Pörge bajuszt mindenkinek! - Socfest

Pörge bajuszt mindenkinek!

Olvasási idő: 2 perc

Végy egy előadást, fűszerezd meg egy beszélgetős koncerttel és tálald ötféleképpen! Április 27-től május 4-ig Parasztopera Fesztivált rendeznek Budapesten.

“A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság. Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!” – Pintér Béla

Izgalmas fesztivált rendeznek a budai teátrumban. Április végén bajuszt öltenek, felszerelik bérelt szekerüket pántlikákkal és muskátlikkal, kitolják a Margit körútra és vendégül látnak öt kiemelten fontos Parasztopera előadást. Meghívták a Budapesti Operettszínházat, a Miskolci Nemzetit, valamint a szombathelyi Weöres Sándor Színházat és egy határon túlit is, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Társulatát. Természetesen a fesztivál része lesz – egyébként az Átrium repertoárján lévő előadás – az eredeti Parasztopera, amelyet a szerző csapata, Pintér Béla és Társulata mutatott be 2002-ben.

25_17040_204484_4915c98cf0f3b379ab5a97d9085d0c1c_7e99a9_301És hogy miért rendeznek 2015-ben Parasztopera Fesztivált a fővárosban? Mert ki bír ellenállni az emberi esendőség ilyen különleges módon megfogalmazott ábrázolásának?  Darvas Benedek és Pintér Béla operájában az erdélyi népzene és a barokk muzsika elegye kísérnek végig egy balladisztikus családi történtet, nem kevés humorral fűszerezve.

Miskolcon az Évad Szerzője program keretében foglalkoztak a darabbal. „Rusznyák Gábor rendező a mába helyezte a történetet, ebben leginkább a vidéki valóságra ráérző, azt talán kicsit kifigurázó Bozóki Mara jelmeztervező volt segítségére. Meg néhány elcsépelt, de itt jól ható, a jelenkort sulykoló fogás, mint például a kamerázás az esküvőjelenetben.” /7óra7.hu/

A szombathelyi előadásban, ahogy Ölbei Lívia fogalmaz az Ellenfényben, „Mohácsi János (harmadik) Parasztopera-rendezése látványvilágában úgy teremt egészen konkrét „történelmi” kontextust a történethez, hogy a rituális időtlenség felé is megnyitja az előadást: itt és most barokk perspektívába helyezi a perspektívátlanságot.”

A Budapesti Operettszínház Pesti Broadway Stúdiójának növendékei Földes Tamás rendezésében vizsgaelőadásként hozták létre a produkciót, olyan sikerrel, hogy 2013 januárjától  repertoárjukra tűzték.

A Temesvárról érkező előadást a színészként és rendezőként is ismert Szikszai Rémusz rendezte, aki szerint Pintér Béla Parasztoperájának lényege nagyon is ősi. A sorsot boncolgató archaikus történet a görög tragédiák hangulatvilágát idézi. Egy múltbeli tett a sorsod alakítójává válik.

Április 27-én a fesztivált egy beszélgetős koncerttel nyitjuk, ahol Földes Tamás, Mohácsi János, Pintér Béla, Rusznyák Gábor és Szikszai Rémusz rendezők boncolgatják a művet és előadásaikat, miközben Darvas Benedek, Kovács Márton és barátai szólnak közbe a maguk zenés módján.

PROGRAM:

Április 27. (hétfő) 19.00, Parasztopera Fesztivál Megnyitó – Koncert szimpóziummal

Április 28. (kedd) 19.00, Miskolci Nemzeti Színház – rendező: RUSZNYÁK GÁBOR

Április 30. (csütörtök) 19.00, Budapesti Operettszínház – – rendező: FÖLDES TAMÁS

Május 2. (szombat) 19.00, Szombathelyi Weöres Sándor Színház – rendező: MOHÁCSI JÁNOS

Május 3. (vasárnap) 19.00, Pintér Béla és Társulata – rendező: PINTÉR BÉLA

Május 4. (hétfő) 19.00, Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház – rendező: SZIKSZAI RÉMUSZ

A fesztiválra kedvezményes bérletek csak a jegypénztárban vásárolhatók:

Kisbérlet 3 előadásra 20%, nagybérlet 6 előadásra 25% kedvezményt biztosít a jegyek árából.