Elstartolt a Művészetek Völgye - Socfest

Elstartolt a Művészetek Völgye

Olvasási idő: 3 perc

A Művészetek Völgye nyitóhétvégéje idén is több teltházas programmal közel hatvanezer látogatót vonzott.

Teltházas bulik

“Közülük harmincezren célzottan a programokra voltak kíváncsiak, ami azért nagy siker, mert mindössze néhány év alatt sikerült elérni ezt a növekedést: 2013-ban naponta kevesebb mint ezren vettek jegyet kifejezetten a programokra” – mondta el Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál program-és marketingigazgatója, aki hozzátette: az eddigi jegyeladások másfélszeres növekedést mutatnak a tavalyihoz képest.

Persze ezt nem is volt nehéz elérni, hiszen már az első nap nagyot dobott a fesztivál. Az  amerikai Pink Martini feat. China Forbes koncertjén többen buliztak, mint a Völgy történetében vala. De a vasárnapi Quimby, a 20 ével ezelőtti, eredeti felállásban játszó Anima Sound System feat. Bognár Szilvia, a 30Y, a Hiperkarma és az Anna ans the Barbies koncertje is sokakat érdekelt.

Az idén visszatért Kőbányai Önkormányzat által működtetett Kőbánya Udvarban is minden este teltházas buli volt eddig, és látva a következő napok fellépőit, továbbra is ez lesz a tendencia. De az idén már harmadik alkalommal szereplő Momentán Udvar is hozta ezt a színvonalat.

A fesztivál idén három, az EMMI és az NKA támogatásával megvalósuló színházi helyszínnel várja a látogatókat Taliándörögdön: a Nemzeti Szín-Téren vasárnap este teltházzal játszották a Kaposvári Egyetem hallgatói a Rómeó és Júliát. Az SZFE Színmű Globe különleges, a londoni Globe színházat idéző épületében pedig – a nagy érdeklődésre való tekintettel – minden eddigi előadáshoz sorszámot kellett kiváltani a nézőknek. A Fidelio Színház Színpadon nagy sikerrel, két alkalommal játszották a Katona József Színház ‘Lélegezz’ című előadását Nagy Ervin és Pálos Hanna szereplésével.

Az idén új helyszínnel jelentkező Szirtes Edina Mókus udvarában volt olyan előadás, amelyet követően a közönség hét alkalommal kért ráadást, a Muharay Udvar programjai alatt pedig sokszor az utcán is kígyózik a sor. Nagyon népszerű a több civil szervezet összefogásával működő Művészetek Zöldje, ahol szombaton például a 30Y zenekar frontemberével, Beck Zolival közösen kézműveskedhettek a látogatók.

Müller Péter Sziámi and friends | 2016

Pezsgő hétvégét zárt a Kaláka Versudvar, a versműhelyben minden nap száz-százötven ember faragja a sorokat, a Versimpró alkalmával költők és zenészek rögtönöznek a színpadon, Müller Péter Sziámi szereplésekor az ereszen is lógott a nép, a húszéves évfordulót ünneplő Misztrál is robbantotta a színpadot.

A folyatásban

Persze a teltház továbbra is garantált. A MOL Nagyon Balaton Panoráma színpadon a francia Deluxe és Nouvelle Vague, az Irie Maffia, a Kiscsillag, a Csík zenekar, Palya Bea, Péterfy Bori és a Love Band, Hobo, a Vad Fruttik, a Magashegyi Underground, Szabó Balázs Bandája, az Ivan and the Parazol, a Pál Utcai Fiúk és a tízéves születésnapját ünneplő Budapest Bár lép majd fel.

A Kőbánya Udvarban  a Bohemian Betyars, Váczi Eszter
és a Quartet, a Póka Egon Experience, a Budapest Voices, a Lóci játszik és a
Margaret Island is fellép. A Momentán UTvarban a társulat főhősei lesznek: Dolák-Saly Róbert, Ganxsta Zolee és Zacher Gábor is. Az utolsó délután pedig az óriási népszerűségnek örvendő Azt meséld el Pista! előadással érkezik Mácsai Pál.

Mácsai Pál | 2016 | Fotó: Láng Dávid

Harcsa Veronika idén negyedik alkalommal, napi négy koncerttel, a tíz nap alatt összesen 40 jazz-koncerttel és dj-kkel várja a látogatókat. Az Elevenkertben pedig a Cseh Tamás Proigram zenekaraival találkozhat a nagyérdemű. Itt koncertezik például Hangácsi Márton, a Belau, Antonia Vai és a Window is.

A Völgykomolyzenei és Virtuózók színpadána következő napokban például a Virtuózok fiatal tehetségeit, a Snétberger Zenei Tehetségközpont növendékeit látja vendégül. Nagy várakozás előzi meg a szerdai Óbudai Danubia Zenekar éjszakai filmzene koncertjét is a Nemzeti Szín-Térnél.

A hajnalig tartó önfeledt mulatságok egyik színhelye, a Hagyományok Háza szervezésében megvalósuló Folk Udvar, ahol a következő napokban Berecz András ad népzenei koncertet, Agócs Gergely pedig felnőtteknek szóló esti mesével készül. Szerdán a Fölszállott a páva 2012-es évadának nyertes zenekara, a Parapács vendége Berki Pál prímás lesz.

A dörögdi templom fényfestése | 2016

A reformáció 500 éves évfordulójának apropóján egymás szomszédságába költözött a Tarisznya Evangélikus Udvar és a Ládafia Református Udvar; utóbbiban minden nap közösen festenek mennyezet-kazettát az érdeklődők. Az ünnepi év tiszteletére még közös helyszínnel is készült a két egyház. De különleges látványt nyújt a kapolcsi evangélikus templom is, ahol minden este színes fényfestésben gyönyörködhetnek a fesztiválozók.