Ilyen lesz a Sziget - Socfest

Ilyen lesz a Sziget

Olvasási idő: 4 perc

Idén – a régi időket idézve – újra szerdától szerdáig tart a Sziget, azonban ugyanúgy Mínusz egy és Nulladik nappal felvezetve az öt teljes fesztiválnapot, mint az előző pár évben.  Bár tavaly csúcsra járatták a hangulatot, idén a szervezők megpróbálják még magasabbra tenni a lécet. A nagy érdeklődés övezte eseményen még nagyobb hangsúlyt helyeznek a környezettudatosságra, a higiéniára, a látványra és a szolgáltatások minőségére. Magyarország első számú turisztikai attrakcióján megerősített intézkedésekkel készülnek, hogy garantálhassák a világ minden tájáról idesereglő látogatók biztonságát.  Kezdés augusztus 10-én. A Sziget legfriss himnusza, a Be with you – Toldi Miklós és Odett szerzeménye lett. Hallgassátok meg nálunk! 

Tavaly itt fejeztük be: “Három teltházas nappal, óriási érdeklődés mellett zajlott a 2015-ös Sziget, ami végül látogatócsúcsot is hozott. Már az első napon teltházat jelentettek a Sziget szervezői, akkor 80 ezer embert engedtek be, miután csak a Nagyszínpadon volt program. Aztán jött a pénteki rekord, ekkor már 90 ezer volt a teltház és szombaton is kikerült a „megtelt” tábla. „A hatalmas érdeklődés az eddigi törekvéseink visszaigazolása” – nyugtázta a 23. Szigetet Gerendai Károly főszervező.

Az elmúlt Szigeten tehát 441 ezer látogató gyűlt össze egy hét alatt, s egyértelműen minden idők legjobb fesztiválját élvezhettük – ezt mondta a közönség, a zenészek, a szakma és a sajtó is. A hab a tortán pedig az, hogy a European Festival Awards idei díjátadóján a “Legjobb zenei felhozatal” elismerését is megkapta kedvenc fesztiválunk.

“Ilyen előzmények után nem könnyű még jobb fesztivált szervezni, de mi megpróbáljuk”

– mondta Gerendai Károly.

Pedig muszáj lesz – mondom ezt én -, bár ezt a főszervező is tudja. Az előzetes jegyeladások alapján idén is több ízben lesz teltházas a fesztivál.

“Fontos megemlíteni, hogy már a fellépők bejelentése előtt nagyon jól fogytak a jegyek, tehát egyre inkább sikerül elérnünk azt, […] hogy – bár természetesen fontos a zenei felhozatal – elsősorban a feeling, a csak ezeken a rendezvényeken átélhető különleges hangulat számít, vagyis a látogatók jelentős része már a Szigetre akar jönni, és nem bizonyos koncertekre.”

Ilyen lesz…

Látványos

A már megszokott módon, idén is majd’ száz köztéri installációval találkozhatunk a Fesztiválköztársaság különböző szegleteiben, hiszen a Sziget a „vizuális összevisszaságtól”, az apró rejtett vagy éppen monumentális szépségektől válik a mi szigetünké.

Az Art Of Freedom pályázatára idén kétszáznál is több pályamunka érkezett a világ minden pontjáról, hogy legvadabb elképzeléseik a fesztivál idejére testet öltsenek. Hatalmas űrkomp, világító PET palack sárkány, óriás szobrok, különleges világítások, – így fordulhat elő, hogy két koncert között egy mesebeli tájon pihennek a résztvevők, vagy nappal az installáció részesei lesznek.

Környezettudatos

Egy ilyen hatalmas fesztivál esetében nehezen összeegyeztethető a szükséges infrastruktúra és a környezetvédelem, de a szervezők fontosnak tartják a fenntartható fesztiválozást, így idén hangsúlyosabb akciókkal és kommunikációval népszerűsítik a látogatók körében is a környezettudatosságot.

