Közös borozás, színház és zene Tokaj-Hegyalján - Socfest

Közös borozás, színház és zene Tokaj-Hegyalján

Olvasási idő: 3 perc

Ősszel sem ér véget a fesztiválszezon, szeptember 23. és szeptember 25. között a tállyai Kerekdomb Fesztivál és Bormustra lesz a jó borokat kedvelő, művészetszerető közönség legfőbb úticélja. A Művészetek Völgye csapatának társszervezésében zajló három napos összművészeti fesztiválon színházi előadások, koncertek, hangversenyek, gyerekprogramok és természetesen a tájegység különleges borai várják a látogatókat.

A tállyai Kerekdomb Fesztivál, amely a település egyik jól termő dűlőjéről kapta a nevét, új színt visz a tokaji borvidékre. A nagyvárosok zajától távol a látogatókat kreatív kirándulások, pincetúrák, borkóstolók, gasztrokalandok és kulturális programok várják. Leköltözik a Hosszúlépés csapata, hogy a főváros után Tállya ezernyi arcát, történetét és titkait tárja fel. Tokaj-Hegyalja rejtett kincsének megismerése és a tájegység tökéletes borainak ízlelése mellett pedig további izgalmakra is számíthat a közönség. A Momentán Társulat és a Nézőművészeti Kft. külön előadással készül, fellép a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Duó, a Virtuózok, Fassang László, a Budapest Bár és a Kiscsillag. A gyerekek legnagyobb örömére lesz Ringató, kézműves foglalkozás és vásár, Kaláka, Szalóki Ági és Rutkai Bori koncert.

KerekdombFesztival

 

A programsorozat a Művészetek Völgye szervezői és a helyiek, a Tállyáért Egyesület társszervezésében zajlik.

“Elérkezettnek láttuk az időt, hogy a Művészetek Völgyében felgyülemlett kulturális értékeket és szervezői tapasztalatokat az ország más értékes és vonzó tájegységeire is segítsük elhozni. Tállya múltjával, rejtett emlékeivel és páratlan boraival tökéletes és nagyon szerethető helyszín. Célunk, hogy itt is segítsük megteremteni azt az összművészeti kavalkádot, ami a hazai művészvilág és kistelepülések rejtett értékeinek kivételes kölcsönhatásával ad maradandó élményeket, és hoz létre új kötődéseket látogatóknak és helybelieknek egyaránt.” – mesélt terveikről Szabó Réka, a Művészetek Völgye csapatának tállyai fesztiválért felelős vezetője.

Tállyáért Egyesület

A Tállyáért Egyesület 2014-ben alakult azzal a céllal, hogy a helyiekkel összefogva elősegítsék a település gazdasági, szellemi és kulturális fejlődését.

“Tállya nagy múltú, különleges hely, amibe, mint sokan mások, mi is első látásra beleszerettünk.  A helyi értékek tökéletessége az itt élőknek természetes, az ország nagy része számára azonban ismeretlen. A tállyai Kerekdomb Fesztivállal szeretnénk a helyi kulturális életet felpezsdíteni, az idelátogatóknak a meglévő értékek nagyszerűségét bemutatni és azokat igényes, minőségi művészeti programokkal kiegészíteni.” – mondta Márton-Kováts Krisztina, az Oroszlános Borvendéglő és Borhotel üzemeltetője és a Tállyáért Egyesület képviselője. „ Kezdeményezésünkbe ugyancsak bevontuk a hagyományos, Vencel napi bormustrát szervező Tállyai Történelmi Borút Egyesületet, akik örömmel fogadták az egymást erősítő törekvéseinket.”

Tokaji Borvidék

A Tokaji Borvidék a világ első zárt borvidéke, az UNESCO Világörökség része, így hivatalosan is kulturális és természeti szempontból egyedinek számító érték. A tokaji bor kitűnőségét a Hegyalja talajának és éghajlatának sajátos együtthatása alakította ki. A legenda szerint Tokaj festői lankáin egykor – időnként a halandók számára is láthatóvá váló – tündérek éltek és a dombokat a szerelmi bánatában zokogó tündérkirálynő könnyei tették ennyire termékennyé, ettől ilyen édes és napszínű az itteni bor. A tájegység leghíresebb bora a Tokaji Aszú, kevesen tudják azonban, hogy az egyik legjobb minőségű tokaji bort Tállya községben készítik, és hogy a település házai alatt egy egész pincelabirintus húzódik.

Fotó: oroszlanos.hu

Fotó: oroszlanos.hu

 Tállya

Tállyát már az őskorban is lakták, a középkorban saját vára is volt, hosszú évszázadok óta titkos múzsája az arra járóknak. A főutcán található Bernáth házban írta Mikszáth Kálmán a Különös házasság című regényét, Weöres Sándor pedig ide helyezte kedvenc kitalált figurájának, Lónyai Erzsébetnek, azaz Psychének szülőházát.

Az aprócska település rengeteg titkot és történetet rejt, meghitt, csiszolatlan bája különleges hatással van mindenkire, aki valaha ott járt.

Szeptember 23. és szeptember 25. között bárki megláthatja! A fesztiválra elővételes jegyek kedvezményesen kaphatók!