Szemesnek áll a világ - Socfest

Szemesnek áll a világ

Olvasási idő: 2 perc

A Balaton déli partjának közepén, a 7-es főút mentén, Budapesttől 130 km-re, Balatonlelle és Balatonszárszó között, egy enyhe lejtős dombháton fekszik Balatonszemes. Megközelítése közúton és vasúton is jó, a fürdőszezonban gyakran közlekednek a vonatok és a buszok.

“Faluszemes” elsősorban a Budától déli irányba haladó főpostaút melletti fekvése, stációja miatt a történelem folyamán már nagyon korán ismert és kiemelt település volt. Családias hangulat jellemzi és a Balaton-parti községek közül az első helyen áll a sok zöld területtel, fával, parkokkal. A rendezett utcákon és házakon kívül akad még látnivalóhunyadi_kastely bőven.

A 70-es út mentén a Gárdonyi utca elágazásánál látható a volt Hunyady kastély, amelyben jelenleg a Reich Károly Általános és Zeneiskola működik. Az 1733-ban birtokossá vált Hunyady család építette barokk stílusban, és nyaralókastélyként használták a tizenkét köríves, tornácos, L alakú nemesi udvarházat. Környezetében a kiszolgáló épületek közül a magtár, a cselédházak és az istálló együttes stílusú, harmonikus egységet alkot.

balatonszemes_postamuzeumA Hunyady család birtokán 1790-1861 között lóváltású postaszolgálat működött, amelynek emléke a nemrég felújított Postamúzeum. Az épület 1962 óta ad helyet a kiállításnak, amely a XV. századtól mutatja be a postai szállítás történetét. A Mátyás szekértől a százéves postaautóig szinte minden megtalálható itt, a jelenkort a középen elhelyezkedő számítógépes pult mutatja be. Kint és bent is eredeti állapotra restaurált járművek foglalnak helyet – ezeket más múzeumoktól, illetve magángyűjteményből szerzett be a Hírközlési Múzeum Alapítványa.

A balatonszemesi temetőben nyugszik Latinovits Zoltán, tragikus sorsú nagy színészünk. A Polgármesteri Hivatal főúti szárnyában helyezték el a Latinovits Zoltán Emlékmúzeumot, ahol személyes tárgyai, szemesi emlékei bensőséges hangulatban emlékeztetnek rá.

rbf

Szemes egyik legromantikusabb épülete a Bagolyvár, ami olyan, mint egy titokzatos lovagvár, pedig csak 1900 körül épült. Helyén a török-magyar harcokban sokat szereplő Bolondvár állott. A török korban védelmi célokat szolgált, hol magyar, hol török kézen volt. Fekete István: A koppányi aga testamentuma című könyvében híven megőrzi a Bolondvárban vívott csaták emlékét. Sajnos csak kívülről gyönyörködhetünk benne, mert jelenleg magánkézben van.

A szabadstrandokon nyaranta izgalmas programmal várja az odalátogatókat és idén utoljára élvezhető a hagyományos kertmozi. Érdemes végigsétálni a Szőlőhegyen, ahol zamatos borok és nádfedeles pincék várják a látogatókat balatoni panorámával. Most először, július 26-27-28-án ad otthont egy új, hazai rendezvénynek, a Rock Beach Fesztiválnak Szemes, amiért szintén érdemes ellátogatni ebbe a remek faluba.