Már pörög a Sziget - Socfest

Már pörög a Sziget

Olvasási idő: 2 perc

Elkezdődött a nyár legnagyobb és leghosszabb bulija. Jöjjön egy gyors áttekintő arról, hogy mire számíthat, aki ellátogat a Szigetre!

Az előző évekkel megegyezően idén is a zene uralja a fesztivált, ismert magyar és külföldi előadók teszik tiszteletüket. Csak néhány, említésképpen. Kedd: Queens of the Stone Age, Ska P. Szerda: Vad Fruttik,  Skrillex. Csütörtök: Mary Popkids, Lilly Allen. Péntek: LB27, Cee Loo Green. Szombat: a lassan állampolgárságot kiérdemlő The Prodigy, Cloud9+. Vasárnap: Outkast, Kaukázus. A részletes programot megtaláljátok a hivatalos honlapon, ahol bővebb információkra leltek az új, mobilos Sziget alkalmazással kapcsolatban is.

Kedd este 21.30-kor a Nagyszínpadon, pár órával a lufireptetés után.

A muzsika mellett viszont számos kulturális tevékenységre lesz lehetőség. Utcaszínházak, múzeumnegyed, egyetemek utcája, Wamp Design Piac, Fidelió Kultúrzóna, ArtZone és még rengeteg más helyszín. A Magic Mirrorban filmvetítések lesznek a, a záró napon például a Viharsarok (amit neveztek a Szarajevói Filmfesztiválra is) pörög. A felállított cirkuszban (Cirque du Sziget) tízezer ember foglalhat helyet. A logikai játékok sátra mellett, Rubik Ernő életének 70., kockájának 40. évfordulója alkalmából egy nagy rubikkockát állítottak fel.

De más megemlékezés is lesz; a rendszerváltásra emlékezve (bizony, már 25 éve történt!) egy külön rész mutatja be a ’89 előtti időket, míg a színpadoknál felhúzott fal, a berlini fal leomlását hivatott feleleveníteni. Amellett funkcionális és dekoratív szerepet tölt be, zajvédőként szolgál és graffiti művészek is szépíthetik alkotásaikkal. A woodstocki fesztivál 45. évfordulója alkalmából a Tábortűz Színpadnál az 1969-es eseményre emlékeznek.

Az aktívak, sportkedvelők az élményparkot vehetik igénybe, de a Gilda Max által kihelyezett kondi részleget is használhatja bárki. Unatkozni senki sem fog a Romkocsma Negyed, a labirintus, a luminárium, a homokozó, a Sziget Beach vagy a Sziget Eye mellett, ami méretben kistestvére az Erzsébet térinek.

A fesztiválok között hatalmas verseny indult el, abban, hogy ki tudja megszerezni a sztárokat. Egy jó line-up már nem garancia, hogy a külföldi fiatalok minket választanak. 10 év alatt megötszöröződött a fesztiválok száma, míg a látogatóközönség csupán másfél szeresére nőt. Fontos tehát, hogy milyen többletet tudunk adni, meg tudjuk különböztetni magunkat másoktól. A Szigetnek egyre erősebb a vizuális oldala is, korán felismertük ezt az igényt, már nagyjából 15 éve megjelent a Luminárium, labirintusok, installációk. Mára ebből egy nemzetközi trend lett, 11 éve indult a Tomorrowland, amely nagy hangsúlyt fektetett a látványvilágra, színpadi vizuálra. A Sziget kulturális sokszínűségét megőrizendő, mi művészeket, alkotó csoportokat kértünk fel, hogy álmodják meg a fesztivál vizuális megjelenését. – mondta Gerendai Károly a sajtóbejáráson.

szigeteye

A Sziget történetében először már augusztus első napjaiban elfogytak a hetijegyek, ezért a szervezők körülbelül 400.000 főre számítanak. A kempingszakaszt 25 százalékkal megnövelték, az ittalvók különböző igényeihez és pénztárcájához igazítva. A lakókocsival érkezők és a családosok is kényelmesen elférnek. A toalettek száma is a növekvő létszámhoz igazodik, nagyjából 300-zal több mellékhelyiséget helyeztek el, mint tavaly.

Kialakítottunk külön kempingeket is, például az olasz és francia kempingek. Ez nem azt jelenti, hogy az adott kempingbe csak ezek a nemzetiségek mehetnek, hanem olyan elkülönített, őrzött kempingek, ahol a vendéglátás az adott nemzetre jellemző, és egyéb szolgáltatásokat is nyújtunk ezeken a helyszíneken, például van saját recepció, mosdó, zuhanyzó. – nyilatkozta Gerendai Károly.

A héten A H5-ös hév a Batthyány tértől éjszaka is közlekedik, nagyobb szerelvényekkel. A 901-es és 918-as buszok szintén nagyobb befogadóképességgel rendelkeznek. Bővebb infó a heti közlekedésről a BKK honlapján található. Jó bulizást mindenkinek!