Újra Paradise Lost! - Socfest

Újra Paradise Lost!

Olvasási idő: 2 perc

A Paradise Lost egy angol gothic metal együttes, amely 1988-ban alakult Halifaxban. Nevét John Milton, angol költő 1667-ben írt Elveszett Paradicsom című művéről kapta. A doom-death metal és a gothic metal egyik stílusalapítója volt az 1990-es évek elején.

Paradise-LostAz együttes tagjai napjainkig: Nick Holmes (ének), Greg Mackintosh (szólógitár), Aaron Aedy (ritmusgitár), Stephen Edmondson (basszusgitár). Dobos váltás többször is volt, Matthew Archer a kezdetektől 1994-ig, Lee Morris 2004-ig, és Jeff Singer 2008-ig. Jelenleg Adrian Erlandsson (ex-At the Gates, ex-Cradle of Filth) tölti az együttesben ezt a posztot.

A csapat debütáló albuma 1990-ben jelent meg Lost Paradise címmel. Következő lemezük, a Gothic egy évvel később jelent meg. A korábbi death metal stílusjegyeket a doom metal vontatottabb tempójával ötvözték, Nick Holmes durva hörgő énektémáival kontrasztban pedig operás női éneket is alkalmaztak. Népszerűségük csúcsát az 1995-ben megjelent Draconian Times albumuk idején érték el. Az 1997-es One Second lemezen új irányba fordult a stílusuk, beemelték hangzásukba az elektronikus zenékre jellemző gépi effekteket, loopokat és hangmintákat, nagy csalódást okozva ezzel a korai éra rajongóinak, de egyben újakat is toborozva. 1999-ben megjelenő Host-on még tovább léptek ebbe az irányba és a gitárok szinte teljesen eltűntek a dalokból. Azóta lemezről lemezre fokozatosan hoznak vissza egyre többet régi énjükből. A 2007-es In Requiem című albumukat a kritikusok az 1993-as Icon c. klasszikus lemezhez hasonlították.

Koncert terén 2008-ban már jártak nálunk, a Zöld Pardonban léptek fel, ahol a belépő kemény 200 forint volt. Gyakorlatilag lépni alig lehetett az emberektől. Amennyire emlékszem 5 év távlatából, nem volt okom panaszra, egy jó hangulatú koncert emlékképe él bennem. Idén a Rock Beach Fesztivál első napján lépnek fel, izgatottan várom, hogy teljesítenek majd a „srácok”.