Újra kizökken a pesti bulinegyed - Socfest

Újra kizökken a pesti bulinegyed

Olvasási idő: 2 perc

A tavalyi debütálás után idén is felrázza a budai hegyeket a Kolorádó fesztivál. A flóra, a fauna, a techno és a rock and roll megint egymást váltja az egyik legszebb térerőhiányos budai cserkészparkban. A fellépők nagy része bookolva, a hangolódás elkezdődött, már csak pár hónapot kell aludni júniusig.

A tavalyi zenei felhozatal bővült, de a lényeg nem változik: minden, amit idén (nem a fősodorból) hallgattál, visszahangzik majd a fák között. Megmutatják ŽAGARék az új albumukat, Prieger Zsolték az Animával a Stockhausen Syndrome nevű új projektjüket és az  A.K.K.E.Z.D.E.T.P.H.I.A.I.  is – csak a Kolorádóra -, összeáll a GNÚ nevű freejazz formációval egy kísérleti rap-kitudjami felállásra.

A több külföldi név közt a LÄRMet megtöltő  DJ-k is lesznek. A Berghain rezidens Tama Sumo, a napfényes Young Marco és az amúgy tök véletlenül egy éve egy helyszínbejáráskor Kolorádóban járt DJ Speculator aka Willie Burns is visszajön egy erdei szettre. A fesztivál elektronikus féltekéjét formálja még a tavalyi év legjobb world music-technó mutáns lemezét előállító Africaine 808, a táncos vonal egyik legfifikásabb ötlettermelőjének számító Samo DJ és a pénteki Technokunst-buli keretében a baltakemény Blawan.

A fesztivál egyik fénypontja az itthon debütáló BEAK> lesz, azaz Geoff Barrow, a Portishead zeneszerző-producerének új formációja, amit a volt Massive Attack-es Billy Fuller is erősít.

Itt van még a sok hazai ismerős, akik nélkül ezekben az években fesztivál már nem nagyon indulhat el: a Szabó Benedek és a Galaxisok, a Csaknekedkislány, az éppen emigrációját Londonban töltő trió, a Volkova Sisters, a Ricsárdgír, a Middlemist Red, a Fran Palermo, a Mayberian Sanskülotts, a Bohemian Betyars, a Gustave Tiger és még sorolhatnánk.

Kitelepülőkre idén is lehet számítani. Újfent kivándorol a nyolcadik kerület művelődésközpontja, a Gólya, jön a BAR 72, a Keret Blog, a Mome zaj, a Lumen és a Hokedli is. A hazai kis underground zenekarok mellett a Kolorádó idén művészeti projekteknek is helyet ad, napközben beszélgetésekkel, irodalmi témájú és helyspecifikus performanszokkal és interjúkkal lehet majd elütni az időt.

Viszgaidőszak és meló ide vagy oda, ezen a júniusi igenhosszúhétvégén úgysem lehet otthon ülni, a körút belseje minden bizonnyal elnéptelenedik majd adyligeti cserkészpark javára. Június elején tehát minden összeér, aminek össze kell: fekete technókatonák, érzelgős gitárosfiúk, hagyományromboló punkok és még náluk is beskatulyázhatatlanabb emberek origója lesz négy napra Kolorádó, a fesztelen, budai, térerőmentes, szuverén övezet.