Az Open Road Fest fergeteges napja - Socfest

Az Open Road Fest fergeteges napja

Olvasási idő: 4 perc

Sokan úgy várták a szombatot, hogy ez lesz a 15. Open Road Fest igazi fénypontja, és várakozásaik valóra is váltak. A hangulat a tetőfokára hágott, és már reggel 9-kor hangos volt a kemping a sürgő-forgó készülődő fesztiválozóktól, akik fényesítették a motorokat, hiszen az ország legnagyobb motoros programja indult hamarosan: természetesen idén sem maradhatott el a nagy felvonulás, Alsóörsről indulva, közel két órán keresztül több ezer motorral vonulva a csodálatos Balaton parti tájon. A visszaérkezőket további izgalmak várták délután, rodeobika, bungee jumping, kaszkadőrshow és végső fináléjába fordult az épített motorok szépségversenye, valamint a Harley-Davidson nyereményjáték. A Nagyszínpadon Deák Bill Gyula koncertjét a legendás brit énekesnő, Bonnie Tyler követte.

A 15. jubileumi Open Road Fest negyedik, kiemelt napjához érkezett. A délben induló motoros felvonulás az ország legnagyobb motoros eseménye, amely nélkül el se lehetne képzelni a Harley-Davidson Fesztivált. A környék már 11-kor megközelíthetetlen volt autóval, hiszen a kétkerekűek sorakoznak, készülődnek az indulásra. A kemping bejáratán özönlöttek ki a motorosok, és első állomásuk, Csopak felé véve az irányt. A felvonulást nem csak a dübörgő lóerők és a szemet gyönyörködtető gépek miatt nem érdemes kihagyni: az útvonal és a táj egyszerűen lélegzetelállító szépségű. Az út egyes szakaszai közvetlen a víz mellett haladnak, a szombati szikrázó napsütésben megelevenedik a Balaton és csodálatosak a színek. A sisak alól mindenkinek életre szóló élmény egy ilyen “joyride”. Bizton állíthatjuk, hogy a parádé történetében még sosem voltak ennyien: túlzás nélkül több ezer motoros gördült el a Balaton partján. Akár földről, akár levegőből egyedülálló látványt nyújtott a menet. Minden érintett településen százával álltak a kíváncsiskodók, köztük a legkisebbek, akik még szüleik karján ülve is integettek a motorosoknak. Az összefogást és a motoros társadalom egységét mutatja, hogy baleset- és problémamentesen zajlott a felvonulás, ekkora felvonuló tömeg mellett is, és aki egyszer részt vett, biztosan jövőre sem hagyja ki. Tökéletes program volt ez mindenkinek a pünkösdi hétvégére.

A fesztiválra belépve mindenkit elsodor a motoros életérzés, ezt akarva sem lehet elkerülni. Akinek ehhez eddig nem adatott meg egy igazi Harley, most ők is kipróbálhatták, milyen. A Harley On Tour kamionja csütörtökön beparkolt a fesztiválra, és elhozta magával a Harley gyönyörű új modelljeit, amiket el lehetett vinni egy körre. Ha még nem is áll egy a garázsba, most mindenkinek lehetett egy mosolygós képe, amint egy Harley-Davidson-on feszít.

Nem csak egy italra volt érdemes betérni a Jack Daniel’s Ranch-re. Igazi vadnyugati hangulat, finom italok és szalmabálák között a vállalkozó szelleműek kipróbálhatták, ki tud legtovább fent maradni egy állat hátán. Aki még mindig adrenalinra szomjazott, őket egész nap várta a bungee jumping. A hajmeresztő ugrás mellett érdemes volt a felfelé úton körbenézni, mert a fesztivál felülről is emlékezetes látványt nyújtott.

Akik vacsoraidőben a sátrak között bóklásztak, azok is meghallották a Nagyszínpad irányából, amikor a “legfeketébb hangú fehér énekes”, Deák Bill Gyula első dalai felcsendültek. Legismertebb számai, mint amilyen például a Rossz vér, igazi balladák, amiket a hűséges rajongók évtizedek óta várnak a koncerteken. A résztvevők nagy örömére elhangzott az István a királyból a Sámán dala, amit sokan énekeltek Bill Kapitánnyal együtt.

A koncert után érdemes volt a színpad közelében maradni, mert kezdődött a két várva várt eredményhirdetés. A House of Riders-ben egész héten lehetett szavazni a legszebb egyedi épített motorra, most pedig kiderült, melyik lett a befutó: a nyertes gépe egy impozáns sárga kígyós alkotás, amit egész héten csodált a közönség. A finálé viszont csak ezután következett: a fesztivál igazgatója felgurult a színpadra az Iron 883-assal, majd egy gombnyomással sorsolt, és kiderült a legszerencsésebb fesztiválozó neve: Major Viktor alig hitt a fülének, amikor felolvasták a nevét. Mesébe illő történet végződött ezzel az értékes nyereménnyel: Viktor évtizedek óta motorozik, és ettől súlyos balesete sem tántoríthatta el, aminek következtében ma egyik lábát műláb helyettesíti. Bár kedveli az internetet, de egészen a sorsolás előtti napig még nem regisztrált a Facebookra, lánya unszolására nyitott fiókot és jelentkezett a játékra – sose gondolta volna, hogy ekkora mázlija lesz. Viktornak igazi szenvedélye a motorozás, 2009 óta látogatja az Open Road Fest-et, jövőre pedig nagy álma válhat valóra: egy Harley-Davidsonon érkezhet vissza a fesztiválra.

A boldog nyertes és új Harley-ja aztán elhagyta a színpadot, és helyét átvette a rockcsillag az idei fesztivál egén: Bonnie Tyler összetéveszthetetlen, érces hangja megtöltötte a Nagyszínpadot, és felcsendültek legnagyobb slágerei. Bonnie a számok között anekdotákat mesélt a dalokról, a fiatal éveiről és első stúdiófelvételeiről. Egyetlen legendás száma sem maradt el: hallhattuk a Total Eclipse of the Heart-ot, az It’s a Heartbreak-t és természetesen az I Need a Hero-t. Ahogy Bonnie búcsút intett a népes közönségnek, Dobai Attila hajtott fel a színpadra fehér Harley-ján: egy gyönyörű virágcsokorral köszönte meg az énekesnőnek az estét, valamint egy ajándékkal is készült a születésnapos dívának. Bonnie Tyler tiszteletére tűzijáték szállt fel a színpaddal szemben, amit egy finom pezsgő mellett néztek végig. Éjfél közeledtével fellobbant az Open Road Fest hatalmas tábortüze, folytatódott az evés-ivás és több helyszínen a hajnalig tartó buli.

Idén a fesztivál egy nappal hosszabbra nyúlt, vasárnap is teljes napi program várta az érdeklődőket, köztük a legkisebbeket is. Családi programok, Kaláka és Szandi koncertet és Kids Race mini motoros versenyt szerveztek a gyerekeknek délután, este pedig Tóth Gabi és Demjén Ferenc énekelt a Nagyszínpadon, mivel a kicsikben és a nagyokban, chopperen vagy lábbal hajtós kismotoron is mindenkiben van egy kis Harley.