Túl a káoszon, órarend nélkül- Neptun az ELTE-n - Socfest

Túl a káoszon, órarend nélkül- Neptun az ELTE-n

Olvasási idő: 2 perc

Káromkodások, panaszos levelek és telefonok, türelmetlenség – egyelőre ezt hozta az ELTE-re a novemberben bevezetett, új tanulmányi rendszer, vagyis a Neptun. A vizsgaidőszakban és az órafelvétel alatt különösen megszaporodtak a reklamációk, amelyek a második félévre elülhetnek, még ha az órarendet ceruzával kell is megrajzolni. Ízelítő.

Káosz az ELTE-n címmel közölt írást az Index február elején, pedig akkor még sehol sem voltak a hallgatói óramegszakítások és az egyetemi blokád. A tüntetések előtt a Neptun bevezetése nehezítette meg az egyetemi ügyintézést, ami a vizsgaidőszakban és az órafelvétel idején különösen érezhető volt.

A Neptunt novemberben vezették be a korábbi Egységes Tanulmányi Rendszer (ETR) helyett, így a hiányosságok már ekkor szembetűnőek voltak. (A tanulmányi rendszer cseréjének hátteréről szintén olvashattunk már, így nem szükséges részletezni.) A Neptunban számos funkció azóta sem működik. Ilyen például az órarend, ami pedig nem lenne haszontalan a diákok számára. A program azért sikeresen importálja az adott hallgató Google-naptárát, annak minden eseményével, csak éppen a másnapi órákat nem lehet rajta látni. A probléma persze túlélhető: ceruzát, vonalzót elő, és mehet a rajzolás, vagy irány bepötyögni az Excelbe!

Az órafelvétel szintén körülményesebben zajlott a megszokottnál. Egyrészt eleve nem működött jól az egyetemi kurzusokat vizsgáló kereső, másrészt egy adott oktatót csak úgy találhattunk meg, ha a vezeték- és keresztnevét is nagybetűvel írtuk. Persze, fontos a helyesírás, ez mégis teljesen szokatlan az internet más felületein, így talán sokan rá sem jöttek, miért nem adja ki a program kedvenc tanáruk aktuális óráit. (Mondani sem kell, az informatikus hallgatók hányszor fogták a fejüket az ilyen képtelenségek láttán.) Az effajta apró finomságok azonban még így is eltörpültek az órák eltűnése és az ehhez hasonló problémák mellett, amelyek a titkárságok és a tanulmányi osztály dolgozóinak is fejtörést okoztak. Kíváncsiak lennénk, hány esetben vezetett a dolog idegrendszeri gondokhoz…

De ne túlozzunk! Az órákat nagy nehezen mégis csak sikerült felvenni, igaz, sok esetben a Neptun korlátlanul engedte a hallgatók jelentkezését, így a normális esetben 20-25 fős szemináriumokon most 40-45-en vannak, de tudjuk: sok jó ember kis helyen is elfér – ez az ELTE-n sincs másként.

Ízlés dolga, kinek hogy tetszik az új befizetési rendszer. Az ETR idején a kollégiumi és egyéb díjakat egy megadott ELTE-s bankszámlaszámra kellett elutalni, most viszont először egy neptunos gyűjtőszámlára érkezik az összeg, és csak a jóváírás után küldhetjük tovább oda, ahová valóban szánjuk. Nos, ez a jóváírás kezdetben valamivel több, mint egy hetet vett igénybe, ám aztán – saját tapasztalataim szerint – felgyorsult, ebből kifolyólag nagy reményekkel várom a márciusi befizetéseket.

Ez utóbbi persze csak szokás kérdése, ahogy a navigálást körülményesebbé tevő, olykor fölöslegesen beszúrt „listázás” gombok folyamatos nyomkodása is. Remélem, hogy azok, akik a Neptun hiányosságai miatt nem jutottak be a megfelelő vizsgára vagy órára, esetleg órákat kellett sorba állniuk az egyetemen azért, mert nem látszódtak a jegyei a rendszerben, szintén kezdenek hozzászokni az új időkhöz.