Punkrocktrashviking - hogy mi? - Socfest

Punkrocktrashviking – hogy mi?

Olvasási idő: 2 perc

Nem mondom, a szervezők tényleg belehúztak, a 2016-os felhozatalban egyre jobb és jobb nevek bukkannak elő. Legújabb tagjaink a Bad Religion, a Månegarm, az At The Gates, az Airbourne és a Megadeth.

Nagyot dobbant kicsi szívem, ahogy megláttam a Bad Religion nevét. Tavaly volt szerencsém eljutni a Budapest Parkos koncertjükre, az amerikai punk-rock legendákról ebben a cikkben olvashattok, a koncertről készült képeket pedig ezen a linken nézhetitek meg.

Månegarm

A jó kis északi viking muzsika, némi black és power metállal társítva. A Månegarm név eredete a skandináv mitológiából származik, az abban szereplő farkast hívják így. 1995-ben alakultak Norrtälje-ba, a zenekar jelenlegi tagjai: Erik Grawsiö (vokál, basszusgitár), Markus Andé (gitár), Jonas Almquist (gitár), Jacob Hallegren (dobok). Eddig 9 lemezük jelent meg, legutóbbi a tavalyi évben.

At The Gates

A dallamos, vagy göteborginak is nevezett death metal egyik alapítója és képviselője az At The Gates. A svédországi Göteborg-ban alakultak 1990-ben, pályafutásuk mindössze hat évig tartott, de 2007-ben újjáalakultak. Aztán újra feloszlottak 2008-ban, majd 2010-től megint közösen zenélnek. Diszkográfiájuk azért is érdekes, mert 1992-’95 közt 4 albumot adtak ki, majd 19 év várakozás után 2014-ben látott napvilágot az “At War With Reality” lemez.

Airbourne

Ausztrál hard rock banda, 2003 óta tépik a húrokat. Mintha feltennék egy AC/DC lemezt és azt bömböltetném – persze nem teljesen ugyan az, de nagyon hasonlít. Mit ragozzam, jó zene. Három nagylemezük van, a banda tagjai: Joel O’Keeffe (ének, gitár), Ryan O’Keeffe (dobok), David Roads (ritmusgitár, háttér vokál), Justin Street (basszusgitár, vokál).

Megadeth

Ugye nem kell bemutatni őket? Dióhéjban annyit, hogy 1983 óta zenélnek, az amerikai trash metal úttörői. Ismert jellegzetes gitárstílusáról, az énekstílusról, gyakran használnak komplex, bonyolult zenei átkötéseket és váltásokkal teli gitárszólókat. Dalszövegeik sokszor a politika, háború, függőség és emberi kapcsolatok köré épülnek. A Megadeth-t a Metallica-val, a Slayer-rel és az Anthrax-szel együtt mint a thrash metal „nagy négyesét” tartják számon. Az évek folyamán rengeteg tagcsere történt, egyedül az énekes, Dave Mustaine maradt meg örök embernek. Mellette most David Ellefson (basszusgitár), Kiko Loureiro (gitár), és Chris Adler (dobok) van. 15 album, legutóbbi friss, ropogós, 2016 januárjában jelent meg “Dystopia” néven.

Az Early Bird jegyek mind elfogytak, viszont napi, hétvégi, heti, havi (ja az nem, bocs) még bőven akad. Alakul a napi zenekari bontás is, érdemes figyelemmel követni a Rockmaraton Fesztivál Facebook oldalát is, meg persze mi is hírt adunk mindenről.

rockmaraton2016jegyek