Startol a Kultkikötő augusztusi programsorozata - Socfest

Startol a Kultkikötő augusztusi programsorozata

Olvasási idő: 3 perc

 Augusztus első hétvégéjén is változatos programkínálattal vár a Kultkikötő Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen is. Jön Udvaros Dorottya, Fekete Ernő, Hajdu Steve, Gubás Gabi, Szabó Győző, Jordán Adél és Szabó Kimmel Tamás is.

Augusztus 3-án egész nap Balaton100Szó – az ország egyetlen olyan rendezvénye, amely körbeöleli a Hip-Hop/Slam Poetry és irodalmi programokat egy helyen, idén először a balatonföldvári Kultkikötőben. A rendezvény célja a szövegcentrikus műfajok és az underground művészetek széleskörű bemutatása minden korosztály számára. Napközben irodalmi programok, Slam Poetry, és sok más, a kortárs lírához köthető előadás várja az érdeklődőket. Az esti koncerteken a hazai underground rap legkreatívabb előadói lépnek színpadra.

Nappali programok

  • 10:00 Graffiti bemutató és közös alkotás / Művészek – Slip13, Ábra
  • 10:00 Irodalmi gyerekfoglalkozás Horváth Kristóffal
  • 11:00 Beszélgetés Simon Mártonnal és Závada Péterrel. Téma: “Demokrácia vagy elitizmus: a slam és az írott költészet viszonya a kortárs kulturális térben.”
  • 13:00 Kálomista Bence Művészetterápia című előadása és felolvasás
  • 14:00 Farkas Janó és Elbert Alexandra „Art Or Die” című kiállításmegnyitója
  • 14:30 Slam Poetry verseny / Vendégeink – Simon Márton és Horváth Kristóf

Esti programok

  • 17:00  Track Battle
  • 18:00 Főnix Crew
  • 18:20 Slanguage, Mocskos Márka, PoeNick, Gege, BlooBlasco, Stereo Kollektív, Soul a New, SkillWalker, Sla
  • 21:00  Akkezdet Phiai

Augusztus 4-én este Kétely címmel az Orlai Produkciós Iroda előadásának szabadtéri bemutatója látható John Patrick Shanley filmje alapján  a balatonföldvári Kultkikötőben. 1964-et írunk. A bronxi St. Nicholas Egyházi Iskola igazgatónője, Aloysius nővér kemény kézzel és alapvető gyanakvással kezeli a gondjaira bízott gyerekeket. Azonban egy új tanító, Flynn atya modern gondolkodást és személyes odafigyelést hoz a szigorú intézménybe. Hamarosan összetűzésre kerül sor kettejük között, és amikor egy fiatal nővér elárulja, hogy a férfi különös figyelemmel viseltet az egyik diák iránt, az események váratlan fordulatot vesznek. A Pulitzer- és Tony-díjas dráma több, mint ötszázszor volt a Broadway műsorán, a szerző által rendezett filmváltozatban pedig Meryl Streep és Philip Seymour Hoffman játszotta a főszerepeket. Most Udvaros Dorottyát és Fekete Ernőt láthatjuk színpadon, Pelsőczy Réka rendezésében.

A hatalmas sikerrel bemutatott Bagoly és Cica című komédia emlékezetes filmváltozatában a főszerepet Barbara Streisand és George Segal játszotta. Az Orlai Produkciós Iroda előadásának rendezője, Pelsőczy Réka, Jordán Adélt és Szabó Kimmel Tamást választotta ki. A darab augusztus 5-én este látható Balatonföldváron. Felix ifjú író, aki a nagy áttörésre vár. Szakadatlanul dolgozik a regényen, amely majd híressé teszi, ám a kiadók sorra visszautasítják őt. Doris, a magát modellnek valló fiatal nő a jég hátán is megél – illetve élne, ha hagynák. Ám az éjszaka közepén kiteszik a lakásából, ő pedig bekopog, hogy menedéket keressen Felixnél. Náluk ellentétesebb két embert nem hordott még a hátán a föld. Csupán egy percre van szükség, hogy egymás agyára menjenek. Ám mégis össze vannak zárva egy pici garzonlakásban. Hát mindent megtesznek, hogy valahogy túléljék a helyzetet.

Ha lenne más is… avagy a Férfi és a Nő dalban címmel Gubás Gabi tart zenés estet. Vendége Szabó Győző lesz augusztus 4-én este a balatonboglári Kultkikötőben. Karinthy szavaival élve: Mi kell a Nőnek? A Férfi. Mi kell a Férfinak? A Nő. Karinthy szavaival élve : „Férfi és nő. Hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar – a férfi nőt – a nő férfit.” Közismert slágerek csendülnek fel, Abba, Queen, Sting és mások meglepő és fülbemászó átdolgozása, latinos stílusban, nagyszerű idézetekkel fűszerezve, nemre és korosztályra való tekintet nélkül élvezhető lesz.

A Rózsavölgyi Szalon Mesterhármas című előadása augusztus 5-én este látható a balatonboglári Kultkikötőben, Csizmadia Tibor rendezésében. A szereplők kegyetlen őszinteséggel rántják le a leplet a házasfelek közötti apró titkokról, amelyek az idő múlásával egy nagy hazugsággá állnak össze. Ahogy az lenni szokott, az a bizonyos harmadik sem hiányozhat a képből. A néha pattanásig feszülő indulatok mellett ugyanakkor a humor is rengeteg szerepet kap a darabban, amely még árnyaltabbá és izgalmasabbá teszi a három szereplő történetét. Eric Assous, a főként vígjátékairól híres francia drámaíró kétszer is elnyerte a Franciaországban rangosnak számító Molière-díjat, első alkalommal éppen a Mesterhármas-nak köszönhetően.

Hajdu You Do? – Hajdu Steve stand up showja augusztus 3-án este látható Balatonfenyvesen. Az előadás direkt módon használja az interaktivitást, ami miatt a nézők nincsenek biztonságban, ezért elképzelhető, hogy néhányuk a színpadi szereplés élményével távozik. Ha házastársával érkezik, csak még jobban elmélyül szerelmük, viszont az egyedül élők tartós kapcsolatra találhatnak az előadás alatt.

A gyerekeket Földváron szombaton és vasárnap délelőtt, Bogláron pénteken és vasárnap délelőtt, míg Fenyvesen kedden, pénteken és szombaton délelőtt várják izgalmas előadások. A Mesés Kikötőbe jön A fán lakó gyermek, Hamupipőke, Kippkopp és Tipptopp.

További információ a www.kultkikoto.hu és a www.osszproba.hu oldalakon!