Idei évtől a kereskedők kelléktárából is kitiltják a műanyag zacskókat, komposztálható és újrahasznosított eszközöket vezetnek be a büfék jelentős részében, a kukák mellett nagyszámú csikkgyűjtőt helyeznek el. Az újrahasznosítás gondolatához és a Szabadság Szigetének humanitárius szellemiségéhez kapcsolódik a szervezők tavaly indított kampánya, melynek sikere és a probléma megoldatlansága miatt idén ismét úgy döntöttek, kérik a fesztiválozókat, hogy az általuk már nem használt kempingeszközöket, sátrakat, takarókat, matracokat gyűjtsék össze azoknak az Európába igyekvő menekülteknek, akik olykor kénytelenek a szabad ég alatt meghúzódni.

Higiénikus

Mint tudjuk, ez egy állandó probléma, amit a Sziget általában véve jól kezel. Idén nem csak a megnövekedni látszó nézőszám miatt növekszik az infrastruktúra mérete, hanem szeretnének emelni a komfortfokozaton is. Reméljük a legjobbakat.

Gasztronómiailag is változatos

A fesztivál gasztronómiai kínálata már nemzetközi szinten is egyedülálló. De nem csak változatosságáról híres a fesztivál, hanem arról, hogy a körülményekhez képest is milyen minőségi a vendéglátás. Így lehet az, hogy immár külföldről is érkeznek vendéglátósok, mint például Szlovákia legjobb éttermének, a Fou Zoo-nak a fesztiválokra dedikált kitelepülése, a FoodStock.

A Sziget fellépőit idén is a KIOSK étterem látja vendégül, ahogy a korábbi években is.

“Minden évben nagy öröm és nagy kihívás is a fesztiválon éttermet – profin – üzemeltetni. A menüink minden nemzetközi igényt kielégítenek, de nagy hangsúlyt fektetünk a magyar konyha bemutatására, a hazai gasztronómia hírnevének népszerűsítésére is”- mondta Orosz Gábor a KIOSK–ot vezető séf. „Egy átlagos Sziget napon közel 600 ember igényét tartjuk szem előtt, naponta több mint 150 kg húst és halat szolgálunk fel és több mint 150 kg zöldséget és gyümölcsöt használunk fel. A háttérben 60 fős személyzet dolgozik azért, hogy a fellépők – a fesztivál élmény mellett – igazi gasztronómiai élményben is részesüljenek. A menü összeállítása mellett külön kihívást jelent a fellépők egyedi igényeink teljesítése pl.: organikus ételek vagy akár friss homár, de odafigyelünk, hogy a folyamatosan változó menüben laktóz és gluténmentes ételek is legyenek.”

Biztonságos

Bár sosem volt könnyű feladat, hogy biztonságos legyen egy ekkora buli, a közelmúlt eseményei még inkább hangsúlyossá tették ezt a kérdést. Idén az eddig oly hangzatos Fesztiválköztársaság egy tényleges – nem schengeni – állammá avanzsálódik. Belépéskor a “check-in” során az eddigi ellenőrzéseken kívül személyi azonosítást is végeznek majd, amit összekötnek a jeggyel. (itt a vége az “egy jeggyel többen megyünk be” játéknak.)

Ezen kívül természetes az, hogy a biztonsági emberek “láthatósága” a bejárattól távolodva egyre csökken, hogy ne legyen feltűnő és/vagy zavaró a fesztiválozóknak.

Készpénzmentes

Már megszokott, hogy a Sziget (is) készpénzmentes. A szolgáltatást a Festipay biztosítja. A hozzá társított mobil alkalmazásban nem csak követni lehet a “fogyasztást”, de ha társítottunk bankkártyát, akkor a feltöltés is pillanatok alatt meg van oldva. A nemzetközi szinten is nagy újítás pedig a virtuális fesztiválkártya, amivel a mobiltelefon válik fizetőeszközzé.