Sziget Fesztiválköztársaság 2014 - Socfest

Sziget Fesztiválköztársaság 2014

Olvasási idő: 2 perc

A mai nap folyamán Gerendai Károly nyitotta meg a Sziget Fesztivál sajtótájékozatóját, ahol Szép Fruzsinával karöltve megosztották velünk az idén ránk váró programokat és újdonságokat, immár huszonkettedik alkalommal.

Egy héttel későbbre került a fesztivál időpontja, a nemzetközi sztárokkal való időpont összeegyeztetés miatt. Az egy héttel későbbi kezdésnek köszönhető az idei színvonalas „line-up”, hiszen jelentősen több vílághírű zenekar tudott igent mondani a meghívásra ezáltal.
Többek között újabb fellépőneveket is megtudtunk: Outkast, The 1975, Manic Street Preachers. Ezenkívül pedig azt, hogy a Nulladik Napon is teljes értékű koncertsorozat várja a látogatókat: a nagyszínpadon fellép az Anti Flag, Ska-P és a Queens of the Stone Age . Szintén ezen a napon egy látványos Opening Show nyitja meg, és a Deadmau5 konferálja fel az egy hetes fesztiválsorozatot. Természetesen idén is egy hatalmas End Show zárja majd a „Szabadság Szigetét” lézershow és tűzijáték kíséretében.

A 2014-es évben még nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi terekre és aktivitásokra, ebből kifolyólag jön létre a Tábortűz Színpad, ahol amatőrök és profik közösen vagy épp külön-külön adják elő a nemzetközi rock-irodalom legjobb számait. A Sziget Közösségi Kert is újdonság lesz, a tavaly debütált Sziget Beach pedig idén is várja a vízparton hűsölni vágyókat. Várhatóan ebben az évben is szerveznek látványos megmozdulásokat, mint tavaly a Color Party, Lufi Party illetve a Strandlapbda Party, ahol akár egyszerre több tízezer látogató lehet részese egy őrületnek. Ezeket kiegészítve Zászló Party és Buborék Party várja majd a nagyérdeműt.szigeeeet

A legnagyobb érdeklődést a Mission: Szitizen játéktól várják a szervezők, amelyben különböző nemzetek csapatai versenghetnek egymással, megannyi küldetést teljesíthetnek, és a legtöbb pontot összegyűjtő csapatok pedig nemcsak élménnyel, hanem egyedi ajándékokkal is gazdagodhatnak majd.
A Berlini Fal leomlásának 25. évfordulója alkalmából felépül majd egy 100 méteres fal, amelyet street art művészek és a fesztiválozók dekorálhatnak majd.
A raklapokból felépülő Colosseum nagyobb méreteket ölt ebben az évben és új helyszínre költözik. A Sziget „party központjaként” várja majd a látogatókat.
A szervezők úgy döntöttek, most még nagyobb hangsúlyt fektetnek a különböző nemzetek bemutatására, ezért létrehozzák a Világfalut, ahol egy helyre koncentrálják az eltérő kultúrájú fellépőket. Az Európa színpad a saját otthonukban népszerű, de határaikon túl ismeretlen európai zenekaroknak ad majd otthont. Az Art Zóna szintén olyan újdonság, ahol egy művészeti központként próbálják meg egy helyre tömöríteni a különböző képzőművészeti helyszíneket.
A tavalyi hatalmas siker után a Sziget Eye nevezetű óriáskerék idén is forog majd a város szívében, a fesztiválra pedig egy másik érkezik.

A Sziget Fesztivál Himnuszát idén az Ivan & the Parazol – Together című száma adja, ennek kapcsán a  főszervező kihangsúlyozta, hogy minden évben más-más magyar zenekar számát választják ki, ezáltal megpróbálják a választott  zenekar nemzetközi ismertségét növelni. Az idei Fesztiválköztársaság „Szabadságszobrának” megálmodója még kerestetik, emiatt egy nemzetközi pályázatot hirdettek, ahova várják minden alkotó és alkotói csoport jelentkezését.
Az idei Sziget igazán vonzó fellépőket és programokat vonultat fel számunkra. Az előző évekhez képest is még színesebb és élménydúsabb eseménynek ígérkezik. Érdemes benézni, ezt az eddigi keresettség is alátámasztja. Ti ott lesztek?