztivál-igazság jutott az eszembe, hogy “mindig ismerj meg új zenekarokat”. Mi jó néhányukkal akkor találkoztunk először, részben az is volt a cél, hogy megnézzük, mit tud a magyar alter legfrissebb vonulata. Most, hogy már rutinos “kolorádósok” vagyunk, összeszedtünk néhány olyan kedvenc előadót, akiket szerintünk érdemes megnézni.

Kolorádó Fesztivál – szerda – csütörtök

Péntek

Ezen a napon az OTP Junior Székelykapu színpadról a Technokunst Dj-i, Dork és Isu zenélnek. Őket évek óta hallhatjuk a budapesti éjszakában és sok bulit is szerveznek az Akváriumban, az A38-on,  és a Corvin Klubban. A csapatot az angol Blawan és a svéd Ulwhednar egészíti ki.

Előttük viszont érdemes elsétálni a Gólya udvarba megnézni a Headbengs fellépését. Őket a tavalyi Kolorádón ismertük meg. Lágy, fülbemászó dallamaikkal belopták magukat a szívünkbe. Utánuk következik a repper-költő fenegyerekek, az AKPH és a szenvedélyes free jazzt játszó Gnú közös fellépése. A szövegelők régóta játszanak már zenekarral, mert felismerték ők is, hogy mennyire fontos az élő produkció. Ezzel a laza jazz trióval viszont még nem kooperáltak, de elképzelve a párosításban rejlő lehetőségeket, mindenképp ajánlott a meglátogatásuk. Érdemes még visszanézni a fél egykor kezdődő Ricsárdgír fellépésére. Őket szintén tavaly hallhattuk itt először, és egyből beszippantott az őrült hangulat, amit a koncerten produkálnak.

A Csodaszarvas színpadon a ’70-es, ’80-as évek rockzenéjét felelevenítő Dope Calypso koncertjét javasoljuk. Ide hajnalban térnénk vissza, 3-kor ugyanis Naga és Peter Bernath játszanak. Nagát a dub bulijairól ismerhetjük már nagyon régóta, míg Peter Bernathot az ambient elektronikát népeszűsítő plug&lay és electrify partisorozatokból.

Szombat

A fesztivál utolsó napján az OTP Junior Székelykapu színpad műsorát az Agavoid nyitja. A formáció álomszerű experimentális elektronikát játszik vokállal. Később Žagar tol egy elő-lemezbemutatót. Az immár négy tagú zenekar, saját magát újragondolva kezdett bele egy album elkészítésébe, amibe még a megjelenés előtt belehallgathatunk ezen a koncerten. Éjfél után egy órával pedig az Anima Sound System mutatja be új projektét.

 

“Már dolgozunk az új Anima-lemezen, amelyen számos vendégelőadó és producer fog szerepelni. A korábbiaknál keményebb, mégis érzékenyebb, pszichedelikusabb, a kísérleti technót előtérbe helyező, ugyanakkor a vizuálra nagy mértékben építő multimédiás anyagot tervezek több külföldi vendéggel. A munkacíme egyelőre Stockhausen Syndrome.” – Prieger Zsolt, Lokál

A Gólya fellépői közól a Kistehén zenekart és a Csaknekedkislányt ismerjük. Az előbbi Kollár-Klemencz László formációja. Az egyik és talán a legismertebb alkotásuk az irritáló Kistehenes őrület, amit évekig csűrtek-csavartak a Sziget számára. Na persze ezen kívül rengeteg élvezhető alter-pop-rock nótát írtak, mint pl a Szájbergyerek, a Szerelmes vagyok minden nőbe és az Erdős Virág verséből készült Ezt is elviszem magammmal. Szintén alter-rockot játszik a másik emített banda is, reméljük idén nagyobb lehetőségük lesz a hangulat-képzésre. Tavaly a Rocsárdgír után nagyon nehéz dolguk volt. Tőlük a Tihanyt szeretjük legjobban.

Vannak viszont olyan zenekarok, akiket még nem igazán hallottunk élőben, de annyi mindent lehet olvasni róluk, hogy ha már ott vagyunk, mindenképp meghallgatjuk őket. Ilyen például a (halál;orgazmus) akiknek már a nevén jót derültünk, akárcsak a Veszélyes faszfej. Mind a két banda alternatív rock vonalon mozog, fura szövegekkel. Vannak akiknek ez már túl sok, de úgy általában lehet szeretni.
Velük ellentétben a Vasárnapi Gyerekek és a Panel Surfers kevésbé őrült, sokkal inkább befogadható zenét játszik, úgyhogy őket is megnézzük majd.