SZFE Mozgókép Bolt a Nyitva! Fesztiválon - Socfest

SZFE Mozgókép Bolt a Nyitva! Fesztiválon

Olvasási idő: 2 perc

A Nyitva! fesztiválon régóta kiadatlan budapesti üzlethelyiségek nyílnak meg egy hónapra, és adnak otthont feltörekvő kezdeményezéseknek. Az SZFE Mozgókép BoltSzínház-és Filmművészeti Egyetemet szándékozik bemutatni. A főszervezővel beszélgettünk. A fotókat Keresztesi Réka készítette.

Socfest: Kati, bemutatkoznál?

Füri Kati (F.K.) Igen, én Füri Kati vagyok, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanítok művészettörténetet. Láttam a Nyitva! Fesztivál hirdetését a Lakatlan, a Kortárs Építészeti Központ és a Fővárosi Önkormányzat szervezésében, beadtam több pályázatot, és az egyiket elfogadták. A projektötlet egy, az egyetemet bemutató bolt volt, ahol minden osztály képviseli magát a vizsgaanyagával, emellett pedig egy folyton változó állókép-kiállítást is tervezünk. Ja, és lehet kirakatban filmet nézni!

IMG_6963S.F.: A diákok hogyan fogadják a fesztivált? Mi a tapasztalatod idáig?

F.K.: Nagyon lelkesek, és a hátteret biztosító operatőrök és látványosok is komolyan veszik a dolgot. Az egyetem is nagyon örül neki, ami eredetileg nem is volt cél.

S.F.: Te képviseled a tanárokat, és együtt dolgozol a diákokkal? Hogyan képzeljük el a közös munkát?

F.K.: Igen, tulajdonképpen én vagyok a galériavezető kisiparos. Koordinálom az osztályokat, de a szándékom az, hogy ők önállóan mutassák meg magukat. Nem a kiállításmegnyitókon van a hangsúly, hanem azon, hogy ők együtt hozzanak létre valamit.

S.F.: Mostanáig mi történt? Október 19-én nyitottatok ki, ugye?

F.K.: Igen, 19-én kinyitottunk, és a legnagyobb osztállyal kezdtünk. Őket „Hatszor hat”-nak hívják. Ez egy nagy csapat, ami hat osztályból áll hat fővel, és a hat osztály egymásra épül, egymásnak segítenek rendezők, operatőrök, gyártásvezetők, vágók, dramaturgok és hangmesterek. Először vizsgafilmeket vetítettünk, mindenki készült egy szketchfilmmel, és voltak még bemutatkozó filmecskék, környezettanulmányok, stb. Ezután a “Hatszor hat”-ból a kameraman csoport csinált egy fotókiállítást, és az ő operatőri gyakorlataikat néztük meg. A projekt fontos része, hogy ez egy látványbolt, így a kirakatban is lehet filmeket nézni, hiszen felszereltünk egyszerű hangfalakat az utcán. Meg is állnak bámészkodni az emberek.

S.F.: Mi várható még a fesztivál ideje alatt?

F.K.: Bemutatkoznak még végzett rendezők és végzett operatőrök, méghozzá szakítós filmekkel. Az is a projekt része, hogy a fal folyamatosan változik. Egy alkalommal gyerekek díszítették, lefújtuk és szénnel is rajzoltunk már rá. Tök jó, hogy kaptuk ezt a boltot, mert tényleg teljesen hozzá lehet nyúlni mindenhez.

S.F.: A bennfenteseken kívül kinek ajánlod ezt a helyet?

F.K.: A helyieket szeretnénk felrázni kicsit. A nyitóalkalommal meg is jelent jónéhány nyolcadik kerületi lokálpatrióta. Emellett filmezéssel foglalkozni kívánó fiataloknak mindenképp ajánlom, vagy az alkotni vágyók jöhetnek a workshopokra, és gyerekeknek szóló események is vannak.

S.F.: Mi lesz a Nyitva! Fesztivál után?

F.K.: Ezt tulajdonképp saját költségből fedeztem, a tanároktól kaptam csak kis mértékben hozzájárulást, de sajnos komolyabb pénzösszeg nem áll rendelkezésemre, hogy fenntartsam, így még nem tudom pontosan. A fesztiváltól azt a lehetőséget kaptuk, hogy itt a bolt, hozzányúlhatunk, és ők cserébe nem kérnek használati díjat, de ezt leszámítva nincs számunkra támogatás. Nagyon gondolkodom rajta, hogy önköltségen még kiveszem egy hónapra a helyet…