Régi kedvencek és újdonságok - Socfest

Régi kedvencek és újdonságok

Olvasási idő: 3 perc

Egy újabb csokor fellépővel jelentkezünk. Továbbra is állítom, hogy minden korosztály megtalálja a magának való zenekart, és ahogy elnézem a line-up gyarapodását, egyre biztosabb vagyok benne. Csapjunk is a lecsóba!

Jön a korai 90-es évek egyik legnépszerűbb death metal zenekara, az Obituary. Valójában Xecutiner néven alakultak 1985-ben, Floridában. Öt lemezt jelentetek meg, majd mivel a 90-es évek második felére a death metal sokat veszített népszerűségéből, feloszlottak. Szerencsére 2003- ban ujjá alakult a zenekar, ráadásul márciusban új lemezzel is jelentkeznek!

A következő zenekar egy 1994-ben alakult New York-ban, egy folyékony, vagy gáz halmazállapotú elem képletét választották nevüknek. A Rockmaraton Fesztivál Facebook oldalán az alábbi bejegyzés olvasható:

Sokan kértétek, mi megpróbáltuk és igent mondott a H2O is a Rockmaraton 2017-re – Toby Morse csapatával a hardcore punk rajongóinak kedvezünk, a Thell Barrio-val és a Don Gatto-val egy napon játszanak majd.

Taake, az “igazi norvég black metal” harcosa először koncertezik Magyarországon. Zenéjükkel nem csak honfitársaik nemzeti érzését és kultúráját szeretnék felébreszteni, hanem mindenkit emlékeztetni arra, hogy “a Pokol itt van a Földön, és az emberek lehetnek démonok”.

A folk metal kedvelőit sem hagyják cserben a szervezők, a Feröer-szigetek legismertebb metal zenekaraként emlegetett Týr egy évtized után tér vissza a Rockmaraton színpadára! Szövegeik alapja az északi skandináv mitológia, zenéjükben a dallamos heavy metal keveredik népzenei elemekkel. Többnyire feröer nyelven énekelnek, de akad néhány angol ajkú dal is. Pajzsokat, kardokat, bárdokat elő, harcra fel!

A közel 30 éve aktív finn metal egyik megkerülhetetlen zenekara, az Amorphis 9 év után visszatér a Rockmaraton fesztiválra! Egy érdekességet fűznék hozzá a szövegvilágukhoz kapcsolódóan: dalszövegeik forrásául a finn nemzeti eposz, a Kalevala szolgál.

Bevallom, hogy pont tavaly ősszel jártam Ukrajnában, mondjuk nem koncertre mentem, de az egy másik történet. Sok hiedelemmel ellentétben az én tapasztalatom alapján az ukránok tök jó fejek, csak volán mögé ne engedjétek őket. Borzasztóan vezetnek, viszont jó zenét csinálnak. Miért beszélek ennyit az ukránokról? Ezért:

Az “Ukrajna legígéretesebb modern extrém metal bandája”-ként emlegetett Jinjer-re nem csak azért érdemes odafigyelni, mert izgalmasan keverik a groove, extrém és death metalt hardcore, progos és metalcore elemekkel – ének fronton is minden szempontból rendben van a banda.

A belga death/grind metal ikon, az Aborted nem kegyelmez a zenében, saját bevallásuk szerint is élvezik az ilyen brutalitást. Akárcsak a tengerentúlról érkező Acidez srácai, akik szeretik a sört és utálják a szabályokat – ahogy azt egy jó street punk brigádnál illik. A mexikóiak nem veszik túl komolyan az életet, cserébe viszont komoly bulit csinálnak – júliusban Dunaújvárosban ismét!

A végére hagytam kemény 20 magyar nevet a fellépők sorába, de hamarosan újabb zenekarokkal bővül a hazai pálya. Emlékeztetőül: az elővételes bérleteket jövő keddig tudjátok megvásárolni 13 900 Ft-ért, utána feljebb kúszik a tarifa!

További infók a Rockmaraton Fesztivál hivatalos Facebook oldalán és persze mi is hírt adunk a fejleményekről.