Generációs különbségek és a mai fiatalság Jean M. Twenge iGeneráció című könyvében.

Ezek a mai fiatalok… – iGeneráció

Olvasási idő: 2 perc

Az internet és az okostelefonok egy hatalmas generációs szakadékot hoztak létre. Történelmünk során először fordult elő, hogy a fiatalok tanítanak valamit az idősebbeknek (fordított szocializáció). Ennek a szakadéknak réseibe tekintünk be Jean M. Twenge iGeneráció című könyvében.

A könyv remek olvasmány azoknak, akik szeretnék megérteni a mai fiatalokat, vagy érdeklődnek a társadalomtudomány iránt. A fejezetek logikusan épülnek egymásra, és az élet különböző területein keresztül (barátok, iskola, szex stb.)  tárja fel előttünk, hogy hogyan nőtt fel egy egész generáció. A kutatást rengeteg statisztikai adat és személyes interjú segítségével építette fel a szerző, illetve személyes élményeiről is hallhatunk, ugyanis tanárként gyakran beszélget a könyvében leírtakról hallgatóival, és három fiatal lánya is van.

Jean M. Twenge
Amerikai pszichológus, aki a generációs különbségek kutatására specializálódott. A San Diego-i Egyetem professzora. Egy másik, hasonló könyve a “Generation Me”, melyben a 1995 előtti években születettekről, az Ezredfordulósokról ír.

Idézetek, diagramok és személyes élmények összességéből épül fel az iGeneráció.

A szerzőt ért kritikákkal egyet kell értenem. Olvasás közben úgy éreztem, hogy a könyv logikus felépítése néha túlzottan is kézen fogja az olvasót. Az idézetek mindig passzolnak ahhoz, amit a szerző akar mondani, és a személyes élmények, bár könnyedebbé teszik az olvasmányt, nem kaphatnak sok helyet, ha objektíven akar kutatni az ember. A meginterjúvolt fiatalok jellemzésében kicsit zavart a “tipikus” vagy “csinos” kifejezés.

A társadalomtudomány iránt érdeklődők számára könnyed csemege Twenge könyve.

Összességében tényleg csak akkor érdemes elolvasnod a könyvet, ha érdekelnek a generációs különbségek és az Amerikában folyó társadalmi, politikai harcok. Az objektivitással néha lehet vitatkozni, mert gyakran magabiztosan kijelent valamit a szerző, és ezután mindig alá tudja támasztani, de az olvashatóságon sokat segít, hogy egy ember útját, kutatását kísérjük végig.

Az egyik X generációs barátom emlékszik rá, hogy egyedül sétált el az óvodába egy olyan útvonalon, ahol síneken is át kellett mennie. Most, amikor a hatéves lánya egyedül sétál el a sarokig, a szomszédok gyakran kísérik vissza, mert attól félnek, hogy eltévedt.

Cím: iGeneráció – Akik közösségi médián és okostelefonon nevelkedtek
Szerző: Jean M. Twenge
Kiadó: Édesvíz Kiadó
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 416
Fordította: Hadarics Piroska